Βραβευμένη ηθοποιός, εικαστικός, αγιογράφος, συγγραφέας, η Ελεωνόρα Σταθόπουλου εγκαινιάζει απόψε στο βιβλιοπωλείο «Φωταγωγός» των εκδόσεων Ροδακιό, έκθεση με ζωγραφική και κατασκευές που φιλοτέχνησε με υλικά που περισυνέλεξε η ίδια από τη θάλασσα. Τίτλος της έκθεσης «Τους φέρνει η θάλασσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζωγραφιές και κατασκευές με ξύλα που τα ξέβρασε η θάλασσα, αντικείμενα, έπιπλα και εικονοστάσια, με ήρωες της Οδύσσειας, ναύτες, ψαράδες, σφουγγαράδες και ναυαγοσώστες, συντροφιά με τα προσφιλή μικροπράματα της καθημερινής τους ζωής. Σε μια μυστική σπηλιά ανάμεσα στους κόσμους, όπως περιγράφει η ίδια η Ελεωνόρα στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση, «εκεί τους βρίσκεις όλους όσους φέρνει η θάλασσα. Είναι πολυάσχολοι: ένας άντρας με κόκκινο σκούφο διαλέγει κλαριά να ξαναφτιάξει το θρόνο του. Μια γυναίκα υφαίνει χρυσό σεντόνι. Χρυσό κουδουνάκι έχει ο σκύλος που τρέχει κι έρχεται. Πίσω του όλοι: ο γιος που μεγάλωσε, η υπηρέτρια που γέρασε, ένας σφουγγαράς που αφιέρωσε στην Τήνο το πρώτο σφουγγάρι του, ο ναύτης που έχει περασμένο στο αυτί του ένα άφιλτρο, κι ο άλλος που η μάνα του πιαίνει κι ανάφτει στην Παναγία μπροστά ένα υψηλό κερί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελεωνόρα Σταθοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή Καρόλου Κουν και στο Εθνικό. Έπαιξε στην τηλεόραση στο θέατρο και στον κινηματογράφο, όπου πήρε δύο κρατικά βραβεία Α΄ γυναικείου ρόλου για τις ταινίες 1922 του Νίκου Κούνδουρου και Ένας ήσυχος θάνατος της Φρίντας Λιάππα.

Λίγο αργότερα εγκατέλειψε την ηθοποιία για να ασχοληθεί με την αγιογραφία, τα εικαστικά, το ραδιόφωνο και το γράψιμο. Αγιογράφησε πολλά εκκλησάκια και έκανε εκθέσεις στις γκαλερί «Αστρολάβος» και «Ειρμός».

Εξέδωσε τα βιβλία Εκείνος και Barbara: διάλογος με μια περσόνα (εκδ. Οδός Πανός), και τις συλλογές διηγημάτων Καλό αίμα, κακό αίμα και Εις Ελευθερίαν (εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας). Επτά χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου Εκείνος, το ξανάγραψε για τις εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας με τον τίτλο Εκείνος ΙΙ.

Η έκθεση «Τους φέρνει η θάλασσα» στον «Φωταγωγό», Κολοκοτρώνη 59Β, θα διαρκέσεις έως τις 19/3.

   

   

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης