Η πολιτιστική κληρονομιά των αφηγηματικών παραδόσεων από την αρχαία Αίγυπτο, τον αραβικό κόσμο και τη Γερμανία διερευνώνται σε μία νέα έκθεση, στο Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με τίτλο «From Cinderella to Sindbad: German and Arab Timeless Tales» (Από τη Σταχτοπούτα στον Σίντμπαντ: Γερμανικές και Αραβικές Διαχρονικές Ιστορίες) αποτελεί μέρος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου του Άμπου Ντάμπι 2021, η οποία διοργανώνεται φυσικά και online τον Μάιο με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου, είναι μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ του Κέντρου Αραβικής Γλώσσας του Άμπου Ντάμπι, της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άμπου Ντάμπι, του Ινστιτούτου Goethe και του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Άμπου Ντάμπι. Φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα, αλλά θα είναι διαθέσιμη επίσης διαδικτυακά μέσω εικονικής γκαλερί.

Η έκθεση παρουσιάζεται στα αγγλικά και τα αραβικά και είναι το αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος μεταξύ του Αιγυπτιακού Μουσείου, του Papyrus Collection Berlin και της Αραβο-Γερμανικής Ακαδημίας Νέων για τις Επιστήμες και τις Κλασικές Σπουδές.

Στο επίκεντρο είναι η ανάδειξη των αμοιβαίων επιρροών, των κοινών ιδεών και των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Γερμανίας μέσω της αφήγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη έκθεση περιλαμβάνονται περίπου 100 αντικείμενα, αρχειακό υλικό, βιβλία και παιχνίδια, με ορισμένα εκθέματα – δάνεια από ιδρύματα όπως το Goethe-Institut Gulf Region και το Kalima Project for Translation, το οποίο θα παρουσιάσει γερμανικούς τίτλους μεταφρασμένους στα αραβικά.

Επίσης παρουσιάζονται αρχαίοι αιγυπτιακοί πάπυροι, έργα του Άραβα ποιητή Αλ Μουτανάμπι και του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε καθώς και οι κλασικές ιστορίες «Χίλιες και μια νύχτες» και πιο σύγχρονα βιβλία και κόμικς.

«Τα παραμύθια όπως η Σταχτοπούτα και η συλλογή Χίλιες και Μία Νύχτες διασκεδάζουν τους αναγνώστες τους με ιστορίες από μακρινές πολιτιστικές ή γεωγραφικές περιοχές που είναι εξωτικές και οικείες. Υπάρχει μια κοινή δομή: οι περιπέτειες των ηρώων, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν και οι μάχες που πρέπει να κερδίσουν και, φυσικά, η κατάρρευση του κακού και ο θρίαμβος του καλού» ανέφερε ο Φαρίντ Ματζάρι διευθυντής του Goethe-Institut Abu Dhabi .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης