Τις «Επτά Νέες Πυραμίδες για το Κάιρο» οραματίζεται ο Marchisciana Saverio Adriano ως μια ομάδα διάσπαρτων ανεστραμμένων πυραμίδων πάνω από το πολύβουο Κάιρο. Οι δομές που προτείνει ο Ιταλός αρχιτέκτονας μοιάζουν με πελώριες αράχνες από ατσάλι, με πολύ ψηλά και λεπτά πόδια που φαίνεται σαν να πολιορκούν την αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Αναδύονται ως κέντρα πολιτισμού και εκπαίδευσης ενώ χρησιμεύουν ως σημεία παρατήρησης της μεγαλούπολης και απόλαυσης της θέας.
 
Το σύγχρονο Κάιρο είναι μια χαοτική έκταση κατοικιών και τσιμέντου η οποία ταχύτατα κυριεύει τις παραδοσιακές φυτείες χουρμαδιών και τους παμπάλαιους οπωρόκηπους. Η εναπομένουσα καλλιεργήσιμη γη στην Αίγυπτο συρρικνώνεται και αντικαθίσταται από μεγάλες γειτονιές κορεσμένες σε κτήρια, χωρίς πάρκα ή δημόσιους χώρους. Στόχος της πρότασης είναι η διάδοση θετικών ιδεών και η προσπάθεια να αναζωογονηθεί η χαώδης αφρικανική μητρόπολη. Ο σχεδιασμός ως ανεστραμμένες πυραμίδες, με τις κορυφές τους να δείχνουν προς τα κάτω, είναι μια κριτική στην εκτός ελέγχου ανάπτυξη του άστεως η οποία καταστρέφει τη φύση και τα ευάλωτα οικοσυστήματα. Οι μεγάλες διαστάσεις τους εγκαινιάζουν διάλογο με τις πυραμίδες των Φαραώ και αντιπροσωπεύουν μια νέα πόλη κουλτούρας.
 
Κάθε μία από τις «νέες πυραμίδες» θα φέρει το όνομα θεότητας του αρχαίου αιγυπτιακού πανθέου. Θα φιλοξενούν Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας, Ινστιτούτο Συντήρησης και Αποκατάστασης Παπύρων, Εθνική Βιβλιοθήκη, Σχολή Παραδοσιακών Τεχνών, Πανεπιστημιακό Τμήμα Βοτανολογίας και άλλες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. Συνδυαζόμενες, θα συνιστούν έναν δακτύλιο πολιτισμού, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύει τις νέες γενιές στη βάση των αρχών ενός καλύτερου τοπίου και της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος. Θα συνδέονται με σύστημα μεταφοράς μονής σιδηροτροχιάς, με τους σταθμούς στη βάση της κάθε μίας. Βεράντες στην κορυφή των ανεστραμμένων πυραμίδων θα λειτουργούν ως μεγάλες πλατείες με πανοραμική θέα, όπου σπουδαστές και επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν βόλτα και να συζητούν σε μια σύγχρονη εκδοχή της αθηναϊκής αγοράς (https://www.instagram.com/p/CWdyX7rsvQV/).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης