644 Ευρωβουλευτές Ζητούν Ουσιαστική Πολιτική Πολιτιστικής Κληρονομιάς

«Στο ψήφισμα αυτό, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ενιαία χρηματοδότηση και απτές πολιτικές… όπως η εξειδίκευση επαγγελματιών και η δωρεάν πρόσβαση στα Μουσεία. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητά μας. Αυτή λάβαμε από τους προγόνους μας, και αυτή θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Είναι η κιβωτός της πολιτικής ζωής του ανθρώπου στο διηνεκές.» δήλωσε ο Αλέξης Γεωργούλης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατά της συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης “Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Δημιουργία μιας πολιτικής παρακαταθήκης”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αλέξης Γεωργούλης, τόνισε για ακόμα μία φορά την ανάγκη στήριξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εστιάζει σε:

Στήριξη της εκπαίδευσης, της κινητικότητας και της επαγγελματικής απορρόφησης των ανθρώπων του κλάδου, αλλιώς οι ζημιές θα είναι ανεπανόρθωτες για τα έργα κληρονομιάς, ειδικά με το πλήγμα που έχει επιφέρει η πανδημία Covid-19.

Χάραξη πολιτικής και συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των φυσικών καταστροφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντονισμένη αντιμετώπιση για τα θέματα του λαθρεμπορίου αντικειμένων κληρονομιάς που γνωρίζει άνθιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Και για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται ενιαία και στοχευμένη χρηματοδότηση για την πολιτιστική κληρονομιά. Συγκεκριμένη και σαφής πολιτική, ώστε η ευθύνη της κληρονομιάς να είναι πολιτική ευθύνη και όχι ευθύνη της καλής πρόθεσης εθελοντών, ή άλλων ιδιωτών.

Το ψήφισμα για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής πολιτικής πολιτιστικής κληρονομιάς για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγκρίθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 με 644 ευρωβουλευτές ψήφους υπέρ, 18 κατά και 27 αποχές.

Για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, οι Ευρωβουλευτές έκαναν έκκληση με το Ψήφισμα στην Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη προκειμένου να προσφερθεί «επαρκή και στοχευμένη» οικονομική υποστήριξη για την ανακούφιση της κρίσης στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα και να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι σε αυτούς.

«Σχεδόν 300.000 άνθρωποι εργάζονται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη και σχεδόν 7,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη συνδέονται έμμεσα με αυτόν», τόνισε ο εισηγητής DaceMelbārde (ECR, LV) στη συζήτηση της Ολομέλειας πριν από την ψηφοφορία. Σύμφωνα με το “Ευρωβαρόμετρο”, «το 84% των ερωτηθέντων στα κράτη μέλη θεωρούν ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι σημαντική τόσο για τους ίδιους όσο και για τις τοπικές κοινότητές τους», τόνισε επίσης ότι τώρα ήταν η «κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η εργασία για βιώσιμα μοντέλα χρηματοδότησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη μείωση της εξάρτησής της από έσοδα εμπορικών δραστηριοτήτων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης