Από την αρχή της καριέρας του, ο Hubert de Givenchy είχε αρκετές μούσες, αλλά, όταν του σύστησαν την Όντρεϊ Χέπμπορν, το 1953, έγραψαν μαζί ιστορία μόδας.

Η ηθοποιός έγινε η απόλυτη μούσα του και η πιο ενθουσιώδης θαυμάστριά του στη διάρκεια της συνεργασίας τους, που διήρκεσε δεκαετίες. Η βραβευμένη ηθοποιός φορούσε τα σχέδιά του στις ταινίες και ο Givenchy την αναζητούσε ως έμπνευση για τις συλλογές που δημιουργούσε στο ατελιέ του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς ο γαλλικός οίκος Givenchy ξεπέρασε τη διάρκεια ζωής του ιδρυτή του, τον ρόλο της μούσας ανέλαβαν και άλλες γυναίκες-σύμβολα των διαφορετικών πτυχών της γαλλικής μόδας.

Η Γαλλίδα μοντέλο Μπετίνα Γκρατσιάνι (Bettina Graziani) παρουσίασε την πρώτη συλλογή του οίκου το 1952. Ήταν φίλη του μόδιστρου και άνοιξε την επίδειξη μόδας με μία μπλούζα με βολάν, που θα μπορούσε να λέγεται «Bettina Blouse». Ήταν η πρώτη μούσα του σχεδιαστή μόδας, στενή συνεργάτιδά του και λειτουργούσε ως επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του Givenchy.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Αμερικανίδα Ντόριαν Λι (Dorian Leigh) ήταν κορυφαίο μοντέλο στην εποχή της και ήταν κοντά σε πολλούς σχεδιαστές και φωτογράφους μόδας. Σφυρηλάτησε επαγγελματικές σχέσεις με τον Givenchy και τον φίλο και τον σχεδιαστή του, Cristobal Balenciaga, φορώντας δημιουργίες τους.

Η Σούζι Πάρκερ ήταν μια ακόμα μούσα του Givenchy στα πρώτα του βήματα στον κόσμο της μόδας. Ήταν η αδερφή της Ντόριαν Λι που τη βοήθησε να κάνει την αρχή στον χώρο του μόντελινγκ, σύμφωνα με το crfashion.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν ήταν η πιο αγαπημένη μούσα του Givenchy. Οι δύο τους συναντήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας «Sabrina», αγνοώντας ότι μία συνάντηση θα εξελισσόταν σε φιλία 40 χρόνων. Εκτός από τον σχεδιασμό των πιο εικονικών εμφανίσεων της ηθοποιού στη μεγάλη οθόνη, όπως το βραδινό φόρεμα που φοράει στην ταινία «Sabrina» και το μικρό μαύρο φόρεμα στην ταινία «Breakfast at Tiffany’s», ο Givenchy δημιούργησε επίσης προσωπικά σχέδια για τη Χέπμπορν, όπως το φόρεμα με το οποίο εμφανίστηκε στην τελετή απονομής των Όσκαρ το 1954 και το νυφικό της στον γάμο της με τον Αντρέα Ντότι.

Η Ζακλίν Κένεντι Ωνάση είχε τη βοήθεια του Givenchy κατά τη διάρκεια των ημερών της ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Εκείνος τη βοήθησε να καθορίσει το κομψό στυλ της.

Η ηθοποιός Γκρέις Κέλι γνώρισε τον Γάλλο μόδιστρο στη διάρκεια της κινηματογραφικής της καριέρας. Η Κέλι φόρεσε ένα σατέν φόρεμα του σχεδιαστή όταν κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «The Country Girl».

Τον ρόλο της μούσας του Givenchy έχουν αναλάβει, μεταξύ άλλων, η Ναόμι Κάμπελ (όταν επικεφαλής σχεδιαστής ήταν ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν), η Μαντόνα, η Τζούλια Ρόμπερτς, η Κιάρα, η Beyoncé, η Κιμ Καρντάσιαν Γουέστ (επί ημερών Ρικάρντο Τίσι) και οι Ρούνι Μάρα, Μέγκαν Μαρκλ, Λίλι Κόλινς (με την Κλερ Γουέιτ Κέλερ στο τιμόνι του οίκου).

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης