Φόρο τιμής στον Michael Schmidt, έναν από τους Γερμανούς φωτογράφους του 20ού αιώνα με τη μεγαλύτερη επίδραση, αποτίνει το μουσείο Jeu de Paume στο Παρίσι. Ο Schmidt ήταν ο για δεκαετίες πρώτος Γερμανός φωτογράφος του οποίου ατομική έκθεση φιλοξενήθηκε στο MoMA το 1996 και η «Michael Schmidt – A New German Perspective», πρώτη αναδρομική του στο Παρίσι ιχνηλατεί το ταξίδι αυτού του αυτοδίδακτου φωτογράφου που έφυγε από τη ζωή το 2014.

«Κάθε που ολοκλήρωνε μια σειρά φωτογραφιών, έμπαινε σε περιόδους αναστάτωσης αναζητώντας νέους τρόπους προσέγγισης της πραγματικότητας. «Περιέγραφε τον εαυτό του ως “φωτογράφο αδιέξοδων”, ο οποίος θα έμπαινε σε ένα σοκάκι και θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να βγει από εκεί» λέει ο επιμελητής της έκθεσης Thomas Weski.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναδρομική ανοίγει με τις πρώτες φωτογραφίες του τις οποίες τράβηξε ενώ ήταν ακόμη αστυνομικός, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στο Δυτικό Βερολίνο. Αιχμαλωτίζει με τον φακό του μια πόλη σημαδεμένη ακόμη από τον πόλεμο καθώς και τις ζωές των συμπολιτών του, όπως στη σειρά 28 φωτογραφιών του στις οποίες καταγράφει μια μέρα δύο εργαζόμενων γυναικών, η μία γιατρός και η άλλη εργάτρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης