Ο Λευκός Οίκος ήθελε έναν Βαν Γκογκ, το Γκούγκενχαϊμ του προσφέρει μια λεκάνη τουαλέτας 18 καρατίων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018, 12:48
Ο Λευκός Οίκος ήθελε έναν Βαν Γκογκ, το Γκούγκενχαϊμ του προσφέρει μια λεκάνη τουαλέτας 18 καρατίων
Ο Λευκός Οίκος ζήτησε να δανειστεί από το μουσείο Γκούγκενχαϊμ έναν πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ για να κοσμεί τους ιδιωτικούς χώρους διαβίωσης του προεδρικού ζεύγους και το νεοϋορκέζικο μουσείο αντί αυτού, πρότεινε να του δανείσει μια χρυσή λεκάνη τουαλέτας, έργο του εικονοκλάστη καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν.

Σε ηλεκτρονικό της μήνυμα που εστάλη στα μέσα Σεπτεμβρίου, η καλλιτεχνική διευθύντρια και επικεφαλής των συντηρητών του Γκούγκενχαϊμ, Νάνσι Σπέκτορ, απέρριψε την αίτηση της αμερικανικής προεδρίας για δανεισμό του πίνακα «Χιονισμένο Τοπίο» (1888) του Ολλανδού ζωγράφου του 19ου αιώνα, ανέφερε το μουσείο στην εφημερίδα Washington Post.Η Νάνσι Σπέκτορ είπε ότι ο πίνακας θα εκτεθεί στο Γκούγκενχαϊμ Μπιλμπάο, πριν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και μείνει εκεί για το «άμεσο μέλλον». Αντί αυτού, το μουσείο πρότεινε να δανείσει τη λεκάνη τουαλέτας από ατόφιο χρυσάφι του Ιταλού Μαουρίτσιο Κατελάν που είχε εκτεθεί στο μουσείο από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το καλοκαίρι του 2017.

Το έργο που φέρει τον τίτλο «America» περιλαμβάνει λεκάνη, κάθισμα και καζανάκι που λειτουργούν, και χρησιμοποιήθηκε από 100.000 και πλέον ανθρώπους κατά τη διάρκεια της έκθεσης του έργου στο μουσείο που βρίσκεται απέναντι από το Σέντραλ Παρκ.Ο καλλιτέχνης «θα ήθελε να το προσφέρει στον Λευκό Οίκο μέσω ενός μακροχρόνιου δανείου», γράφει η Σπέκτορ, σύμφωνα με την Washington Post. «Το έργο, φυσικά, είναι εξαιρετικής αξίας και αρκετά εύθραυστο αλλά θα σας παράσχουμε όλες τις οδηγίες για την εγκατάσταση και τη συντήρησή του. Λυπούμαστε που δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε το αρχικό σας αίτημα, αλλά ευελπιστούμε ότι η εκπληκτική αυτή πρόταση ίσως σας ενδιαφέρει».

Όταν ρωτήθηκε από το AFP, το Γκούγκενχαϊμ αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο. Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε συνέχεια, ούτε έγινε γνωστό πως αντέδρασε στην πρόταση του μουσείου.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια έχει επανειλημμένα επικρίνει δημόσια τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ και την προεδρία του «που σημαδεύεται από το σκάνδαλο και χαρακτηρίζεται από την εκούσια μείωση ανυπολόγιστου αριθμού ατομικών ελευθεριών».

Τον Αύγουστο γράφοντας σε ένα ιστολόγιο, η ίδια εξηγούσε ότι αν το έργο του Κατελάν μπορούσε να ερμηνευτεί διαφορετικά, η «αναφορά στον Τραμπ είχε τη μεγαλύτερη απήχηση» κατά τη διάρκεια της έκθεσής του στο Γκούγκενχαϊμ.

Η ποσότητα του πολύτιμου μετάλλου που χρησιμοποιήθηκε για το έργο δεν έχει αποκαλυφθεί αλλά η Σπέκτορ είχε δηλώσει ότι το έργο φιλοτεχνήθηκε με «χρυσό εκατομμυρίων δολαρίων».

Ο Κατελάν είχε παρουσιάσει αυτή τη λεκάνη τουαλέτας ως ένα αντικείμενο υπερβολικής  χλιδής, το οποίο μπορεί να αποκτήσει μόνο το 1% του πληθυσμού της Γης. Και ο λαός, αυτό το αντικείμενο μπορεί να το απολαύσει μόνος του, σε απόλυτα ιδιωτικό περιβάλλον (της τουαλέτας), για να καλύψει τις φυσικές ανάγκες του που είναι κοινές σε πλούσιους και φτωχούς.

Ποτέ ως τώρα κανένα έργο τέχνης δεν έχει παραδοθεί στο κοινό ενός μουσείου με τέτοιον τρόπο, τόσο άμεσο και τόσο ιδιωτικό.

Τα αιτήματα του Λευκού Οίκου για δανεισμό έργων τέχνης συνιστούν μια πρακτική δεκαετιών. Επί προεδρίας Ομπάμα, πίνακες του Μαρκ Ρόθκο και του Έντουαρντ Χόπερ, μεταξύ άλλων, είχαν δοθεί με μορφή δανεισμού από μουσεία στην προεδρία.

Ο Τραμπ, επιχειρηματίας της αγοράς ακινήτων, που έγινε σταρ σε τηλεριάλιτι, έκανε προεκλογική εκστρατεία ως σοφός επιχειρηματίας διεκδικώντας την αμερικανική προεδρία και κέρδισε. Η ακριβής προσωπική του περιουσία είναι άγνωστη.

Ο 71 ετών μεγιστάνας φημίζεται για την προτίμησή του στον χρυσό και στα επιχρυσωμένα αντικείμενα. Την παραμονή των Χριστουγέννων δέχθηκε τηλεφωνήματα από παιδιά καθισμένος σε χρυσή πολυθρόνα, δίπλα σε ένα φωταγωγημένο χρυσό μανουάλι σε μια μεγάλη αίθουσα με χρυσοποίκιλτες ταπισερί στο εξοχικό του στη Φλόριντα.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018, 12:51