«Τάφω κτερίζειν»: Νέα ευρήματα από τα αρχαία νεκροταφεία της Μήλου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, 13:45
«Τάφω κτερίζειν»: Νέα ευρήματα από τα αρχαία νεκροταφεία της Μήλου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μαζί με την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μήλου, σχεδίασε και υλοποίησε μια νέα αρχαιολογική έκθεση στον προθάλαμο με τίτλο «Τάφω κτερίζειν».

Το ανακαινισμένο μουσείο και την νέα περιοδική έκθεση θα εγκαινιάσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, ώρα 20.00. Η έκθεση ανοίγει για το κοινό την Παρασκευή 1 Ιουλίου.

Ιδιαίτερα σημαντικά νέα ευρήματα που προέρχονται από τμήματα αποκαλυφθέντων νεκροταφείων και μεμονωμένων ταφών των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, στους Μηλιούς και στους τουρίστες του νησιού. Αποτυπώνοντας μια σημαντική πράξη της αρχαίας ταφικής τελετουργίας, τα ποικίλα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς αντικατοπτρίζουν τις κοινωνίες της εποχής τους, αποκαλύπτοντας πτυχές των πεποιθήσεών τους. Μεταθανάτια δώρα και συνάμα τεκμήρια ζωής, τα κτερίσματα είναι πολύτιμα νήματα που μας συνδέουν με το παρελθόν, υφαίνοντας και πάλι, έπειτα από αιώνες, ιστορίες αρχαίων Μηλίων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου στεγάζεται σε νεοκλασικού ρυθμού κτήριο στην Πλάκα Μήλου και παρουσιάζει ευρήματα από τη σημαντική προϊστορική πόλη της Φυλακωπής, καθώς και αρχαιότητες από περισυλλογές και παραδόσεις τόσο από την αρχαία πόλη όσο και από άλλες θέσεις του νησιού. Τις τελευταίες δεκαετίες, στο νησί της Μήλου οι σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με αφορμή αιτήματα οικοδόμησης και επέκτασης των ορυχείων του νησιού, εμπλούτισαν με μεγάλο αριθμό νέων, άγνωστων έως σήμερα, θέσεων τον αρχαιολογικό χάρτη του νησιού. Το πλήθος των ευρημάτων που ήρθαν στο φως άλλαξαν τα αρχαιολογικά δεδομένα και ανέδειξαν τη διαχρονική σημασία που είχε η Μήλος στο Αιγαίο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, 13:47