Η έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» που προσέλκυσε περισσότερους από 23 χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι στην Τήνο, μεταφέρθηκε στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, ανοίγοντας τις πύλες της στο αθηναϊκό κοινό. Καρπός σύμπραξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση παρουσιάζει μέσα από 150 επιλεγμένα αντικείμενα από διάφορες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο, ένα πανόραμα του μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες.

«Η σημαντική αυτή περιοδική έκθεση δίνει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει μια λιγότερη γνωστή πτυχή του μυκηναϊκού κόσμου στις Κυκλάδες, με εύληπτο τρόπο» χαιρέτησε απόψε τα εγκαίνια της αθηναϊκής έκθεσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας των τριών φορέων. «Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο, τη μοναδική επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί, που ήρθε στο φως από τη σκαπάνη του Γιώργου Δεσπίνη το 1979» τόνισε ο γ.γραμματέας του ΥΠΠΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης, υπογράμμισε ότι ο θεατής θα δει συγκεντρωμένα «καθαρά και αδιαμεσολάβητα τεκμήρια του κόσμου του Ομήρου όταν το κυκλαδικό σύμπλεγμα αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του κραταιού μυκηναϊκού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για το ΠΙΟΠ το 2019 ήταν « μια πολύ δημιουργική χρονιά» τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, αφού το δίκτυο μουσείων του Ιδρύματος τιμήθηκε από το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM): «Μια χρονιά συμπράξεων του ΠΙΟΠ με ελληνικές και διεθνείς συνεργασίες », όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χατζηνικολάου, αναφέροντας τα παραδείγματα της έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που περιόδευσε στα μουσεία του ΠΙΟΠ και την οποία επισκέφτηκαν 80 χιλιάδες επισκέπτες.

Εξίσου ιδιαίτερη ήταν και η συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας στην έκθεση «Η παράδοση συναντά τη μόδα», που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μετάξης του Ιδρύματος, στο Σουφλί, όπως και η έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του ΠΙΟΠ στην Τήνο. «Τώρα, εδώ, στο Μουσείο Μπενάκη είναι το επιστέγασμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κέντρου και Περιφέρειας την οποία το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συνειδητά στηρίζει αναβαθμίζοντας την τοπική πολιτιστική ζωή και οικονομία» επισήμανε ο Γιώργος Χαντζηνικολάου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την Εφορεία Κυκλάδων που εκπονεί πολλά και ενδιαφέροντα έργα «η ολοκληρωμένη παρουσίαση του μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες, τα δημοφιλή αντικείμενα, οι ευρηματικές ενότητες και η εμπέδωση της πίστης στις συνέργειες», όπως τόνισε στα εγκαίνια ο διευθυντής της Εφορείας Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, είναι βασικές παράμετροι της έκθεσης, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Τηνιακού αρχαιολόγου Γιώργου Δεσπίνη (1936-2014).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης