Ξενάγηση στην έκθεση «Ο Μεγάλος Πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους 1914-1918»
την Κυριακή 29 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Θα ξεναγήσει ο Φίλιππος Μαζαράκης – Αινιάν, επιμελητής της έκθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μεγάλος Πόλεμος, που αργότερα επρόκειτο να ονομαστεί Α’ Παγκόσμιος, είναι για την Ελλάδα ένα ξεχασμένο, όσο και σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει στον διεθνή εορτασμό των εκατό ετών, με τη μεγάλη έκθεση «Ο Μεγάλος Πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914 – 1918».

Μέσα από όπλα, στολές και προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, γελοιογραφίες, αφίσες, φωτογραφίες, όπως και ηχητικά, βιωματικά και διαδραστικά εκθέματα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει την τεράστια σημασία αυτού του πρώτου βιομηχανικού πολέμου. Ο 20ος αιώνας που ουσιαστικά ξεκίνησε με αυτόν ήταν ίσως ο βιαιότερος που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, και σίγουρα για τους στρατιώτες αυτός ο πόλεμος ήταν ο χειρότερος και φονικότερος όλων.

Μέσα στον Πόλεμο η θέση της Ελλάδας υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη. Από τη μία τα πολιτικά και στρατηγικά αδιέξοδα οδήγησαν στον Εθνικό Διχασμό. Από την άλλη όμως, η είσοδος στον πόλεμο και η συμμετοχή σε καθοριστικές μάχες στο Βαλκανικό Μέτωπο, της επέτρεψαν να φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Μεγάλη Ιδέα σχεδόν πραγματωμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μεγάλος Πόλεμος άλλαξε τα κράτη, τα καθεστώτα, τις κοινωνίες, και προβλήθηκε ως μία θυσία που θα οδηγούσε στο τέλος όλων των πολέμων. Ήταν όμως αυτό ρεαλιστικό;

Είσοδος ελεύθερη, καθημερινά εκτός Δευτέρας, 9πμ-4μμ.

Λόγω περιορισμού, παρακαλείστε να κλείσετε θέση στα τηλέφωνα του Μουσείου παρακάτω (εσωτ.1), στη διάρκεια των ωρών λειτουργίας.

Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής

Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα 10561

Τηλ: (+30) 210-32.37.617, -32.37.315, -32.22.266 , Fax: 210-32.13.786

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης