Ο Ντάμιεν Χιρστ, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους καλλιτέχνες της Βρετανίας, πρόκειται να παρουσιάσει τους πίνακές του «Cherry Blossoms» (Ανθισμένες Κερασιές) στο Εθνικό Κέντρο Τέχνης του Τόκιο.
 
Η έκθεση διοργανώνεται ακριβώς την εποχή της πολυαναμενόμενης ανθοφορίας των κερασιών στην Ιαπωνία και ο Ντάμιεν Χιρστ εξήγησε πώς άντλησε έμπνευση για τα έργα από το εντυπωσιακό θέαμα.
 
«Οι Ανθισμένες Κερασιές αφορούν την ομορφιά και τη ζωή και τον θάνατο. Είναι υπερβολικές – υπάρχει κάτι σχεδόν κακόγουστο σε αυτές. Είναι διακοσμητικά αλλά βγαλμένα από τη φύση. Αφορούν την επιθυμία και τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τα πράγματα γύρω μας και αυτά στα οποία τα μετατρέπουμε, αλλά και την παρανοϊκή οπτική παροδικότητα της ομορφιάς – ένα δέντρο σε πλήρη απίστευτη άνθηση με φόντο έναν καθαρό ουρανό. Ήταν τόσο ωραία που τα δημιούργησα, που χάθηκα εντελώς στο χρώμα και στις μπογιές στο στούντιο μου. Είναι φανταχτερά, ακατάστατα και εύθραυστα και με έκαναν να απομακρυνθώ από τον μινιμαλισμό και αυτό είναι τόσο συναρπαστικό για μένα».
 
Η έκθεση θα είναι η πρώτη μεγάλη ατομική του Ντάμιεν Χιρστ στη χώρα και θα περιλαμβάνει 24 επιλεγμένους πίνακες ο μεγαλύτερος εκ των οποίων έχει μήκος πάνω από επτά μέτρα. Ο Χιρστ ολοκλήρωσε τους πίνακες το 2020 και τους παρουσίασε πρώτη φορά στο Fondation Cartier στο Παρίσι το περασμένο καλοκαίρι.
 
Η επερχόμενη έκθεση, που έχει προγραμματιστεί για τις 2 έως τις 23 Μαΐου, θα είναι εναρμονισμένη με το φυσικό της σκηνικό καθώς οι ανθισμένες κερασιές γύρω από το Μουσείο θα αρχίσουν να ρίχνουν και να σκορπίζουν τα ροζ πέταλά τους.
 
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης