Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Η χώρα μας, με μια ιδιωτική πρωτοβουλία, τιμά τους φιλέλληνες που αφιέρωσαν τη ζωή τους για την επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης, χάρη στην ίδρυση πριν από λίγες εβδομάδες του Μουσείου Φιλελληνισμού, στο Ψυχικό (Ζησιμοπούλου 12).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για έναν σύγχρονο καλαίσθητο χώρο 4 ορόφων με σημαντικά εκθέματα και κειμήλια που απεικονίζουν τόσο το φιλελληνικό ρεύμα που ίσχυε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πριν και κατά το ξέσπασμα της Επανάστασης, όσο και την προσφορά των εθελοντών μαχητών που πολέμησαν στα μέτωπα.

«Ο στόχος του Μουσείου είναι να καταγράψει τη γένεση και την εξέλιξη του φιλελληνικού κινήματος από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα. Ο δεύτερος στόχος είναι να τιμήσουμε τους εμβληματικούς φιλέλληνες, οι οποίοι τον 18ο και τον 19ο αιώνα βοήθησαν καθοριστικά την υπόθεση της απελευθέρωσης της Ελλάδος, και ο τρίτος στόχος είναι να θέσουμε τις βάσεις γι’ αυτό που ονομάζουμε διαρκή φιλελληνισμό. Ο στόχος αυτός έχει να κάνει με την προώθηση του φιλελληνισμού σαν αρετή, η οποία έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τις κοινωνίες των ανθρώπων που υιοθετούν τις αρχές αυτές», δηλώνει στο zougla.gr ο ιδρυτής της Εταιρείας Ελληνισμού και Φιλελληνισμού, Κωνσταντίνος Βελέντζας, κατά την ξενάγησή μας.

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr στο μουσείο Φιλελληνισμού:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Μάλιστα, η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό που ίδρυσε το μουσείο έχει θεσμοθετήσει και απονέμει ετησίως ένα Βραβείο σε τρεις σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον πολιτικό, πολιτιστικό, ακαδημαϊκό ή επιχειρηματικό κόσμο, των οποίων οι καριέρες χαρακτηρίζονται από μία μακροχρόνια φιλελληνική καταγραφή ή που συνέβαλαν στην κοινωνία με τις δράσεις και τη σταδιοδρομία τους, εμπνευσμένοι από τις αξίες του Ελληνισμού.

Οι βραβευθέντες με το διεθνές βραβείο Λόρδος Βύρων 2021:

-John Kerry, γερουσιαστής / πρώην υπουργός Εξωτερικών, από τις ΗΠΑ, απόγονος του Thomas Winthrop, προέδρου της Φιλελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

-Jack Lang, πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας, από τη Γαλλία. Με το έργο του συνέβαλε στην προώθηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

-Charles Pictet, από την Ελβετία, πρόεδρος της τράπεζας Pictet, απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία σε συνεργασία με τον Jean Gabriel Eynard, υποστήριξε τον Ιωάννη Καποδίστρια και το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία και όλη την Ευρώπη.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά και να δείτε όλα τα εκθέματα του μουσείου εδώ.

Δείτε φωτογραφίες από τα εκθέματα:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης