Έλληνας συλλέκτης, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, συγκινημένος από το εγχείρημα του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός, «Ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη» και την έλευση της Καρδιάς του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στο Μεσολόγγι,  διέθεσε τη Σπάθη του Αλέξανδρου Υψηλάντη ώστε να εκτεθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη, πλάι στην καρδιά του Αρχηγού της Επαναστάσεως.

Η Σπάθη θα εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Ιερής Πόλεως Μεσολογγίου, δίπλα στην Καρδιά του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, από σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου έως και το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Σπάθη αυτή ο σημερινός της κάτοχος την απέκτησε από τον Δανό Brons Hausen, τον μεγαλύτερο ιδιώτη συλλέκτη αγχεμάχων όπλων στον κόσμο, που την είχε αγοράσει από το Ιάσιο της Ρουμανίας το 1938, από το σπίτι που έμενε ένας Ιταλός ονόματι Ipsilanti νομίζοντας πως επρόκειτο για Ιταλό ευγενή. Το όπλο όμως ανήκε στον Πρίγκιπα Υψηλάντη.

Πρόκειται για ένα πολυτελές όπλο με λάμα Carabella 18ου αιώνα από την Πολωνία, μία από τις καλύτερες λάμες της Ευρώπης. Το θηκάρι διακρίνεται για την υψηλή καλλιτεχνικής ποιότητας επεξεργασία, έργο μεγάλου Ηπειρώτικου εργαστηρίου. Η θήκη όσο και η λαβή είναι ασημένια και μερικώς επιχρυσωμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπάντα του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» με τη στολή του Ιερού Λόχου και Άγημα Τυφεκιοφόρων Ιερολοχιτών, θα συνοδεύσουν την Σπάθη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Πομπή της Εικόνας της Εξόδου, το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Πηγή: onairnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης