Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Khumba
Μεταφρασμένος Τίτλος: Κούμπα: Μία Ζέβρα και Μισή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Kούμπα: Μία Ζέβρα και Μισή» είναι μια απολαυστική ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Νότιο Αφρική με γερές δόσεις χιούμορ και έντονης δράσης. Με εντυπωσιακά τοπία, άρτια εφέ και αξέχαστους χαρακτήρες η ταινία ξετυλίγει μια διασκεδαστική και γεμάτη ελπίδα ιστορία ενηλικίωσης μιας νεαρής ζέβρας, της οποίας η διαφορετικότητα θα την οδηγήσει σε περιπέτειες που θα αλλάξουν τη ζωή της και τη θέση της στον κόσμο.

Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο, ακόμα και στην περίπτωση μιας ζέβρας. Ο Κούμπα είχε την ατυχία να γεννηθεί με τις μισές του ραβδώσεις και έτσι το προληπτικό κοπάδι του τού αποδίδει την ξαφνική ξηρασία που έχει πλήξει την περιοχή. Η νεαρή ζέβρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να φύγει, για να βρει τον θρυλικό νερόλακκο, όπου οι πρώτες ζέβρες απόκτησαν τις ρίγες τους. Στο ταξίδι του αυτό, ο Κούμπα θα έχει για συνοδοιπόρους μια θρασύτατη αντιλόπη και μία φανταχτερή στρουθοκάμηλο, ενώ θα γνωρίσει ένα σωρό εκκεντρικούς χαρακτήρες. Η πραγματική πρόκληση θα έρθει, όταν στον δρόμο του εμφανιστεί μια άγρια λεοπάρδαλη.

Jimmy`s Hall

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O πολιτικοποιημένος και ανθρωπιστής σκηνοθέτης από την Ιρλανδία επιστρέφει με την τελευταία ταινία του και μας διηγείται μια συγκλονιστική, αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται μετά το αριστούργημα του «Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι» (Χρυσός Φοίνικας, 2006). Σε συνεργασία με τον σπουδαίο σεναριογράφο Paul Laverty (πιστό του συνεργάτη εδώ και χρόνια), ο Ken Loach φτιάχνει μια διαχρονική και συγκινητική ταινία αναδεικνύοντας τον προσωπικό αγώνα, την αυτοθυσία και την αλληλεγγύη. Μέσα στην «αίθουσα του Jimmy», οι πρωταγωνιστές της ταινίας χορεύουν σε ήχους τζαζ και σουίνγκ, γελούν και διασκεδάζουν, εκφράζοντας έτσι την ελευθερία του πνεύματος και της ζωής.
Ιρλανδία, 1921. Ο Jimmy Gralton χτίζει έναν χώρο, όπου οι νέοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, να συζητήσουν, να ονειρευτούν και πάνω από όλα να χορέψουν. Η εκκλησία όμως και ορισμένοι πολιτικοί έχουν αντιρρήσεις και ο Jimmy αναγκάζεται να φύγει από τη χώρα. Η αίθουσα χορού κλείνει και εγκαταλείπεται. Δέκα χρόνια μετά, ο Jimmy επιστρέφει από την Αμερική, αποφασισμένος να φροντίσει τη μητέρα του και να κάνει μια ήσυχη ζωή. Η αίθουσα χορού είναι πια ένα ερείπιο και η κοινότητα πείθει τον Jimmy να την ανακαινίσει. Για δεύτερη φορά, ο Jimmy θεωρείται επικίνδυνος και μπορεί να χάσει τα πάντα…

Diplomatie
Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Νύχτα Πριν Πέσει το Παρίσι

Η συγκλονιστική, αληθινή ιστορία της αντιπαράθεσης που έσωσε το Παρίσι από την απόλυτη καταστροφή, μεταφέρεται επιτέλους στο σινεμά από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Bόλκερ Σλέντορφ (“The Tin Drum”).

25 Αυγούστου 1944. Οι σύμμαχοι εισβάλουν στο Παρίσι. Η Βαρσοβία έχει καταστραφεί τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τους Γερμανούς. Λίγο πριν την αυγή, ο Ντίτριχ φον Σόλτιτζ, Γερμανός στρατιωτικός διοικητής στο Παρίσι, ετοιμάζεται να εκτελέσει τις εντολές του Αδόλφου Χίτλερ: να ανατινάξουν το Παρίσι. Γέφυρες και μνημεία είναι έτοιμα να εκραγούν… κι όμως το Παρίσι δεν καταστρέφεται. Ποιοι ήταν οι λόγοι που έκαναν τον Σόλτιτζ να αρνηθεί να υπακούσει τις διαταγές;

Kreuzweg
Μεταφρασμένος Τίτλος: Οι Σταθμοί του Σταυρού

Η Μαρία είναι 14 χρονών. Η οικογένεια της είναι μέλος μιας φονταμενταλιστικής καθολικής κοινότητας. Η Μαρία ζει την καθημερινότητα της στο μοντέρνο κόσμο, αλλά η καρδιά της ανήκει στον Ιησού. Θέλει να τον ακολουθήσει, να γίνει Αγία, και να πάει στον Παράδεισο. Η Μαρία θα περάσει από 14 σταθμούς, όπως ο Ιησούς στο δρόμο του για το Γολγοθά, για να πετύχει το σκοπό της. Η οικογένεια της βρίσκει παρηγοριά στην πίστη, καθώς διερωτάται αν όλα όσα έγιναν ήταν αναπόφευκτα.

Dumb and Dumber To
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος Δίο

Το ανεπανάληπτο δίδυμο των Jim Carrey (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, The Truman Show) και Jeff Daniels (Good Night, and Good Luck, Looper) επιστρέφει -μετά από δύο δεκαετίες- με το σίκουελ του ασύλληπτα αστείου Ηλίθιος και Πανηλίθιος (1994) και καταθέτει το αστείρευτο κωμικό του ταλέντο σε μια εξίσου απολαυστική, ανατρεπτική και ιερόσυλη κωμωδία. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνουν και πάλι οι αδελφοί Farrelly, το καστ συμπληρώνει η μοιραία Kathleen Turner (The War of the Roses), και η νέα συνάντηση των δύο αστείων κινηματογραφικών φίλων υπόσχεται να είναι ακόμα πιο διασκεδαστική από την πρώτη.

 Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία τους περιπέτεια, οι καλόκαρδοι, αν και όχι ιδιαίτερα έξυπνοι, κολλητοί Harry Dunne (Jeff Danniels) και Lloyd Christmas (Jim Carrey) ξανασμίγουν. Όταν ο Harry μαθαίνει ότι έχει μια κόρη κάπου εκεί έξω, προσπαθεί να βγάλει τον Lloyd από την κωματώδη κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει μετά τη χοντρή χυλόπιτα που έφαγε από τη Mary και να τον πείσει να διασχίσουν ολόκληρη τη χώρα, για να την αναζητήσουν. Ο Lloyd εντωμεταξύ είναι και πάλι ερωτευμένος. Μετά από τόσο χρόνια όλα, εκτός από την ηλιθιότητά τους, έχουν αλλάξει. Σε αυτό το ταξίδι θα ξεκινήσουν από ένα ίδρυμα, στο οποίο θα έπρεπε να είναι κανονικά εσώκλειστοι, και θα βρεθούν σε μια σύνοδο κορυφής, όπου έχουν μαζευτεί τα λαμπρότερα μυαλά όλου του κόσμου.

Από Έρωτα

Σε όσους περιμένουν μια ρομαντική κλισέ ιστορία απλά ενός έρωτα, ο Θοδωρής Αθερίδης δίνει μια ιστορία με βάθος, που διαβάζεται σε πολλά επίπεδα και γεμίζει τον θεατή ερωτήματα, γέλιο, συγκίνηση και συναισθήματα. Από έρωτα επιλέγουμε τα σημαντικά στη ζωή, και μέσα από έρωτα τελικά βλέπουμε τον κόσμο και ορίζουμε τις αλήθειες, τις αξίες, τους ανθρώπους και τα όνειρά μας.

Ο Αντώνης Γκαλιμάνης (Θοδωρής Αθερίδης) είναι πυροσβέστης και ζει στον Πειραιά. Η ιστορία ξεκινά δυο ημέρες πριν από τον επικείμενο γάμο του με την νοσηλεύτρια Νατάσα (Παναγιώτα Βλαντή), όταν αιφνιδιαστικά θα τον επισκεφτεί στο σπίτι του η Άννα (Σμαράγδα Καρύδη), μια δημοσιογράφος με την οποία διατηρούσε σχέση παλαιότερα. Από την συνάντηση αυτή θα αντιληφθούμε τον ζωντανό ακόμα έρωτα ανάμεσά τους. Ο Αντώνης δεν θα ματαιώσει τον γάμο του με την Νατάσα παρότι η Άννα νιώθει έντονη την επιθυμία της επανασύνδεσης. Τα πράγματα θα περιπλεχθούν ακόμα περισσότερο όταν θα ξεκινήσει η «διπλή ζωή» του Αντώνη μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Τι θα συμβεί όταν η Άννα θα συνυπάρχει με την Νατάσα όχι μόνο όταν η Νατάσα θα λείπει, αλλά κι όταν αυτή είναι μπροστά;

 Η ιστορία, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Θοδωρή Αθερίδη, έχει μεταφερθεί σε ένα πλούσιο κινηματογραφικό παζλ χαρακτήρων και καταστάσεων. Στόχος του στη δεύτερη κινηματογραφική του δουλειά ήταν να «ξεδιπλώσει» την ιστορία σε μια εμπειρία που απορροφά και παρασέρνει το θεατή σε ένα ταξίδι γεμάτο συναισθήματα που τον προτρέπουν να αναζητήσει και τις δικές του αλήθειες. Η αφήγηση γίνεται σε δύο χρόνους, της μνήμης και του παρόντος, ενώ η ιστορία έχει εμπλουτιστεί με χαρακτήρες, τοποθεσίες και γεγονότα που δίνουν στην ταινία επιπλέον δυναμική και κρατάνε αμείωτη την περιέργεια και το ενδιαφέρον.

Northmen: A Viking Saga
Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Επέλαση των Βίκινγκς

Μάχη σώμα με σώμα κι ας νικήσει ο καλύτερος… Γυρισμένη εξολοκλήρου σε ένα φυσικό τοπίο αξιοσημείωτης ομορφιάς, η πρωτοφανής κινηματογραφική επέλαση προσφέρει την πιο σκληροπυρηνική κινηματογραφική ματιά σε μια ανθρώπινη μάχη χωρίς προηγούμενο.

Κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα, μια ομάδα Βίκινγκς, καθότι βίαια εκδιωγμένοι από τη γη τους, επιλέγουν να αναζητήσουν την τύχη τους σε νέα μέρη, καταφεύγοντας προς τη Βρετανία. Υπό τις διαταγές του αρχηγού τους, Άσμπιορν (Τομ Χόπερ), βάζουν πλώρη για να λεηλατήσουν τα αποθέματα χρυσού της Μονής Λίντισφαρν στη ΒΑ Αγγλία, προκειμένου να καταφέρουν να αγοράσουν ξανά την ελευθερία τους. Μια άγρια καταιγίδα, όμως, θα βγάλει την αποστολή εκτός πορείας, ενώ θα τσακίσει το ιστιοφόρο πολεμικό τους πλοίο στους πρόποδες ενός απειλητικού και απόκρημνου βράχου. Με ελάχιστους επιζώντες, πλέον, η ομάδα των Βίκινγκς βρίσκεται καθηλωμένη στο Άλμπα της Σκωτίας – μια περιοχή αφιλόξενη για τους Βίκινγκς και ξακουστή για τη στρατιωτική της αντοχή στις επιθέσεις ξένων. Απ’ όλους, τους επίδοξους διαγουμιστές, μόνο ο Μπγιορν (Τζέιμς Νόρτον), ο οποίος έχει βρεθεί ξανά σε αυτή την περιοχή στο παρελθόν, δείχνει να γνωρίζει για το περίφημο μένος των ντόπιων απέναντι σε κάθε είδους εχθρικές εισβολές.
  
Ο Άσμπιορν παίρνει μαζί του ένα τμήμα της αποστολής και αποφασίζουν να κατευθυνθούν προς έναν οικισμό των Βίκινγκς που ικάζεται ότι βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Βρετανίας. Στο δρόμο όμως θα δεχτούν επίθεση από μια ομάδα Σκοτσέζων στρατιωτών. Δίχως δεύτερη σκέψη, οι Βόρειοι αποφασίζουν να ανταποδώσουν απάγοντας της Λέιντι Ίντζιαν (Τσάρλι Μέρφι), κόρη του Βασιλιά Ντουνκάιντ (Ντάνι Κέι), καθώς εκείνη οδεύει να συναντήσει τον αρραβωνιαστικό της. Για να την απελευθερώσουν θα ζητήσουν λύτρα, όμως ο Βασιλιάς της Σκωτίας, αντί αυτού, αποφασίζει να στείλει ξωπίσω τους το περιβόητο «Wolf Pack» – έναν άγριο μισθοφορικό στρατό που προέρχεται από τα Καρπάθια όρη και καθοδηγείται από τον αδίστακτο Χιορ (Εντ Σκράιν) και τον αδερφό του, Μποβάρ (Ανατόλ Τάουμπμαν).

Ο Μπγιορν στο μεταξύ τραυματίζεται βαριά στη μάχη, καθυστερώντας περαιτέρω το ταξίδι των Βίκινγκς. Στην αναζήτησή τους για κάποιον θεραπευτή, η ομάδα θα πέσει πάνω στον μυστηριώδη Μοναχό Κόναλ (Ράιαν Κουάντεν). Ευλαβής, θρησκευόμενος και ερμητικός, ο Κόναλ γοητεύει τους πάντες από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλά ένας πιστός βοηθός αλλά και ένας εξωπραγματικά ικανός πολεμιστής. Αν και αρχικά θα ενταχθεί στην ομάδα τους ως σύμμαχος, στην πορεία θα συνειδητοποιήσει ότι οι Βίκινγκς δεν αποτελούν ορκισμένη αδελφότητα: Οι ηγετικές τακτικές του Άσμπιορν είναι αμφιλεγόμενες – σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο οποίος έπεσε ηρωικά σε μια μάχη λίγο καιρό πριν, αυτός προτιμά να λύνει τις υποθέσεις του με πλάγιες μεθόδους και διπλωματία, παρά με το σπαθί του.

Ο Άσμπιορν βρίσκει προστασία και πατρική καθοδήγηση υπό τον σκληροτράχηλο αλλά καλόκαρδο Γκούναρ (Ντάρελ Ντ’Σίλβα), ο οποίος είχε υπηρετήσει στο παρελθόν υπό τις διαταγές του πατέρα του. Ο τοξότης Θόραλντ (Κεν Ντούκεν) και ο άπειρος Βίκινγκ Γκριμ (Μαρκ Στρέπαν) τάσσονται επίσης στο πλευρό του Άσμπιορν. Απέναντί τους έχουν τον Γιόραντ (Λεο Γκρέγκορι), ο οποίος πριν συνταχθεί με τον πατέρα του Άμπιορν ήταν σωματοφύλακας του Βασιλιά, ενώ ουδέτερη στάση και διστακτική αντιμετώπιση απέναντι στον νέο ηγέτη, διατηρούν ο νεόκοπος Χάρντορ (Ρίτσαρντ Λόθιαρ) και ο έμπειρος Βάλι (Γιόαν Χεγκ – τραγουδιστής του διάσημου Χέβι Μέταλ συγκροτήματος Amon Amarth).
Η οδύσσεια των κυνηγημένων Βορείων συνεχίζεται αλλά η προσέγγιση του οχυρού της σωτηρίας δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση, μιας και ο Βασιλιάς Ντουνκάιντ έχει εγκαταστήσει παντού πύργους παρακολούθησης. Έτσι οι Βίκινγκς αναγκάζονται να ακολουθήσουν το πλημμυρισμένο «μονοπάτι του φιδιού», έχοντας ζεστή την ανάσα των αδίστακτων Wolf Pack στην πλάτη τους. Οι Βίκινγκς θα πρέπει τώρα να δώσουν την πιο σκληρή και άγρια μάχη της ζωής τους, προκειμένου να καταφέρουν να ξεφύγουν και να φτάσουν και να ξεκινήσουν την αναζήτησή τους προς νέες πολιτείες. Θα καταφέρουν όμως να ανταπεξέλθουν στις βίαιες πολεμικές συνθήκες και τις απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές;

Ο Χειμώνας
Μεταφρασμένος Τίτλος: The Winter

Ο Νίκος ένας νέος, ρομαντικός συγγραφέας από την Ελλάδα, ζει στο Λονδίνο ώσπου τον χτυπά η οικονομική κρίση. Αποφασίζοντας να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, βρίσκει καταφύγιο στην ορεινή Σιάτιστα και στο παλιό, εγκαταλελειμμένο αρχοντικό του 16ου αιώνα των παιδικών του χρόνων που κουβαλάει μια περίεργη κληρονομιά γεμάτη φήμες, προκαταλήψεις και μυστήριους θανάτους. Στοιχειωμένο από τα φαντάσματα του παρελθόντος, που οδήγησαν και τον πατέρα του στην τρέλα, o Νίκος πρέπει να ξεδιαλύνει το μυστήριο του θανάτου του χωρίς να χάσει το μυαλό του και ο ίδιος…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης