Με τη μεγάλη παρέλαση των «μπουλουκιών» στην οδό Μητροπόλεως, κορυφώνονται σήμερα οι τριήμερες καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Καστοριά. Πρόκειται για τα καστοριανά Ραγκουτσάρια, το μεγαλύτερο καρναβάλι του χειμώνα, που ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Φώτων και κορυφώνεται στις 8 Ιανουαρίου με την παρέλαση των καρναβαλιστών στους δρόμους της ακριτικής πόλης.
 
Χιλιάδες καρναβαλιστές με τις ευφάνταστες στολές τους, οργανωμένοι σε παρέες, κατέκλυσαν χθες το βράδυ την οδό Μητροπόλεως, σε μήκος δύο χιλιομέτρων, χορεύοντας και πίνοντας μέχρι τις πρωινές ώρες. Τον τόνο και τον ρυθμό σε αυτή τη μοναδική γιορτή του χειμώνα, έδωσαν οι 60 και πλέον ορχήστρες, με χάλκινα, κρουστά και πνευστά, που πλαισίωναν τις παρέες (μπουλούκια).

Οι καλύτεροι μουσικοί από τη δυτική Μακεδονία και τη Γουμένισσα, αλλά και από την πΓΔΜ, τη Σερβία και τη Βουλγαρία, είναι παρόντες σε αυτή την μεγάλη γιορτή της πόλης, παίζοντας παραδοσιακούς σκοπούς της Μακεδονίας και των Βαλκανίων. Για πολλούς αυτή η βραδιά θεωρείται μια από τις πιο χαρακτηριστικές των καστοριανών Ραγκουτσαριών, στην οποία λαμβάνουν μέρος ακόμη και οι επισκέπτες που έχουν κατακλύσει όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ξέφρενη γιορτή συνεχίζεται και σήμερα με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων, που είναι οργανωμένοι σε μπουλούκια ή παρέες. Η παρέλαση ξεκίνησε γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι, από το Δημαρχείο, με αρχικό προορισμό την πλατεία Ομονοίας και κατάληξη στη μεσαιωνική πλατεία Ντολτσό. Εκεί, επισκέπτες και καρναβαλιστές θα γίνουν μια παρέα, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις γιορτές του εορταστικού δωδεκαήμερου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης