Στην κατάμεστη από Γάλλους και Έλληνες αίθουσα προβολών του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ η πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Φίλιππου Κουτσαφτή «Ζάκρος». Η ταινία ήταν μεταξύ αυτών που επέλεξε φέτος να προβάλει το Μουσείο του Λούβρου στο πλαίσιο της ετήσιας κινηματογραφικής εβδομάδας που διοργανώνει τα τελευταία 16 χρόνια με θέμα «Ταινίες για την Τέχνη». Η ταινία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, ενώ απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τον Γάλλο ιστορικό και αρχαιολόγο Αλέν Σναπ που μετά το τέλος της προβολής συζήτησε γι’ αυτήν με το δημιουργό της.

Η Ζάκρος είναι ένας μικρός όρμος στην Ανατολική Κρήτη όπου το 1961 ανακαλύφθηκε από τον σπουδαίο Έλληνα αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα το τέταρτο μινωικό ανάκτορο στο νησί, μετά την Κνωσό, τη Φαιστό και τα Μάλια. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φίλιππος Κουτσαφτής κατά πάσα πιθανότητα περί το 1450 προ Χριστού οι κάτοικοι της Ζάκρου υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το ανάκτορο, μάλλον εξ αιτίας φυσικής καταστροφής, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα επιστρέψουν, πράγμα το οποίο τελικά μάλλον δεν συνέβη. Έτσι η ανασκαφή έφερε στο φως ένα πολύ μεγάλο αριθμό ευρημάτων κυρίως ειδών οικιακής χρήσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για την ταινία του ο Κουτσαφτής υπογραμμίζει πως «σημεία αναφοράς της είναι βεβαίως η αρχαιολογία, η ιστορία, η μνήμη και ο πολιτισμός χωρίς ωστόσο να είναι μια ταινία αρχαιολογική, ούτε λαογραφική. Είναι πολλά πράγματα μαζί». Θεωρεί τη σύνδεση του χθες με το σήμερα αυτονόητη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως για χιλιάδες χρόνια στους ίδιους τόπους ζούμε και στους ίδιους δρόμους συνεχίζουμε να περπατάμε. Όπως εξηγεί τα πρώτα γυρίσματα της ταινίας του έγιναν το 1987, δηλαδή 26 χρόνια μετά την έναρξη της ανασκαφής από τον Πλάτωνα και ένα χρόνο πριν αρχίσει να δουλεύει για μια άλλη ταινία του, την «Αγέλαστη Πέτρα». Έκτοτε συνέχισε να πηγαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Ζάκρο ενώ η ταινία ολοκληρώθηκε πέρσι. Βασικός χορηγός της ταινίας είναι η εταιρεία Raykap, ενώ παραγωγός είναι η εταιρεία Pan Entertainment.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης