«Νιώθω πολύ χαρούμενος, που πριν 7 χρόνια (2012), ο Δήμος της Θεσσαλονίκης δέχτηκε τη δωρεά μου- την προτομή του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρώσος γλύπτης Γκριγκόρι Ποτότσκι στη διάρκεια της συνάντησης με τη διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό.

Η συνάντησή τους έγινε στο Μουσείο Κινηματογράφου μπροστά στην προτομή του «Τεό», όπως αποκαλεί ο Ποτότσκι τον αγαπημένο κινηματογραφιστή στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ξαφνικός θάνατος του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη το 2012, συγκλόνισε τον Ρώσο καλλιτέχνη και αμέσως ολοκλήρωσε την προτομή, που είχε ξεκινήσει το 2009, όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο Φοίβη, τον επισκέφτηκαν στο στούντιό του, στο κέντρο της Μόσχας. Με τον Αγγελόπουλο και τη σύζυγό του, ο Γ. Ποτότσκι γνωρίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Moscow International Film Festival, το 2009, όταν ο Έλληνας σκηνοθέτης ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

«Ο Έλληνας σκηνοθέτης υπηρέτησε με το έργο του την καλοσύνη και την ευγνωμοσύνη. Με έκανε να σκεφτώ πως άλλαξαν οι εποχές, ότι ήρθε η εποχή του ανθρώπου της συνείδησης», είπε ο Ρώσος καλλιτέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν έκανα τη δωρεά και άφησα την προτομή στο Δημαρχείο, δεν ήξερα ακόμα με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί. Μετά από 7 χρόνια, σήμερα βλέπω πως η προτομή βρήκε την καλύτερη θέση – στην είσοδο του καταπληκτικού Μουσείου Κινηματογράφου – στο Λιμάνι όπου γυρίστηκαν σκηνές πολλών ταινιών του».

Στη συζήτηση με την Ελίζ Ζαλαντό, ο Ρώσος καλλιτέχνης είπε ότι “οι ήρωες του Αγγελόπουλου ήταν οι άνθρωποι του 20ου αιώνα με πόνο της ψυχής τους για όλα τα αδικήματα στον κόσμο. Αυτήν την αγωνία του για τον καλύτερο κόσμο ήθελα να εκφράσω στο γλυπτό- πορτρέτο”. Από την πλευρά της, η κ Ελίζ Ζαλαντό, εξέφρασε χαρά που γνώρισε από κοντά τον δημιουργό της προτομής του μεγαλυτέρου Έλληνα σκηνοθέτη.

Μαζί με τον Γκριγκόρι  Ποτότσκι ήρθαν από τη Ρωσία στη Θεσσαλονίκη οι φίλοι του: η Σβετλάνα Σουκσινά , διευθύντρια του Φεστιβάλ κινηματογράφου «Μαύρη Θάλασσα», που πραγματοποιείτε στη πόλη Σότσι, η Αλεξάνδρα Μελιουτσένκοβα, διευθύντρια Μουσείου- πρώην δήμαρχος της πόλης Μετσόβσκ, η Ναταλία Ανόσκινα αντιδήμαρχος πολιτισμού, η καθηγήτρια Ελένα Μιργκορόντσκαγια και οι ζωγράφοι Νατάλια Τρετιακόβα και Λιουμπόβ Στρόινοβα.

Ο Ρώσος γλύπτης μαζί με τους φίλους του επισκέφτηκε επίσης την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Στεφανία Τανιμανίδου. Στη συζήτηση και μιλώντας για τα έργα του τόνισε ότι προσπαθεί με τα γλυπτά του να «μεταφέρει» στην αιωνιότητα τις προσωπικότητες που υπηρέτησαν τις ιδέες της ειρήνης, της καλοσύνης και της ευγνωμοσύνης. «Έχω δημιουργήσει γλυπτά- πορτρέτα μεγάλων ανδρών και μνημεία για εκείνους που με τις πράξεις τους, έδωσαν “σάρκα και οστά” στην ιδέα της καλοσύνης. Μέσα σ’ αυτούς και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος», είπε, προσφέροντας στην αντίδημαρχο λεύκωμα φωτογραφιών με γλυπτά του.

Η κα Τανίμανίδου από την πλευρά της, τον ευχαρίστησε για τη δωρεά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μια πόλη που έγινε σκηνικό έμπνευσης και δημιουργίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Αν και είναι πολυβραβευμένος στη Ρωσία ο καλλιτέχνης Γ. Ποτότσκι δήλωσε πως το κύριο έργο της ζωής του είναι η «Ακαδημία της Καλοσύνης» και μέσω αυτής στέλνει κάθε φορά στον κόσμο ένα μήνυμα αγάπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης