Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, διοργανώνει την έκθεση της 9ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου στις 8.00 μμ και η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 25 Νοεμβρίου. Στις Biennale, μία από τις πρώτες δραστηριότητες του ΕΙΑ που θεσμοθετήθηκε το 1995, έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες αρχιτέκτονες με διαφορά μεταξύ τους μεγαλύτερη από μία γενιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 9η Biennale έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν, ως ένα βαθμό, δείκτη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής παραγωγής στην περίοδο της κρίσης. Στην 9η Biennale υπεβλήθησαν 139 συμμετοχές, από τις οποίες οι 58 είναι υλοποιημένες. Η συντριπτική πλειοψηφία νέων κτηρίων βρίσκεται διάσπαρτη στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, και ορισμένα επίσης εκτός Ελλάδας.

Στην εφετινή Biennale το Ε.Ι.Α. επιδίωξε να εκθέσει μαζί με τα έργα και την πολύπλευρη οπτική της επιτροπής επιλογής, προσκαλώντας τα μέλη της – Κωνσταντίνα Κάλφα, Ηλία Κωνσταντόπουλο, Θεώνη Ξάνθη, Πάνο Τσακόπουλο και Κώστα Τσιαμπάο – να επιλέξουν, ο καθένας ξεχωριστά, εκείνα που θεωρεί ως τα πλέον αξιόλογα.

Λόγω του υψηλού επιπέδου των συμμετοχών συνολικά επελέγησαν 72 έργα, η κλίμακα των οποίων κυμαίνεται από μία ελάχιστη καλύβα θερινής διαμονής μέχρι ένα θεματικό πάρκο χιλιάδων στρεμμάτων. Το ένα τρίτο των έργων αποτελούν οι κατοικίες, ενώ απουσιάζουν υλοποιημένα δημόσια και μεγάλης κλίμακας έργα, παρά τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού μελετών από νεώτερους αρχιτέκτονες που έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν οι Χριστίνα Παπαδημητρίου, Μαριάννα Μηλιώνη, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, και τον σχεδιασμό του συνοδευτικού καταλόγου η Ιωάννα Κωστίκα – finedesign.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης