Με επιχρυσωμένα στεφάνια από κλαδί ελιάς που προέρχονται από την περιοχή του Μαραθώνα η Ελλάδα, για πρώτη φορά εφέτος, θα βραβεύσει τους νικητές του Διεθνούς Μαραθωνίου του Τορόντο.
 
Ο Διεθνής Μαραθώνιος του Τορόντο («Scotiabank Toronto Waterfront Marathon») συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια και είναι από τους λίγους στη Βόρεια Αμερική στους οποίους η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) έχει απονείμει τη διάκριση «Gold Label Race».
 
Η πρωτοβουλία για την απονομή των στεφάνων ελιάς, εφέτος, είναι εμπνευσμένη από την αντίστοιχη τελετή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του ιστορικού Μαραθωνίου στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας στο Τορόντο συνεργάστηκαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο και η Ελληνο-Καναδική Ένωση Ακαδημαϊκών Οντάριο (HCAAO), στην οποία συμμετέχουν πάνω από 150 καθηγητές ελληνικής καταγωγής, που διδάσκουν στα πανεπιστήμια του Οντάριο. Υποστηρίζεται οικονομικά από το Hellenic Heritage Foundation.
 
Τα στεφάνια ελιάς θα απονεμηθούν από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο, Βίκτωρα Μαλιγκούδη, στους δύο Καναδούς νικητές (γυναίκα και άνδρα), οι οποίοι θα εξασφαλίσουν συγχρόνως και τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.
 
Τα ελληνικά στεφάνια έχουν ήδη αποσταλεί και τοποθετηθεί, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σε ειδικές προθήκες στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο (ROM), όπου στεγάζεται μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικής τέχνης, με εκθέματα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως και την περίοδο του Βυζαντίου.
 
Αύριο, στις 18.00, τα στεφάνια θα παραδοθούν στους διοργανωτές του Μαραθωνίου του Τορόντο σε ειδική εκδήλωση στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Μπουραζέλης, με θέμα τη Μάχη του Μαραθώνα και τη σημασία της για την παγκόσμια ιστορία.
 
Στην εκδήλωση θα βραβευθούν, επίσης, μαθητές των σχολείων του Τορόντο, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαγωνισμό έκθεσης με το ίδιο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
 
 
 
 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης