Still Alice

Μεταφρασμένος Τίτλος: Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mε πρωταγωνίστρια την καθηλωτική Julianne Moore, τη φετινή –και θριαμβευτική- νικήτρια Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία, το “Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει” είναι βασισμένο στο best seller της Lisa Genova. Η ιστορία πραγματεύεται με διεισδυτικό τρόπο τη συγκλονιστική πορεία μιας δυναμικής και νέας γυναίκας που προσβάλλεται αναπάντεχα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, και τις συνέπειες που έχει αυτό στη ζωή, την προσωπικότητα και την οικογένεια της.

Στο πλευρό της Julianne Moore ξεχωρίζουν ο Alec Baldwin, η Kate Bosworth, καθώς και η αιφνιδιαστικά ώριμη Kristen Stewart σε έναν ρόλο που της δίνει την ευκαιρία να ξετυλίξει τις πραγματικές της υποκριτικές ικανότητες.

Την ταινία σκηνοθετεί το διακεκριμένο δίδυμο των Richard Glatzer και Wash Westmoreland (Quinceañera-Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής Σάντανς-2006), προσεγγίζοντας το συγκινητικό θέμα της ταινίας με αρτιότητα και ευαισθησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δρ. Alice Howland (Julianne Moore) έχει τα πάντα. Είναι μία καταξιωμένη ακαδημαϊκός γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μία ευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα τριών, μεγάλων πια, παιδιών. Όταν η μνήμη της αρχίζει να την προδίδει, αρχικά δεν δίνει σημασία. Αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά όταν χάνεται στην ίδια της τη γειτονιά. Ο προσωπικός αγώνας με αντίπαλο τη μη αναστρέψιμη νόσο του Αλτσχάιμερ μόλις ξεκινά.

Cinderella

Μεταφρασμένος Τίτλος: Σταχτοπούτα


Η Disney συνεχίζει την παράδοση της μεταφοράς κλασικών παραμυθιών στη μεγάλη οθόνη και μετά τη μεγάλη εμπορική επιτυχία του «Maleficent» μας παρουσιάζει μια νέα υπερπαραγωγή με λαμπερό καστ και υψηλές προδιαγραφές.

Η νέα «Σταχτοπούτα» παραμένει πιστή στο κλασικό, πασίγνωστο ομώνυμο παραμύθι και δίνει σάρκα και οστά στη διαχρονική ταινία κινουμένων σχεδίων του 1950. Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ και πολυπράγμονα σκηνοθέτη Kenneth Branagh (Thor, Hamlet) και με πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Όσκαρ Cate Blanchett (Blue Jasmine, Elizabeth), τη Lily James (Downton Abbey), τον Richard Madden (Game of Thrones) και την Helena Bonham-Carter (The King’s Speech, Alice in Wonderland), η ταινία έχει όλα τα συστατικά για να μας χαρίσει ένα παραμυθένιο και μαγικό θέαμα.

Ανθρωποκεντρική, θεαματική, φαντασμαγορική και αισιόδοξη, αυτή η νέα εκδοχή της κλασικής ιστορίας διαθέτει χιούμορ, ευαισθησία και περισσότερο ρεαλισμό, καθώς και μια δυναμική, πανέξυπνη Σταχτοπούτα – χωρίς να χάσει τίποτα από την ακαταμάχητα μαγική της επίδραση. Άλλωστε, όσα χρόνια κι αν περάσουν, κάθε κολοκύθα θα κρύβει μέσα της μία άμαξα!

Μπορεί η νεαρή Ella (Lily James) να έχει χάσει τη μητέρα της, αλλά θα στηρίξει τον αγαπημένο της πατέρα στην απόφαση του να ξαναπαντρευτεί. Καλωσορίζει τη μητριά της (Cate Blanchett) και τις κόρες της Anastasia (Holliday Grainger) και Drisella (Sophie McShera) στο πατρικό της, αλλά μετά τον θάνατο του πατέρα της καταλήγει στο έλεος μιας ζηλόφθονης και άκαρδης νέας οικογένειας. Υποβαθμίζεται σε υπηρέτρια καλυμμένη με στάχτες, εξ ου και η περιφρονητική προσφώνηση Σταχτοπούτα (Cinder-ella). Η Ella, που έχει κάθε λόγο να χάσει το κουράγιο της, ακολουθεί τη συμβουλή της μητέρας της να είναι πάντα θαρραλέα και γεμάτη καλοσύνη. Μια μέρα, καλπάζοντας με το άλογό της στο δάσος, γνωρίζει έναν ευγενικό και όμορφο ξένο, τον Kit (Richard Madden), ο οποίος τη γοητεύει, και γοητεύεται από αυτήν. Η Ella δεν ξέρει πως πρόκειται για τον Πρίγκιπα του Βασιλείου, αλλά η τύχη της μοιάζει να αλλάζει όταν το Παλάτι στέλνει σε όλες τις ανύπαντρες κοπέλες μία πρόσκληση για τον χορό. H Ella ετοιμάζεται ενθουσιασμένη, μα η μητριά καταστρέφει το φόρεμά της και της απαγορεύει να πάει στο χορό. Την κατάλληλη στιγμή εμφανίζεται μια καλόψυχη ζητιάνα (Helena Bonham-Carter), η οποία με μία κολοκύθα, μερικά ποντίκια κι ένα μαγικό ραβδί, θα αλλάξει τη ζωή της Σταχτοπούτας για πάντα.

Wild Card (2015)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Τζόκερ


Ο Νικ Γουάιλντ εργάζεται ως σωματοφύλακας στο Λας Βέγκας, κι έχει θανάσιμες δεξιότητες αλλά και πάθος με το τζόγο. Όταν ένας πολύ καλός του φίλος θα πέσει θύμα ξυλοδαρμού, ξυπνάει η δίψα του για εκδίκηση, σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι τα έχει βάλει με τη μαφία. Βυθίζεται στον υπόκοσμο καθώς μαφία κι ένοπλες δυνάμεις τον αναζητούν. Έχοντας ανεβάσει τα στοιχήματα, έχει να παίξει ένα τελευταίο παιχνίδι για να αλλάξει τη μοίρα του… κι αυτή τη φορά είναι όλα ή τίποτα.

Ex Machina

Μεταφρασμένος Τίτλος: Από Μηχανής


Ο σεναριογράφος Άλεξ Γκάρλαντ, γνωστός από τα σενάρια των ταινιών 28 Μέρες Μετά, Μη Μ’ Αφήσεις Ποτέ και Sunshine, αλλά κι από το βιβλίο του Η Παραλία που γύρισε ο Ντάνι Μπόιλ σε κινηματογραφική ταινία με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας Ex Machina, φέροντας και την ευθύνη του πρωτότυπου σεναρίου και της παραγωγής του.

Ένας δισεκατομμυριούχος προγραμματιστής (στο ρόλο ο περιζήτητος, πλέον, μοναδικός ηθοποιός της νεότερης γενιάς που φωνάζει στις σιωπές του, Όσκαρ Άιζακ-Inside Llewyn Davis) θα φέρει έναν από τους υπαλλήλους του (ένας εύθραυστα ευαίσθητος Όσα Φέρνει ο Χρόνος Ντόμναλ Γκλίσον) στην πολυτελή κατοικία του για να συμμετάσχει σε ένα πείραμα που θα αφορά στην τελευταία του εφεύρεση, ένα εξαιρετικά προηγμένο θηλυκό ρομπότ που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη (στο ρόλο η Σουηδέζα ηθοποιός Αλίσα Βικάντερ –Άννα Καρένινα).

Ένα πολύ ιδιαίτερο ερωτικό τρίγωνο ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη με την αλήθεια, το ψέμα, το ρεαλισμό και την ψευδαίσθηση να εναλλάσσονται μέσα από λαβυρινθώδεις εγκεφαλικές εικόνες, ιλιγγιώδεις ταχύτητες και ένα πολύ δυναμικό μοντάζ που κρατά το θεατή καθηλωμένο μέχρι και την τελευταία σκηνή.

Τετάρτη 04:45

Μεταφρασμένος Τίτλος: Wednesday 04:45

Μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του με τίτλο «Ιστορία 52» ο Αλέξης Αλεξίου επιστρέφει με ένα ατμοσφαιρικό και αγωνιώδες θρίλερ, μία ιστορία εκδίκησης με στοιχεία μαύρου χιούμορ και αριστοτεχνικά σκιαγραφημένους χαρακτήρες.

Το «Τετάρτη 04:45» διαδραματίζεται σε μια έντονη χρωματικά, υγρή και αστραφτερή Αθήνα που σε τυλίγει μεθοδικά στον πνιγηρό και καθηλωτικό ιστό της, για να σε παρασύρει σε έναν εκρηκτικό χορό στυλιζαρισμένης βίας.

Προσεχτικά χωρισμένη σε κεφάλαια με αινιγματικούς τίτλους, κομψά ντυμένη με ονειρικές ρετρό μουσικές, πλούσια σε σαρκαστικούς διαλόγους και ποπ αναφορές, σαρωτικά ειρωνική, αστική και λαϊκή ταυτόχρονα, σκοτεινή και γεμάτη χρώμα, βαθιά και ελαφριά, η ταινία του Αλέξη Αλεξίου ξεχειλίζει από εικόνες που στοιχειώνουν το μυαλό του θεατή, χωρίς επιτήδευση αλλά με καθαρόαιμο κινηματογραφικό στυλ.

Στην ταινία, που είναι ελληνογερμανική παραγωγή, πρωταγωνιστεί ο Στέλιος Μάινας, ενώ εμφανίζονται οι Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Τζουμάκης και Adam Bousdoukos (Soul Kitchen).

Αθήνα, Χειμώνας 2010. Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος έχει 32 ώρες πριν χάσει τα πάντα. Από το τζαζ μπαρ που με πολύ κόπο διατηρεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια, μέχρι την ίδια του την οικογένεια. Ο Ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απαιτεί να εξοφληθεί το χρέος τώρα. Ο μεσολαβητής και πρώην φίλος του Στέλιου, τον υποχρεώνει σε διάφορα παράνομα θελήματα. Η σύζυγος σκέφτεται σοβαρά να τον εγκαταλείψει και ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, σηκώνει επιτέλους το ανάστημα του. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο χρόνος τρέχει, και το έλατο στο σπίτι του Στέλιου πρέπει να στολιστεί.

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης