Οι «Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες» στην Καρύταινα για το «Έτος Χαλεπά»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 11:50
Οι «Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες» στην Καρύταινα για το «Έτος Χαλεπά»

Η έκθεση «Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες» κλείνει τον κύκλο των ανά την Ελλάδα εκθέσεων στο μεταβυζαντινό Πυργόσπιτο της Λεβένταινας, στη σκιά του Φράγκικου Κάστρου της Καρύταινας. 

Η συμμετοχή των Τηνίων μαρμαρογλυπτών στο Έτος Χαλεπά ήταν επιβεβλημένη, για δύο λόγους: να υπενθυμίσει το τεράστιο έργο και τη σημαντική καλλιτεχνική προσφορά του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά και να τη συνδέσει με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και για να επιβεβαιώσει, ότι, η τηνιακή μαρμαροτεχνία, δίκαια εγγράφηκε το 2015 στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO, καθώς οι σημερινοί καλλιτέχνες-μαρμαρογλύπτες αναδεικνύονται άξιοι συνεχιστές και θεματοφύλακες της παράδοσης, παράγοντας πολιτιστικό προϊόν, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής και βασισμένο στην ιερή παρακαταθήκη των προγόνων μας. Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Γιαννούλης Χαλεπάς του Δήμου Τήνου με χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζει τη συμμετοχή 24 Τηνίων καλλιτεχνών-μαρμαρογλυπτών, στο Έτος Χαλεπά, με έκθεση μαρμαρογλυπτικής, παρουσιάζοντας το δημιουργικό τους έργο, εμπνευσμένο, από τη ζωή και το έργο του μύστη της γλυπτικής τέχνης, Γιαννούλη Χαλεπά.

Λίγα λόγια για την έκθεση «Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες »:

 Ο Δήμος Τήνου και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, ακολουθώντας εξωστρεφή πολιτική, στην προβολή του παραγόμενου καλλιτεχνικού έργου, παρουσίασε την έκθεση « Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες », στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Δήμου Τήνου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, στην Πινακοθήκη του Δήμου Ιωαννιτών, στο Μουσείο Γεωργίου Μπουζιάνη του Δήμου Δάφνης-Υμηττού και κλείνει το ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ, με την παρουσίαση της έκθεσης, στο πρόσφατα αναστηλωμένο μεταβυζαντινό μνημείο, στον Πύργο της Λεβένταινας.

 Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Δημοτικού Σχολείου Καρύταινας, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 και ώρα 11:00. Αμέσως μετά, η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στις φιλόξενες αίθουσες του πρόσφατα αναστηλωμένου μεταβυζαντινού Μνημείου του Πύργου της Λεβένταινας. Η περιοδική έκθεση θα λειτουργήσει το διάστημα από 2 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2019. Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, θα λειτουργεί τέσσερις μέρες τη βδομάδα (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) από ώρα 10:00 έως 14:00,Τον Απρίλιο θα είναι ανοικτή όλες τις μέρες της βδομάδας (πλην της Δευτέρας) τις ίδιες ώρες.

Συνδιοργανωτές της έκθεσης «Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες» είναι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και ο Σύλλογος  Καρυτινών “ Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ”. Χορηγοί: η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μεγαλόπολης. To Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου εκφράζει ευχαριστίες στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας  κ. Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, στον Σύλλογο Καρυτινών «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο κ. Γιώργο Αδαμόπουλο, του οποίου το ενδιαφέρον και η αποφασιστικότητα ωρίμασαν τις συνθήκες πραγματοποίησης της έκθεσης.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 11:50