Τη δεκαετία του 90, η ιδιωτική τηλεόραση εισέβαλε στη ζωή μας, αλλάζοντας δραματικά την καθημερινότητά μας, τις συνήθειες, τα πρότυπα και τις αξίες μας. Όπως αφηγείται ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο κύριος Μ., ο οποίος υπήρξε δημοσιογράφος, παρουσιαστής και καναλάρχης «…. Ο κόσμος που έβλεπε με φανατισμό εκείνη την εποχή τα κανάλια, μας εκτιμούσε, πίστευε και θαύμαζε όλους εμάς τους νέους και ωραίους που πουλούσαμε ζωντανή και έγκυρη ενημέρωση…. Όμως εμείς χρησιμοποιήσαμε αυτό το μαγικό εργαλείο μόνο ως μέσον εύκολου πλουτισμού και πολιτικής προπαγάνδας».

Ο κύριος Μ. δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Είναι μια ολίγον σουρεαλιστική προσωπικότητα, όπως εξωπραγματικό είναι και το πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται το βιβλίο, με τη βοήθεια πέντε ξωτικών. Του κυρίου Ασημάκη, που ενσαρκώνει το Χρήμα, της κυρίας Μάτη, που ενσαρκώνει τη Ματαιοδοξία, της Έμπυ που δεν είναι τίποτα άλλο από την έμπνευση, της Λούσυ, που είναι η Θεά Τύχη, και του μικρούλη Τζίτζη που είναι το γονίδιο. Περαστικοί μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι και ένας διάσημος συγγραφέας με την ασήμαντη σύζυγό του, που θα αναζητήσουν και αυτοί τα 10 λεπτά δημοσιότητας μέσα από την πολιτική και την τηλεοπτική προβολή τους. Κι όλα αυτά, σ’ έναν κόσμο που χάνεται μπροστά στην εισβολή του ίντερνετ, των ρομπότ και των νέων τεχνολογιών, μαζί με το παιδικό όνειρο ενός αγρότη από το Αϊντάχο των ΗΠΑ, του Φίλο Φάρνσγουωρθ, ο οποίος κάποτε οραματίστηκε τη δημιουργία της τηλεόρασης και έχει κατοχυρωθεί ως ο εφευρέτης της μικρής οθόνης. Ίσως και το μοναδικό αληθινό, ιστορικό πρόσωπο αυτού του βιβλίου.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tιμή:13,50

Λίγα λόγια για τη Μάρω Λεονάρδου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μάρω Λεονάρδου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας το 1965. Μεγάλωσε στην Αθήνα και το 1983 αποφοίτησε από το Μαράσλειο. Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας (1987), εργάστηκε για 33 χρόνια (1984-2017) ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση (ΑΝΤΕΝΝΑ – ΜΕΓΚΑ), εφημερίδες (ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, ΕΒΔΟΜΗ, REAL NEWS) και ραδιόφωνο (ΕΡΑ 1, FLASH, REAL FM). Έχει γράψει 6 μυθιστορήματα. Τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύεται ως ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια ομάδας και οικογένειας στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΛ.ΕΚ.ΙΝ.)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης