Μία πολυεπίπεδη δράση ανοιχτή στο κοινό για την έναρξη της Αποκριάς, διοργανώνει το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Folknet», την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019. Ομάδα κωδωνοφόρων και μουσικών από το Φλάμπουρο Σερρών θα παρουσιάσει την τοπική αποκριάτικη εθιμοτυπία, με την εντυπωσιακή ευετηριακή μεταμφίεση και την ιδιαίτερη μουσική που έχει διατηρήσει τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά της περιοχής, η οποία εκτείνεται από τον Σοχό μέχρι τα βόρεια της κοιλάδας του Στρυμόνα.

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το μόνο δημόσιο μουσείο με αποστολή την καταγραφή, τεκμηρίωση, διαφύλαξη και ανάδειξη του ζωντανού νεότερου ελληνικού πολιτισμού, υλικού και άυλου, συνεχίζει με την εφετινή εκδήλωση την πρακτική της παρουσίασης αποκριάτικων εθίμων από τη Σκύρο, τη Νάξο, τη Νάουσα, τον Σοχό, τη Μυτιλήνη και άλλες περιοχές της χώρας μας στο αθηναϊκό κοινό, που εγκαινίασε στο παρελθόν επί σειρά ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα η εκδήλωση την Κυριακή 19/2 θα διαμορφωθεί ως εξής:

Στις 11:30 η πομπή των κωδωνοφόρων, θα διασχίσει τους δρόμους της Πλάκας (οδοί Κυδαθηναίων – Τριπόδων – Κυρρήστου – Πανός και Άρεως), με άξονα τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου (Λουτρό των Αέρηδων, Μουσείο της οδού Πανός και Τζαμί Τζισδαράκη) και θα καταλήξει στο οικοδομικό τετράγωνο όπου πρόκειται να μετεγκατασταθεί και να επανεκθέσει τις συλλογές του το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στην οδό Άρεως 10.

Στις 13:00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου η διευθύντρια του Μουσείου Ελένη Μελίδη θα παρουσιάσει αντίστοιχες δράσεις που είχε πρωτοπόρα οργανώσει στην Πλάκα τη δεκαετία του ’90 το Μουσείο και στη συνέχεια η εκπρόσωπος της «Folknet», Γιάννα Ευαγγελίδου, θα αναφερθεί στην πενταετή δράση της πομπής της κωδωνοφορίας «Δρόμοι του Κουδουνιού» στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 14:00 θα ακολουθήσει αναπαράσταση του αποκριάτικου εθίμου των Μπαμπούγερων από το Φλάμπουρο Σερρών στο χώρο του οικοδομικού τετραγώνου (που περικλείεται από τις οδούς ‘Αρεως – Κλάδου – Βρυσακίου – Αδριανού).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης