Περισσότερα από 1.500 άτομα «πλημμύρισαν» απόψε τους κήπους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσουν την 16η απονομή των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω»
, καθώς και το αφιέρωμα στον Καβάφη με τη συμμετοχή μεγάλων Ελλήνων ποιητών που ακολούθησε.

«Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής για να στηρίξουμε την ελληνική λογοτεχνία, τον λόγο και το βιβλίο. Σε μία τόση δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας οι Έλληνες δημιουργοί και λογοτέχνες ανατρέπουν στερεότυπα και μας γεμίζουν με δύναμη και ελπίδα σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση», ανάφερε η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλοί λένε ότι ζούμε σε μία κόλαση. Θα πω ότι δεν συμφωνώ. Θα επικαλεστώ τον Ιταλό Καλβίνο και τον ήρωά του Μάρκο Πόλο από τις Αόρατες Πόλεις που κάπου προς το τέλος σημειώνει: Είτε θα γίνουμε μέρος αυτή της κόλασης, είτε μπορούμε να προσπαθήσουμε και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ποιος και τί μέσα στην κόλαση δεν είναι κόλαση. Και να του δώσουμε διάρκεια, να του δώσουμε χώρο. Γι αυτό λοιπόν είμαστε εδώ για να δώσουμε χώρο σε ό,τι δεν συνιστά κόλαση και για εμάς αυτό είναι το καλό βιβλίο», τόνισε ο διευθυντής του περιοδικού Διαβάζω Γιάννης Μπασκόζος κατά την έναρξη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού τα βραβεία συνοδεύονταν και από εικαστικά έργα, μια ευγενική προσφορά του Μουσείου Φρυσίρα.

Το Βραβείο Ποίησης δόθηκε στον Γιώργο Μπλάνα για τα «Στασιωτικά 1-50», (εκδόσεις Γαβριηλίδης).Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Παπακώστας, συνοδεύτηκε από το έργο της Μαρίας Γιαννακάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αφιερώνω το βραβείο σε όλους όσους, επώνυμους και ανώνυμους έγραψαν έστω και ένα στίχο την περασμένη χρονιά, ιδιωτικά ή δημόσια», είπε κατά την βράβευσή του ο Γίωργος Μπλάνς, ενώ κάλεσε όλους τους ποιητές να γίνουν ο «εφιάλτης» σε όποιον και να αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά τις εκλογές.

«Το ταξικό συμφέρον των ποιητών είναι η γλώσσα. Και γλώσσα σημαίνει χορτασμένος και μορφωμένος λαός. Ας τον προσέξουμε», συμπλήρωσε.

Το πιο δημοφιλές, το βραβείο μυθιστορήματος απονεμήθηκε στον Αλέξη Πανσέληνο για τις «Σκοτεινές επιγραφές», (εκδόσεις Μεταίχμιο). Το βραβείο, το οποίο απένειμε η συγγραφέας, Ρέα Γαλανάκη, συνοδεύτηκε από το έργο του Θανάση Μακρή.

«Ο μόνος τομέας στην Ελλάδα στον οποίο παρατηρείται πρωτογενές πλεόνασμα είναι η τέχνη. Ελπίζουμε κάποτε να το καταλάβουν και οι κυβερνήσεις μας», είπε ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, το περιοδικό και τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονεμήθηκε στις Αγγελίδου Μαρία (κείμενο), Στεφανίδη Φωτεινή (εικονογράφηση), για τις «Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα», (εκδόσεις Αερόστατο). Το βραβείο, το οποίο απένειμε η συγγραφέας, Σοφία Ζαραμπούκα, συνοδεύτηκε από το έργο της Ελένης Παυλοπούλου για την συγγραφέα και από το έργο της Κατερίνας Χαδουλού για την εικονογράφο αντίστοιχα.

Το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά πήρε η Κατσαμά Ελένη, για το «Κοσμοδρόμιο», (εκδόσεις Πατάκης). Το βραβείο, το οποίο απένειμε η Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, συνοδεύτηκε από το έργο της Καλλιρρόης Μαρούδα.

Το Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου – Μελέτης κέρδισε ο Δημήτρης Τζιόβας, για τον «Μύθο της γενιάς του ΄30: Νεοτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία», (εκδόσεις Πόλις). Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics, Νίκος Μουζέλης, συνοδεύτηκε από το έργο της Μαριλένας Ζαμπούρα.

Ως πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας (βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη) αναδείχτηκε ο Γιώργος Μητάς, για τις «Ιστορίες του Χαλ» (εκδόσεις Κίχλη).Το βραβείο το οποίο απένειμε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάσος Βαγενάς, συνοδεύτηκε από το έργο του Μιχάλη Αμάραντου.

Ως πρωτοεμφανιζόμενος ποιητής βραβεύτηκε ο Γιάννης Δούκας για το «Στα μέσα σύνορα», (εκδόσεις Πόλις). Την απονομή έκανε η συγγραφέας, Κική Δημουλά, ενώ το βραβείο συνοδεύτηκε από το έργο της Ντανιέλας Σταματιάδη.

Το Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας απονεμήθηκε στον Κώστα Παπαγεωργίου για «Το νερό», (εκδόσεις Κέδρος). Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο συγγραφέας, Στρατής Χαβιαράς, συνοδεύτηκε από το έργο του Περικλή Γουλάκου.

Το Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (στη μνήμη του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου) απονεμήθηκε στον Γιώργο Χατζόπουλο για το σύνολο του πνευματικού του έργου και την προσφορά του στο χώρο του βιβλίου, από την Εκδότρια του Περιοδικού, Χριστιάνα Μυγδάλη.

Φέτος θεσπίστηκε και ένα νέο βραβείο στη μνήμη του Νίκου Θέμελη, (θεσμοθετημένο από το Δήμο ‘Ανδρου), το οποίο θα απονεμηθεί στη συγγραφέα, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη για το βιβλίο της «Τρυφερός σύντροφος», (εκδόσεις ‘Αγρα), μια μυθιστορηματική βιογραφία του Γεώργιου Σκληρού, στην ‘Ανδρο, στις 20 Αυγούστου.

Μετά την ολοκλήρωση της απονομής ακολούθησε ένα «Αφιέρωμα στον Καβάφη» και στην επιρροή που άσκησε στους ξενόγλωσσους ποιητές. Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος, ανέφερε κατά την έναρξη του αφιερώματος, πως στα άμεσα σχέδια του οργανισμού είναι να καθιερώσει την διοργάνωση-κάθε 2 χρόνια- ενός φεστιβάλ λογοτεχνίας, όπου νέοι και παλιότεροι συγγραφείς θα συνδιαλέγονται με το κοινό.

Στη συνέχεια, δείγματα της «καβαφογενούς» ποίησης διάβασαν σε ελληνική μετάφραση οι ποιητές Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, καθώς και ο Δημήτρης Μαρωνίνης. Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και ποιητής Νάσος Βαγενάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης