Η καταληκτική εκδήλωση της εφετινής περιόδου των συναντήσεων «Με τα λόγια (γίνεται)», που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 19.30, είναι αφιερωμένη στο ποιητικό έργο του Ανδρέα Κάλβου, εν αναμονή των 150 χρόνων – το 2019 – από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητή. Δεκατέσσερις ποιήτριες και ποιητές διαβάζουν από ένα ποίημά τους γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση, «σε απόκριση» προς το έργο του Κάλβου και συζητούν για ό,τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσής τους.

Ο Ανδρέας Κάλβος (1792-1869) έγινε γνωστός μετά το 1889 στην Ελλάδα, δηλαδή 20 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατό του, με αφορμή τη γνωστή διάλεξη του Παλαμά για την ποίησή του. Έγραψε λίγο περισσότερα από 20 ποιήματα – τις περίφημες «Ωδές» του – κι ωστόσο, είναι, μαζί με τον σύγχρονό του Διονύσιο Σολωμό, ένας από τους γενάρχες της νεοελληνικής ποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι μόνο το ιδιότυπο στροφικό και μετρικό του σύστημα, και η ιδιαίτερη γλώσσα του, αλλά ολόκληρος ο σκοτεινός και συγχρόνως εκτυφλωτικός κόσμος του που τον καθιστούν μοναδικό: υψηλό φρόνημα συνδυασμένο με μιαν αισθησιακή προσέγγιση της φύσης – ένας Κλασικός Ρομαντικός. Οι ποιητικές αναγνώσεις «Με τα λόγια (γίνεται)» ξεκίνησαν στις 7 Δεκεμβρίου 2011 στο «Παραπέρα», και σε αυτές εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση.

Μεταξύ αυτών, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα: στην Emily Dickinson (2013, 2015), στον Καβάφη, πέραν των 154 «αναγνωρισμένων» ποιημάτων του (2013), στον William Carlos Williams (2014), στην Elizabeth Bishop (2015), στον Τάκη Παπατσώνη, στον Robert Duncan, στην Ελένη Βακαλό (2016), στην Marianne Moore, στον Νίκο Εγγονόπουλο, στην Ζωή Καρέλλη (2017) και στον Έζρα Πάουντ. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι Ορφέας Απέργης, Άννα Γρίβα, Λένια Ζαφειροπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Αλέκος Λούντζης, Παυλίνα Μάρβιν, Όλγα Παπακώστα, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Χρήστος Σιορίκης, Γιώργος Σπανός, Νάντη Χατζηγεωργίου και Μάριος Χατζηπροκοπίου.

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τηλέφωνο: 210 3680950

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, 19:30

Είσοδος ελεύθερη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης