«Ανιχνεύοντας την αρχιτεκτονική της Αθήνας», το νέο βιβλίο της MONUMENTA

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, 14:52
«Ανιχνεύοντας την αρχιτεκτονική της Αθήνας», το νέο βιβλίο της MONUMENTA

Το νέο βιβλίο της MONUMENTA «Ανιχνεύοντας την αρχιτεκτονική της Αθήνας. Η καταγραφή και η τεκμηρίωση των κτηρίων της περιόδου 1830-1940» είναι αφιερωμένο στα κτήρια της Αθήνας του 19ου και α' μισού του 20ού αιώνα και σε πτυχές της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής.

Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο και πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο, τεκμήριο του έργου της καταγραφής και της τεκμηρίωσης κτηρίων που πραγματοποίησε η MONUMENTA το διάστημα 2013-2020, το οποίο δεν περιορίστηκε στην επιτόπια έρευνα, αλλά αναζήτησε και κατέγραψε τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτά τα κτήρια, των μηχανικών που τα σχεδίασαν και έφερε στο φως δεκάδες αρχεία. Η έκδοση και το έργο, στο σύνολό του, υλοποιήθηκαν με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το βιβλίο περιλαμβάνει τρεις ενότητες: α) Παρουσίαση των προγραμμάτων καταγραφής και τεκμηρίωσης κτηρίων, τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, τις αξίες της καταγραφής αλλά και της συμμετοχής σε αυτήν, β) κείμενα για την αρχιτεκτονική της Αθήνας και το αστικό πράσινο, γ) φωτογραφίες 1.620 κτηρίων από τις επτά δημοτικές κοινότητες που αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλία που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική της Αθήνας. Η επιμέλεια έγινε από τους Ε. Γρατσία, Γ. Γκουμοπούλου, Στ. Λεκάκη, Φ. Μπέλλιου και Γ. Νίνο. Σχεδιάστηκε από τους Χρ. Καλκαντζή και Κ. Κτιστάκη και τυπώθηκε από την Τυποκυκλαδική ΑΕ.

Διαβάζοντας το βιβλίο πληροφορούμαστε πόσα κτήρια της περιόδου 1830-1940 διατηρούνται στην Αθήνα, πού βρίσκονται οι πολυκατοικίες του μοντέρνου κινήματος, πότε κτίστηκαν τα σπουδαία σχολικά κτήρια του προγράμματος Παπανδρέου, ποια είναι τα κτήρια που κατασκεύασε ο Επαμεινώνδας Κυπριάδης, αν είχε νοσοκομεία η Αθήνα τον 19ο αιώνα, πού έγινε η παράδοση της πόλης των Αθηνών στους Γερμανούς κατακτητές και πολλά άλλα.

Το βιβλίο περιλαμβάνει αγγλική περίληψη και πωλείται στην τιμή των 25 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, 14:52