Οι Κήποι της Βασίλισσας στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ είναι μια όαση 160 στρεμμάτων στο κέντρο του Λονδίνου. Όσοι έχουν την τύχη να λαμβάνουν πρόσκληση σε ένα από τα ετήσια καλοκαιρινά πάρτι της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου, εντυπωσιάζονται από τα αρωματικά ποώδη φυτά, τα λιβάδια αγριολούλουδων, την τεράστια λίμνη και τους καταρράκτες.

Όσοι όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους Κήπους θα μπορούν να δουν εικόνες τους σε ένα νέο βιβλίο από τη Royal Collection με τίτλο «Buckingham Palace: A Royal Garden» που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη σύνοψη, το βιβλίο «ακολουθεί έναν ολόκληρο χρόνο, τέσσερις διαφορετικές εποχές, των Βασιλικών Κήπων στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ».

«Η αισθητική και οι δεξιότητες των μοναρχών και των κηπουρών κατά τη διάρκεια των αιώνων βοήθησαν στη διαμόρφωση αυτής της κρυμμένης όασης στο κέντρο του Λονδίνου. Σήμερα οι Κήποι παίζουν βασικό ρόλο στο πολυάσχολο πρόγραμμα των βασιλικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της πολύ αγαπημένης παράδοσης του The Queen’s Garden Party».

Στο βιβλίο προβάλλονται οι Κήποι, καθώς οι εποχές αλλάζουν, καθώς και τα άγρια ζώα, η χλωρίδα και η πανίδα που φιλοξενούν, από την Εθνική Συλλογή Μουριών μέχρι τις βασιλικές κυψέλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης στις 120 σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται συμβουλές από τον επικεφαλής κηπουρό, Μαρκ Λέιν, ο οποίος μοιράζεται κάποιες από τις μεθόδους που εφάρμοσε για να αυξήσει τη βιοποικιλότητα και να αποκαταστήσει τα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Στο βιβλίο αποκαλύπτεται ότι η βασίλισσα λαμβάνει ένα εποχιακό μπουκέτο, σύνθεση από τα άνθη των Κήπων, κάθε Δευτέρα, όταν βρίσκεται στα Ανάκτορα.

Η παράδοση, η οποία ξεκίνησε το 1992, θέλει έξι λουλούδια, που επιλέγονται από την ανθοδέτρια της βασίλισσας, να τοποθετούνται σε ένα βάζο στο γραφείο της κάθε εβδομάδα.

Τον χειμώνα, ως εναλλακτική λύση των λουλουδιών, τα μπουκέτα αποτελούνται από φύλλα αειθαλών δέντρων και πολύχρωμα μούρα. Το καλοκαίρι χρησιμοποιούνται συχνά μοσχομπίζελα.

Η συγγραφέας Κλερ Μάσετ εμβαθύνει σε κάποιες από τις ιστορίες των Κήπων και της λίμνης που έμεινε ανέγγιχτη για πάνω από έναν αιώνα και του απομονωμένου νησιού της.

Στους Βασιλικούς Κήπους υπάρχουν περισσότερα από 1.000 δέντρα, μεταξύ άλλων 98 πλάτανοι, 85 διαφορετικά είδη βελανιδιάς και 40 διαφορετικοί τύπου μουριάς.

Επιπλέον σε 25 παρτέρια είναι φυτεμένες 60 τριανταφυλλιές διαφορετικών ειδών και ακόμη οι Κήποι φιλοξενούν 200 είδη καμέλιας.

Το βιβλίο «Buckingham Palace: A Royal Garden» που περιλαμβάνει ατμοσφαιρικές φωτογραφίες του βραβευμένου φωτογράφου κήπων και φυσικών τοπίων, Τζον Κάμπελ θα κυκλοφορήσει στα μέσα Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης