Ελληνική απάντηση στο μανιφέστο φρίκης του Μπέρβικ*

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντίλογος στο μανιφέστο φρίκης του 33χρονου Νορβηγού ‘Αντριου Μπρέιβικ, που δολοφόνησε 77 νεαρούς συμπατριώτες του σε κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος, είναι ελληνικός.

Οι εκδόσεις Κάκτος, κυκλοφόρησαν ένα αντιπροσωπευτικό κείμενο από τις 1.500 σελίδες με τα ιδεολογήματά του Νορβηγού, στα οποία απαντά ο Ελευθέριος Ανευλαβής έχοντας ως όπλο την αρχαία ελληνική γραμματεία- και όχι μόνο. Τίτλος του βιβλίου «Άντριου Μπέρβικ-2083». (χρονολογία που θεωρεί ορόσημο για την καταστροφή της Ευρώπης από το Ισλάμ).

«Χτες ένας Χίτλερ. Προχτές κάποιος άλλος. Σήμερα ο Νορβηγός. Αύριο ποιός;» διερωτάται ο εκδότης, εξηγώντας στον πρόλογό του ότι προχώρησε στη δημοσίευση αυτή, για να διατυπωθεί η ελληνική απάντηση στα φαινόμενα βίας και παραλογισμού, μέσω της παιδείας του ελληνικού Λόγου, της μόνης δύναμης που μπορεί να καλλιεργήσει πραγματικά τον άνθρωπο και να τον καταστήσει άτρωτο απέναντι στα ελκυστικά κελεύσματα διαφόρων εξτρεμιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν εξαιρέσουμε κάποια μεμονωμένα άρθρα στον παγκόσμιο τύπο και λιγοστά ρεπορτάζ στα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης, το γεγονός τείνει να λησμονηθεί. Η έκδοση λοιπόν έρχεται να θέσει το ερώτημα: Πως ένας νεαρός, που μεγάλωσε σε μια χώρα 5 εκατομμυρίων, με ζηλευτή οικονομική, κοινωνική προστασία, γίνεται ένας μικρός Χίτλερ; Η απάντηση του αντιλέγοντος Ελευθερίου Ανευλαβή είναι ότι, το φαινόμενο του Νορβηγού κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν. Αντιθέτως, συνιστά γνήσιο τέκνο της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, που επιχειρούν να επιβάλουν οι πολιτικές και πνευματικές ελίτ, με απώτερο στόχο την αποσύνθεση των εθνικών κρατών και την αντικατάστασή τους από ευρύτερες οντότητες υπό την επικυριαρχία πολυεθνικών κέντρων.

Στο μανιφέστο του ο Μπέρβικ, υπό τον τίτλο «Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας», το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, σε 1003 ηλεκτρονικές διευθύνσεις, λίγο πριν την ώρα του μαζικού εγκλήματος της 22 Ιουλίου 2011, περιλαμβάνει θέσεις συγγραφέων και ιστολόγων κατά του ισλαμισμού και κατά του πολιτιστικού μαρξισμού. Θεωρεί ότι αιτία του σημερινού εκφυλισμού στην Ευρώπη είναι η έλλειψη «εθνικιστικής αυτοπεποίθησης». Μιλάει για «εκθήλυνση» του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η οποία άρχισε, λέει, μετά την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος της δεκαετίας του 1960 καθιστώντας τον σημερινό άνδρα «υποείδος υποκλινόμενο στη ριζοσπαστική φεμινιστική ατζέντα». Για την μουσουλμανική μετανάστευση δεν βλέπει τη φτώχεια ως κίνητρο αλλά την προσπάθεια ύπουλου εξισλαμισμού της Ευρώπης.

Ο Ελευθέριος Ανευλαβής, μελετητής των Ελλήνων κλασικών και μεταφραστής του Τζέιμς Τζόις, συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού «Εστία», απαντά με μαχητικά κείμενα που υπερβαίνουν τον Νορβηγό πολυεγκληματία, με την έννοια ότι αφορούν γενικότερα τον σημερινό «μαζάνθρωπο». Σύμφωνα με τον αρθογράφο: μέσα σε ένα καθεστώς «πλουτοκρατικής ολιγαρχίας», όπου κάτω από την οικονομική κρίση κρύβεται η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας, αναμενόμενο είναι να δημιουργείται ο σύγχρονος Νεάντερταλ. Η καταστροφή του πολιτισμού δια του αφανισμού της αγάπης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, οδήγησε στην επανακυριαρχία του πρωτογονισμού. Διακηρύσσει ότι οι σημερινοί άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, εκπαιδεύονται να καλλιεργούν τον ανταγωνισμό και τον καιροσκοπισμό διότι έτσι τους θέλει η νεοφιλελεύθερη αγορά «των βουλιμικών για κέρδος ανεγκεφάλων».

Αρματωμένος με τη σοφία της αρχαίας ελληνικής διαλεκτικής και της σύγχρονης σκέψης, ο αντιλέγων επιτίθεται, καυτηριάζει και διδάσκει, έχοντας αφομοιώσει κείμενα από τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, μέχρι τον Κολοκοτρώνη, τον Μακρυγιάννη και τους νεώτερους.

Ένα διττό βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης, μέσα από 430 σελίδες, πληροφορείται από τη μια τις θέσεις ενός κατ’ επίφαση θεωρητικού αλλά δολοφόνου ανθρώπων και… γνώσεων και από την άλλη γεύεται τη ζωοποιό δύναμη του Λόγου της Ελλάδας. Από τη μια η σύγχρονη απανθρωπιά από την άλλη η εγερτήριος ομορφιά της σκέψης.

 

*Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29.11.2011 

ΑΜΠΕ

** Ο Εκδότης, είναι ο  αλησμόνητος φίλος μου Οδυσσέας Χατζόπουλος, «ένοικος τώρα του παντοτινού»

Άντερς Μπρέιβικ: Εξετάζεται σήμερα το αίτημα αποφυλάκισής του, 10 χρόνια μετά το «μακελειό» στη Νορβηγία

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 18/01/2022, 10:16

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης