O Νίκος Κουρής - Θεοδωράκης απορρίπτει την όποια εμπλοκή Μαρινάκη στο μουσείο για τον Μίκη στα Χανιά

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023, 11:39
O Νίκος Κουρής - Θεοδωράκης απορρίπτει την όποια εμπλοκή Μαρινάκη στο μουσείο για τον Μίκη στα Χανιά

Ο Νίκος Κουρής - Θεοδωράκης δήλωσε πως σε καμία περίπτωση η δημοτική αρχή Χανίων δεν πρέπει να συνδέσει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, τους αγώνες του και το έργο του με μερίδα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και ότι είναι υπεύθυνη η πολιτεία να επανεξετάσει το αίτημα του δήμου για ένταξη του μουσείου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης . Όλα αυτά, έπειτα από τις εξελίξεις στα Χανιά αναφορικά με το Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης και την πρόταση του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος με επιστολή του προς τον Δήμο Χανίων εκφράζει την πρόθεση του να αναλάβει οικονομικά όλο το έργο, για δημιουργία μουσείου στο πατρικό σπίτι του μεγάλου συνθέτη στον Γαλατά.

Δείτε το  βίντεο με τη δήλωση του Νίκου Θεοδωράκη για το Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά

 «Αγαπητοί φίλοι του Mikis radio, ύστερα από τις εξελίξεις στα Χανιά σε σχέση με το Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης, το πατρικό σπίτι του Μίκη και ως εκπρόσωπος του έργου του μέσα από τον διαδικτυακό μου  σταθμό είμαι υποχρεωμένος να κάνω την παρακάτω δήλωση: Σε καμία περίπτωση η δημοτική αρχή Χανίων δεν πρέπει να συνδέσει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη τους αγώνες του και το έργο του με μερίδα του εφοπλιστικού κεφαλαίου είναι υπεύθυνη η πολιτεία να επανεξετάσει το αίτημα του δήμου για ένταξη του μουσείου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Κάνω αυτό το βίντεο και αυτή τη δήλωση για να ευαισθητοποιήσω το κοινό περιμένοντας και τις δικές σας θέσεις. Σας εύχομαι καλή χρονιά και καλές ακροάσεις».

Δείτε το βίντεο:

 

Το χρονικό της πρότασης Μαρινάκη και η απάντηση του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη

Στο αρχείο βάζει την πρόταση Μαρινάκη ο Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη

Αρνητικά απαντάει στην πρόταση του Βαγγέλη Μαρινάκη για δημιουργία μουσείου στο πατρικό σπίτι του μεγάλου συνθέτη στον Γαλατά ο Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, καθώς, σε ανακοίνωση του προέδρου του, Γιώργου Αγοραστάκη, τονίζει πως είναι η ώρα να δημιουργηθεί ένα πνευματικό ίδρυμα που θα φέρει το όνομα του συνθέτη και θα προωθεί την πνευματική κληρονομιά του παγκοσμίως, κατ’ αναλογία με το υπάρχον ίδρυμα Ελ. Βενιζέλου.

Αν και στο κείμενο δεν περιέχεται ευθεία άρνηση στην πρόταση Μαρινάκη, ωστόσο ο κ. Αγοραστάκης ξεκαθαρίζει ότι αναφέρεται ακριβώς σε αυτή, λέγοντας ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε σε απάντηση πρόσφατων ενεργειών του Δήμου Χανίων. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Χανίων ήταν εκείνος που έλαβε τη σχετική επιστολή από τον εφοπλιστή και την παρέπεμψε αρμοδίως, στον Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

Τονίζει ακόμα πως ένα ίδρυμα τέτοιας φύσης πρέπει να είναι εθνικό, κοινωφελές και να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους φορείς, αλλά και να διατηρεί την αυτονομία του, αποκλείοντας ουσιαστικά την όποια συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότησή του.

Διαβάστε, αναλυτικά, τι αναφέρει η ανακοίνωση του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και του προέδρου Γιώργου Αγοραστάκη:

«Έχοντας την εντολή από το Μίκη Θεοδωράκη -ο υπογράφων Γιώργος Αγοραστάκης μετά της κ. Ρένας Παρμενίδου- και το αποκλειστικό και μόνο (εμείς) δικαίωμα να χρησιμοποιήσομε το όνομά του (σύμφωνα με την διαθήκη του), κίνησα την διαδικασία για την δημιουργία «Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης» στην Κρήτη όπου και βρίσκεται η αιώνια κατοικία του.  Ένα χρόνο μετά το θάνατό του και ακολουθώντας τις οδηγίες του πήρα την πρωτοβουλία για την σύσταση του Ιδρύματος και απευθύνθηκα στους θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας, προτείνοντάς τους τα βασικά χαρακτηριστικά του Ιδρύματος και ζητώντας τους να συναποτελέσουν Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την δημιουργία του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει τύχει εν ζωή της καθολικής αναγνώρισης των Ελλήνων ως ο αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας και ο κορυφαίος του νεοελληνικού πολιτισμού. Την θέση αυτή κατέκτησε με το έργο και την δράση του. Μαζί, έχει τύχει και της διεθνούς αναγνώρισης και επιβράβευσης. Υπήρξε ο πρεσβευτής του Ελληνικού Πολιτισμού και ο επιφανέστερος όλων των Ελλήνων σ’ όλο τον κόσμο.

Εξ αυτών συνάγεται ότι ένα πνευματικό Ίδρυμα με το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» πρέπει να έχει εθνικό χαρακτήρα και διεθνή εμβέλεια.

Η πρόταση που διατύπωσα σε όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας συνοπτικά έχει ως εξής: το Ίδρυμα πρέπει να είναι Κοινωφελές και να υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο. Να διέπεται από την σχετική με τα κοινωφελή Ιδρύματα νομοθεσία. Να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να συνταυτίζεται με την κρατική διοίκηση ή άλλους Οργανισμούς ή Επιχειρήσεις. Να είναι ακαδημαϊκού επιπέδου και να βρίσκεται σε στενή σχέση και σύνδεση με τα ΑΕΙ στην Κρήτη. Την κύρια ευθύνη για την συγκρότηση και λειτουργία του Ιδρύματος πρέπει να αναλάβει συνολικά η Κρήτη δια των φορέων της και κυρίως οι φορείς Αυτοδιοίκησης και τα ΑΕΙ, με την ενεργό συνδρομή της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων. Η διοίκησή του να απαρτίζεται από εκπροσώπους των θεσμικών Οργάνων των αναφερόμενων Δημόσιων Φορέων.

Οι σκοποί του Ιδρύματος να αφορούν την μελέτη, έρευνα, εκπαίδευση και διάδοση του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη και του Ελληνικού όπως και του Κρητικού πολιτισμού ευρύτερα.

Ως προς την διαδικασία ίδρυσης, προκρίνεται η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος” που βρίσκεται στα Χανιά.

Στο ίδρυμα -από την αρχή- πρέπει να διατεθούν τα αναγκαία ακίνητα, οι χρηματοδοτήσεις των έργων και τα κεφάλαια, από τους δημόσιους φορείς ως οφείλουν και όπως έπραξαν σε ανάλογες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ των άλλων πρότεινα συγκεκριμένα τη μεταβίβαση στο Ίδρυμα κατά κυριότητα του πατρικού σπιτιού του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά, -το οποίο χρηματοδότησε ο ίδιος με τις οικονομίες του- και σε ολοκληρωμένη μορφή, με αποφάσεις χαρακτηρισμού και απαλλοτριώσεων από το Υπ. Πολιτισμού, με τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, προσπέλασης στο οδικό δίκτυο, αναστήλωσης ερειπωμένων κτισμάτων και με την χρηματοδότηση της εφαρμογής της μουσειολογικής μελέτης εις το ακέραιο και σύμφωνα με την νομοθεσία. Μουσειολογική μελέτη την οποία χρηματοδότησε και ενέκρινε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης και την οποία έχομε παραδώσει στο Δήμο Χανίων από το 2014.

Με την συγκρότηση του Ιδρύματος θα κληθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμβάλλουν οικονομικά στο Ίδρυμα και στους σκοπούς του, σύμφωνα με του κανόνες που θα ορίζονται στο καταστατικό και τον οργανισμό του, όπως γίνεται με όλα τα Ιδρύματα της χώρας.

Για όλα τα παραπάνω απευθύνθηκα συγκεκριμένα τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη 2022, στην Ελληνική Κυβέρνηση στην αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Βασίλη Διγαλάκη, σε βουλευτές Κρήτης από τα πολιτικά κόμματα της Βουλής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, (αντιπροσωπευτικά από όλους τους νομούς), στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες, στο Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, και στους Πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. Κρήτης: του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργο Κοντάκη, του ΕΛΜΕΠΑ κ. Νίκο Κατσαράκη, και του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχάλη Ζερβάκη. Επίσης στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Χρήστο Πραματευτάκη και τον Γενικό Διευθυντή του «Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Νίκο Παπαδάκη.

Όλους τους ενημέρωσα γραπτά και προφορικά και διαπίστωσα την θετική τους ανταπόκριση για το θέμα. Ζήτησα την σύσταση Επιτροπής Πρωτοβουλίας με την συμμετοχή των αναφερόμενων και την σύγκλιση της εντός του μηνός Ιανουαρίου για να αποφασιστεί η περαιτέρω διαδικασία και αναμένω την ημερομηνία συνάντησης στο τέλος του μηνός, πρώτα από την Υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να στείλω την πρόσκληση.

Στην πρώτη συνάντηση της Επιτροπής δήλωσα θα υποβάλω μια αναλυτικότερη εισήγηση για το προτεινόμενο Ίδρυμα υπό τη μορφή Λευκής Βίβλου, την οποία έχω έτοιμη (110 σελ.) από το Δεκέμβρη καταθέτοντάς την  μάλιστα σε συμβολαιογράφο των Χανίων 30-12-2022. Την αναφερόμενη Λευκή Βίβλο προτίθεμαι να δώσω στην δημοσιότητα κατά την αναφερόμενη σύσκεψη.

Όλα τα παραπάνω απηχούν τις θέσεις του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη για λογαριασμό του οποίου ενεργώ, του οποίου καταστατικός σκοπός από το 2005 ήταν η σύσταση του Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά και ο οποίος αγωνίζεται εξακολουθητικά και επίμονα από τότε να γίνει μουσείο το πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά.

Ήρθε η ώρα που οι φορείς της Κρήτης θα πράξουν το χρέος τους απέναντι στο μεγάλο Έλληνα που δοξάζει στους αιώνες την Κρήτη.

Ήρθε η ώρα που Ελληνική Πολιτεία, η Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα, οι Φορείς της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης να πράξουν το χρέος τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδείξουν έμπρακτα ότι εννοούν αυτά τα οποία διακηρύττουν για το Μίκη Θεοδωράκη.

Η παραπάνω ανακοίνωση γίνεται και εις απάντηση και των ενεργειών του Δήμου Χανίων για το πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων. Η εντολή και η ηθική δέσμευση, «το πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη να μείνει καθαρό», για μας είναι νόμος και θα τηρηθεί».

 Χανιά: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει να χρηματοδοτήσει το Μουσείο Θεοδωράκη στον Γαλατά

Με μια επιστολή του προς τον Δήμο Χανίων ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκφράζει την πρόθεση του να αναλάβει οικονομικά όλο το έργο - Η πρόταση ήρθε έπειτα από παραίνεση του Προέδρου του ΕΒΕΧ Αντώνη Ροκάκη.

Σε επιστολή του προς τον Δήμο Χανίων ο Βαγγέλης Μαρινάκης μαζί με τον εφοπλιστή Ξενοφώντα Κωνσταντινίδη, εκφράζουν την πρόθεση τους να αναλάβουν οικονομικά όλο το έργο, ανάδειξης της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη στην πατρική του οικία στον Γαλατά.

Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί εκτός ημερήσιας, στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, ωστόσο αποφασίστηκε να αποσυρθεί το θέμα για επόμενο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου πρώτα να συζητηθεί το θέμα της δωρεάς στον Σύλλογο Φίλων Μίκης Θεοδωράκης.

Δείτε και τη σχετική επιστολή από τους κ.κ. Μαρινάκη και Κωνσταντινίδη προς το Δήμο Χανιών:

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023, 11:41