Διαμαρτυρία για την απουσία Αφροαμερικανών υποψηφίων στα Όσκαρ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015, 15:32
Διαμαρτυρία για την απουσία Αφροαμερικανών υποψηφίων στα Όσκαρ
Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ζητούν το μποϊκοτάζ της τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Λος Άντζελες, ζητώντας να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των μειονοτικών ομάδων στις επιλογές της Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διαδήλωση μπροστά από το Dolby Theater

Μια διαδήλωση είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί μπροστά από το Dolby Theater, όπου θα γίνει η τελετή, την Κυριακή στις 14.00 (τοπική ώρα, 24.00 ώρα Ελλάδας), τρεις ώρες πριν από την έναρξη της απονομής των κινηματογραφικών βραβείων.

«Στόχος είναι να στείλουμε ένα μήνυμα στην Ακαδημία και στη βιομηχανία του κινηματογράφου» δήλωσε ο Ερλ Οφάρι Χάτσινσον, πρόεδρος της ένωσης του Urban Policy Roundtable, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Το μήνυμα είναι απλό: δεν εκπροσωπείτε την Αμερική. Οι γυναίκες, οι ισπανόφωνοι, οι Αφροαμερικανοί, οι έγχρωμοι… δεν είναι ορατοί στο Χόλιγουντ» πρόσθεσε.

«Από τα 6.000 μέλη της Ακαδημίας, περίπου το 93% είναι λευκοί, το 70% είναι άνδρες και η μέση ηλικία τους είναι τα 63 έτη» υπογράμμισε ο Ντανιέλ Χαντ, διευθυντής του Κέντρου Αφροαμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLA και συντάκτης μιας έρευνας για το θέμα. «Οπότε, έχουμε ένα κλαμπ ανθρώπων που έχουν όλοι μια συγκεκριμένη εμπειρία (από τη ζωή) και έναν συγκεκριμένο τρόπο να κατανοούν τις ταινίες» επεσήμανε.

Κανένας έγχρωμος ηθοποιός δεν έχει προταθεί φέτος για Όσκαρ ερμηνείας

«Φέτος, όταν είδα ότι δεν υπάρχει κανένας έγχρωμος ηθοποιός που να έχει προταθεί για Όσκαρ, εξεπλάγην, όμως όχι πολύ, καθώς αυτό αποτελεί σχεδόν γενικό κανόνα» σημείωσε ο Χαντ.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά από το 1998 που για τα βραβεία Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας, Α΄ και Β΄ Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου, έχουν προταθεί μόνο λευκοί ηθοποιοί.

Εξάλλου, μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη αναφέρει ότι το 34% των 2.000 ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει πως το Χόλιγουντ έχει πρόβλημα με τις μειονότητες. Το 62% των Αφροαμερικανών που ρωτήθηκαν επεσήμανε ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου έχει πρόβλημα με τις μειονότητες, σε σύγκριση με το 48% από τις υπόλοιπες ομάδες των μειονοτήτων.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015, 18:03