Ο Ελληνικός Πολιτισμός και η Ελληνική Χειροτεχνία προβάλλονται από το ΥΠΠΟΑ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021, 11:12
Ο Ελληνικός Πολιτισμός και η Ελληνική Χειροτεχνία προβάλλονται από το ΥΠΠΟΑ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ο πλούτος του Ελληνικού Πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, καθώς και οι ξεχωριστές δημιουργίες των Ελλήνων χειροτεχνών παρουσιάζονται μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως πληροφορεί χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, στο περίπτερο 13, το ΥΠΠΟΑ έχει σχεδιάσει έναν χώρο όπου παρουσιάζεται ένα διαδραστικό μονοπάτι πολιτισμού, στο οποίο με την αξιοποίηση της Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR), έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας συναντούν έργα της νεότερης και σύγχρονης δημιουργίας. Πρόκειται για μια μικρή διαδρομή ανάμεσα σε εμβληματικά, αλλά και «αφανή» έργα τέχνης από μουσεία της χώρας μας. Μία συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Οι επισκέπτες -συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση-, χρησιμοποιώντας τις κάρτες που διατίθενται στο stand, και κατεβάζοντας την ειδική εφαρμογή Culture Path AR, μπορούν να ξαναζήσουν αυτή τη διαδραστική ξενάγηση μέσα από το tablet ή το κινητό τους τηλέφωνο.

Επίσης, στο διπλανό stand, με τον αριθμό 20, στο περίπτερο 13, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνδημιούργησαν ένα χώρο αφιερωμένο στην Ελληνική Χειροτεχνία. Η ελληνική χειροτεχνία δεν αποτελεί μόνο αναπόσπαστο και πολύτιμο συστατικό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και μια ζωντανή, δυναμική και δημιουργική δραστηριότητα με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για τη εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η διυπουργική πρωτοβουλία για την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας, η οποία συντονίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσα από ένα βιώσιμο και ήπιο αναπτυξιακό μοντέλο, και στην ανάδυση μιας νέας γενιάς χειροτεχνών μέσα από την επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση, επιχειρηματική υποστήριξη και διεθνή δικτύωση. Ταλαντούχοι δημιουργοί δείχνουν πώς η πολιτιστική μας κληρονομιά μετεξελίσσεται σε μια σύγχρονη εθνική αναπτυξιακή ευκαιρία που γεννά θέσεις εργασίας και αναδεικνύει την ελληνική αισθητική, συμπληρώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021, 11:12