Το περιοδικό «Εξώστης», ο πολυχώρος πολιτισμού Block 33 και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παιδιά Εν Δράσει» διοργανώνουν και σας προσκαλούν στο 1ο Φεστιβάλ Βαλκανικής Εξερεύνησης.

Βαλκάνια, περιοχή ταλαιπωρημένη, με έντονα τα σημάδια της σύγχρονης ιστορίας στις πόλεις, στα πρόσωπα των ανθρώπων της, στον πολιτισμό, στην ιστορία της. Μία χερσόνησος, 8 διαφορετικές χώρες και λαοί, διαφορετικές γλώσσες και ζωές, τόσα χωρίζουν αυτούς τους λαούς αλλά ακόμη περισσότερα είναι αυτά που τους ενώνουν κοινές ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες, κοινά ήθη και έθιμα, κοινή κουλτούρα και τρόπος ζωής. Η χερσόνησος που ενώνει την κεντρική Ευρώπη με τη Μεσόγειο, ένα σταυροδρόμι, με χαρακτηριστική πολιτισμική ταυτότητα και έντονο χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1ο Φεστιβάλ Βαλκανικής Εξερεύνησης στοχεύει στην συγκέντρωση και ανάδειξη στοιχείων του πολιτισμού των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου, εντοπίζοντας μέσα από τη διαφορετικότητα μας, τα κοινά μας χαρακτηριστικά σαν λαοί. Παραδοσιακοί ήχοι, χορός, εικόνες και γεύσεις θα κατακλύσουν τον πολυχώρο Block 33 για μία ημέρα, μετατρέποντας τον σε σκηνή βγαλμένη από τις ταινίες του Emir Kusturica.

Στο Φεστιβάλ θα χορέψουμε με μουσικές από τα συγκροτήματα Prima Vista Balkan Quintet, Ekmek , Baildsa. Θα ταξιδέψουμε, επίσης, με τις εικόνες των Α.Γεωργιάδη και Κ.Μητρόπουλο, μέσα από την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ένας δρόμος – Μια κουλτούρα – Μια γειτόνια». Κινηματογραφικές ταινίες σκηνοθετών από τα Βαλκάνια θα μας μεταφέρουν σε κάθε γωνιά της χερσονήσου, ενώ το συναίσθημα αυτό θα ενισχυθεί από την απόλαυση βαλκανικών εδεσμάτων.

Φεστιβάλ Βαλκανικής Εξερεύνησης και Απόλαυσης
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012, από τις 20.00 στο Block 33, είσοδος 5 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Baildsa

Οι Baildsa είναι ένα γκρουπ με βάση τη Θεσσαλονίκη που συνδυάζει βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με post punk αισθητική. Το όνομα προκύπτει από την τουρκικής προέλευσης λέξη bayılmak (= λυποθυμώ), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα χωριά των Βαλκανίων και με παρεμφερείς σημασίες όπως αγανάκτσα, μπούχτσα κτλ.

Η αρχική ιδέα προήλθε το 2007 από τον Θάνο και Γιάννη Γκουντάνο, σύντομα συγκροτήθηκε το γκρουπ και ένα χρόνο μετά ξεκίνησαν οι πρώτες συναυλίες. Από τότε οι Baildsa εμφανίζονται με μανία σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, μπαρ, στέκια, δρόμους με περίσσια ενέργεια και δύναμη, δίχως δόντια. Το ύφος της μπάντας τροποποιήθηκε σταδιακά μπολιάζοντας με νέα στοιχεία ska, reggae, rap το ήδη υπάρχον βαλκανικό γυφτοπάνκ υπόβαθρο, καταλήγοντας στην σημερινή σύνθεση με τους: Γιάννη Βαμβακά/ακορντεόν, Γιάννη Γκουντάνο/τύμπανα, Θάνο Γκουντάνο/κιθάρα, Πασχάλη Καρβουνάρη/τρομπέτα, Λουκά Μεταξά/μπάσο, Δημήτρη Χαυλίδη/τρομπέτα και Όθων Κόκκινο/ηχοληψία. Το πρώτο τους CD «United States Of Balkans» κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2011.

ΕΚΜΕΚ

Μέσα σε δυο χρόνια, από τον Σεπτέμβρη του 2009, η παρέα απο την Θεσσαλονίκη κατάφερε πατώντας στην ευφάνταστη διασκευή γνωστών τραγουδιών να καθιερωθεί ως μια από τις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς προτάσεις στο live στερέωμα, αλλά και να κοιτάξει με σοβαρότητα και ειλικρίνεια εντός για να βρει το πρωτότυπο υλικό που κυκλοφορεί στο πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Γλυκαίνει και δεν παχαίνει»,(Lyra). Από τον Κηλαηδόνη και τους Κατσιμίχα, έως τους Depeche Mode και τον Marc Almond, και από τον ρετρό Χιώτη έως την Rihanna οι ΕΚΜΕΚ παρουσιάζουν στα live τους ένα τρελοδιασκεδαστικό, δυναμικό show που ξεχειλίζει από αγαπημένες γνωστές ελληνικές και ξένες διασκευές πάντα δοσμένες μέσα από το δικό τους ιδιαίτερο balkan-ethnic πρίσμα.

Οι Αλέκος Σπανίδης(τύμπανα), Σάκης Ραπτόπουλος (ακκορντεόν), Στέργιος Γιάννος(κοντραμπάσο), Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Αργύρης Κρομμύδας (ηλ.κιθάρα), Άλκης Κανίδης (φωνή, κλ.κιθάρα) είναι οι ΕΚΜΕΚ και πιθανότατα θα τους πετύχετε κάπου στην πόλη σας.

PRIMA VISTA BALKAN QUINTET

Οι Prima Vista Balkan Quintet είναι μια μπάντα παραδοσιακής μουσικής, που εστιάζει στη περιοχή της Μακεδονίας αλλά και του υπόλοιπου ελληνικού χώρου, με επιρροές από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πήρε την τελική της μορφή στα μέσα του 2011 όταν μια παρέα φίλων αποφάσισαν να ενώσουν την αγάπη τους για την μουσική και να φτιάξουν μια μπάντα με στόχο την διατήρηση καθώς και τη διάδοση της δημοτικής μας παραδοσιακής μουσικής, αντιμετωπίζοντάς την ως έναν ζωντανό οργανισμό ο οποίος εξελίσσεται και δέχεται επιρροές από το γειτονικό του περιβάλλον, διατηρώντας ταυτόχρονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Σκοπός της είναι να εκφραστούν οι καλλιτεχνικές ανησυχίες των συντελεστών και να προσφέρει στους ακροατές έναν αυθεντικό και γνήσιο τρόπο διασκέδασης κατά τα ελληνικά πρότυπα.

Αλιώπης Περικλής-Aliopis Periklis (Trumpet.)
Μητρίας Βασίλης-Mitrias Vasilis (Drums & Percussion.)
Μίχος Χρήστος-Mihos Xristos (Clarinet.)
Ροδοβίτης Μάκης-Rodovitis Makis (Keyboards.)
Τζαβέλλας Μάκης-Tzavellas Makis (Guitar & Vocals.)

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης