14η Γιορτή Παραμυθιών: «Πείνα, δίψα, φαΐ, πιοτί» στην Κέα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016, 13:00
14η Γιορτή Παραμυθιών: «Πείνα, δίψα, φαΐ, πιοτί» στην Κέα
Πιστή στο ραντεβού της και για 14η χρονιά, η Γιορτή Παραμυθιών θα πλημμυρίσει με μοσχομυριστές και νόστιμες αφηγήσεις και δραστηριότητες τα πιο όμορφα μέρη που κρύβει η κυρά των Κυκλάδων, η Κέα.

Τσουκάλια αχνιστά, γεμάτα υπέροχες ιστορίες, περιμένουν τους ταξιδευτές να χορτάσουν από 23 έως 31 Ιουλίου 2016 με λαχταριστά παραμύθια, ήχους και μουσικές, γεύσεις και αρώματα από τα πέρατα του κόσμου, μέσα σε κρυφά μονοπάτια, πάνω σε ακρογιαλιές, δίπλα σε δροσερές πηγές και πεζούλες καλοκαιρινές.

Πιο επίκαιρη από ποτέ, η φετινή διοργάνωση της 14ης Γιορτής Παραμυθιών στην Κέα είναι εμπνευσμένη από τις δύσκολες αυτές στιγμές της ιστορίας κάθε τόπου όπου άνθρωπος μόχθησε, αλλά κατάφερε να επιβιώσει, παλεύοντας με τα τέρατα της δίψας και της πείνας. Μια γιορτή γεμάτη προφορική παράδοση, μύθους, παραμύθια και αληθινές ιστορίες, με μουσική, με εργαστήρια και δραστηριότητες που υπόσχονται να... ανοίξουν την όρεξη!

Η φετινή γιορτή με τίτλο «Πείνα, δίψα, φαΐ, πιοτί» αποτίει φόρο τιμής στο ψωμάκι. Τούτη η ταπεινή και συνάμα τόσο σημαντική τροφή έρχεται να ξεφουρνίσει ιστορίες κόπου και αγώνα, χαράς και ευτυχίας, μα πάνω απ’ όλα νοστιμιάς, απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Η 14η Γιορτή Παραμυθιών σας προσκαλεί να απολαύσετε ιστορίες από μακρινούς πολιτισμούς που θ’ αποκαλυφθούν μέσα από το φαγητό τους. Περιπλανήσεις σε μυθικά μονοπάτια, στην Αρχαία Καρθαία, μέσα στο δρυοδάσος, σε δροσερές πηγές και παραλίες νοσταλγικές, θα γεμίσουν ιστορίες που θα φέρουν στα τσουκάλια τους, παραμυθάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ινδία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία και την Ιταλία.

Κι όσο το μουλάρι θα γυρνά μέσα στο αλώνι ρουθουνίζοντας, σπάζοντας τον ιερό καρπό της γης, ιστορίες για ξερόψωμα αλλά και για καρβέλια μοσχομυριστά, θ’ ανοίξουν την όρεξη για ακόμα περισσότερες αφηγήσεις και εμπειρίες.

Η 14η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα πραγματοποιείται με την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Κέας. Διοργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

Φέτος η Γιορτή Παραμυθιών τελεί και υπο την αιγίδα του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
 

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Αφήγηση - Ανακαλύπτουμε παίζοντας (Για παιδιά από 5 έως 12 ετών) Ποίσσες (Παραλία) -12.00.

«Ταξίδια πολιτισμού στην κατσαρόλα» Μια παραμυθένια κατσαρόλα μάς ταξιδεύει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Οι λαοί που συναντάμε, μας υποδέχονται με ιστορίες από την προφορική τους παράδοση, με λαχταριστές τοπικές συνταγές και κινητικά παιχνίδια.

Αφήγηση: Μαρία Ζουράρη Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη, Μαρία Ζουράρη.
 
Αφήγηση (Για παιδιά και ενήλικες) Ποίσσες (Παραλία) - 19:30.

«Οι λωτοί της λησμονιάς: ιστορίες για μαγικές τροφές» Αρμενίζοντας με τα παραμύθια, ψάχνουμε για κίτρα που κρύβουν νεράιδες, για ένα ρόδι που γιατρεύει και για το υδρόμελι της σοφίας και της ποίησης, ακολουθούμε μια τηγανίτα που κατρακυλά, συναντούμε τον βασιλιά των μανιταριών και το φρούτο της λήθης...
 
Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016
 

Αφήγηση (Για παιδιά και ενήλικες) Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) - 12.30.

«Kροκόδειλε, κροκόδειλε, πεινάς;» «Πεινάω, πεινάω και θέλω να φάω...», ακούγεται μια φωνή από τα βάθη της λίμνης. Ένα στόμα σαν παπούτσι κι ένα δόντι σαν κουκούτσι, δύο μάτια σαν αυγά και ρουθούνια σαν κουμπιά! Παραμύθια για κροκόδειλους και κροκοδειλάκια.

Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη Κατασκευή κροκόδειλου: Βασιλική Μαλτσάκη

Αφήγηση (Αγγλική γλώσσα) (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες) Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) - 21.30.

 «Γάλα ή Μπύρα;» Παράξενα πράγματα συμβαίνουν τις νύχτες στην πόλη της Γάνδης. Παραμορφωμένα πλάσματα γυρίζουν στα στενά δρομάκια ψάχνοντας φαγητό. Φαντάσματα τραγουδάνε τραγουδάκια για γάλα στα γεφύρια. Ευτυχώς όμως δεν είναι όλα τα τέρατα στο Βέλγιο κακά… Ένα καμπούρικο αγοράκι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει κάθε είδους τέχνασμα (και μια μπύρα) για να πλησιάσει την απρόσιτη αγάπη του.
 
Αφήγηση: Tom Van Outryve (Βέλγιο)
 
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016
 

Κουκλοθέατρο – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (Για παιδιά από 5 έως 10 ετών) Κάτω Μεριά (Νηπιαγωγείο) - 19.30 «Ο Σμαραγδούλης στις χώρες της διατροφής» Με κουκλοθέατρο και αφήγηση παραμυθιού τα παιδιά ταξιδεύουν στις χώρες της διατροφής, γνωρίζουν βασικές αρχές διατροφής και τα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα. Κατανοούν την ισορροπία που χρειάζεται ένας οργανισμός για να είναι γερός και δυνατός, παίζουν παιχνίδια και κατασκευάζουν τη δική τους πυραμίδα διατροφής. Εμψύχωση κούκλας, υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος: Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου Κείμενο, σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Γιώργος Ευγενικός, Σμαράγδα Αποστολάτου Κούκλες - σκηνογραφία: Αγγελική Γκόγκου Σκηνοθεσία: Γιώργος Ευγενικός

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Αφηγήσεις (Αγγλική γλώσσα) (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες) Ορκός (Παραλία) – 19.30 «Ωμό ψάρι, σάπιο ψάρι και ψάρι σε σαπούνι» Στη Νορβηγία τρώμε το ψάρι με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι γνωστός ως «Λούτεφισκ» και είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές χριστουγεννιάτικο πιάτο που όμως ορισμένοι θέλουν να χαρακτηριστεί ως «Όπλο Μαζικής Καταστροφής». Κανένας δεν ξέρει ποιος ήταν ο «εφευρέτης» της συγκεκριμένης μεθόδου διατήρησης και μαγειρέματος του μπακαλιάρου αλλά όποιος και να ήταν θα πρέπει να ήταν πραγματικά απελπισμένος…

Αφήγηση: Jorunn Karin Erfjord (Νορβηγία).

«Το φάντασμα του νερού και ο ψαράς» Τα φαντάσματα του νερού ζουν στα βάθη της θάλασσας και παραφυλάνε για να σκοτώσουν κάποιον άνθρωπο και να πάρουν τη θέση του στη ζωή. Η ιστορία μας μιλάει για έναν ψαρά που συνάντησε ένα φάντασμα του νερού. Καθώς το φάντασμα και ο ψαράς μοιράζονται πολλές φορές πλούσιο και νοστιμότατο φαγητό, γίνονται στο τέλος φίλοι. Τι θα γίνει λοιπόν, θα του χαρίσει τη ζωή ή όχι;

Αφήγηση: Sabrina Daniele (Ιταλία).
 
Αφήγηση (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες) Ορκός (Παραλία) / 20.30 «Μαγειρεύοντας στ’ αστέρια!» Ένα κόκκινο κουβάρι κατεβαίνει από τ’ αστέρια, δένει τις ζωές των ανθρώπων και μας λέει παραμύθια μαγικά. Παραδίπλα σιγοκαίει μια φωτιά μ’ ένα τσουκάλι συντροφιά, να ετοιμάζει νόστιμα, αχνιστά φαγητά.

Αφήγηση: Γιώργος Λάιος, Έμπνευση και υλοποίηση γεύσεων: Chef Νικόλας Λάιος
Ελεύθερες αφηγήσεις (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες) Ορκός (Παραλία) - 21.30 «Πες μια ιστορία γύρω απ’ το τσουκάλι» Η Γιορτή Παραμυθιών προσκαλεί όποιον επιθυμεί να μοιραστεί μια ιστορία ή ένα τραγούδι, γύρω από ένα τσουκάλι με καλοκαιρινή σούπα (Δηλώσεις συμμετοχής στο χώρο της εκδήλωσης. Ο χρόνος για κάθε ιστορία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 7 λεπτά). Συντονισμός: Μαρία Βραχιονίδου

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ιστορίες στο αρχαίο μονοπάτι (Για εφήβους και ενήλικες) Αρχαία Καρθαία (Διαβάστε περισσότερα για τη διαδρομή και τον χώρο στο υπόμνημα) «Παραμύθια της Κέας» Οι αφηγητές - οδηγοί, στις 17:00, θα μας οδηγήσουν από το Χαρτσιδιό στην Καρθαία περπατώντας το αρχαίο μονοπάτι, και στις 21:00 θα μας οδηγήσουν πίσω. Στη διαδρομή θα μας αφηγηθούν ιστορίες από την προφορική παράδοση της Κέας.

Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη, Γιώργος Λάιος, Μαρία Ζουράρη.
 
Αφήγηση (Για εφήβους και ενήλικες) Αρχαία Καρθαία -19.30 «Το Συμπόσιο του Πλάτωνα» Ο τραγικός ποιητής Αγάθωνας γιορτάζει στο σπίτι του τη βράβευσή του. Σε ατμόσφαιρα ευθυμίας και πίνοντας κρασί, οι καλεσμένοι του: Αριστόδημος, Φαίδρος, Ερυξίμαχος, Παυσανίας, Αριστοφάνης, Αλκιβιάδης και Σωκράτης, αποφασίζουν να περάσουν τη βραδιά τους συζητώντας για τον έρωτα. Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός Αρχαία Λύρα: Σοφήλια Τσορτέκη
 
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Αφήγηση (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες) Ιουλίδα (Θέατρο Άλσους) - 22.00
«Αχ, τα καημένα τα Άλιαστα» Μέσα στη χύτρα το στάρι έβραζε κι οι κουτάλες ανακατεύανε μονάχες, σουσάμι, κανέλα κι αμύγδαλο καβουρντισμένo. «Διψώ Πούλιω, άσε με να πιω», είπε ο Αυγερινός που είδε κάτω πατημασιά λύκου. Δύο λαϊκά παραμύθια συνομιλούν με την παραλογή και το δημοτικό τραγούδι.
Αφήγηση: Φίλια Δενδρινού.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Αφήγηση (Για εφήβους και ενήλικες) Μονοπάτι Προφήτη Ηλία (Σημείο Συνάντησης και τερματισμού η είσοδος του μονοπατιού στου Γυριστή, πλησίον εμπορικού καταστήματος) -20.00 (Περισσότερα στο υπόμνημα) «Μπουκιές ζωής» Μικρές ιστορίες, ποιήματα και παραμύθια από τη λογοτεχνία. Να τα μασήσεις καλά για να μη βαρυστομαχιάσεις...

Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα
Αφήγηση και μουσική (Για ενήλικες) Μονοπάτι Προφήτη Ηλία - 22.00 «Εγεύσαντο αλλήλων» Αλληλοβόρα αφηγηματικά επεισόδια από την ελληνική μυθολογία, τα παραμύθια, τις παραλογές και τα τραγούδια. Μια σκοτεινή διαδρομή σε πράξεις απαγορευμένες: ανθρωποφαγικές! Αφήγηση: Ανθή Θάνου Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής
 
Σάββατο 30 Ιουλίου 2016
 

Αφήγηση (Για παιδιά και ενήλικες) Οτζιάς (Παραλία) - 12.00 «Μπουκιές και μπουκίτσες» Τρώνε οι κροκόδειλοι καυτερές πιπεριές; Πώς έγιναν οι ελέφαντες χορτοφάγοι; Γιατί ο ποντικός έφαγε τη γυναίκα του; Πού κρύφτηκε το παιδί όταν έφαγε όλη την πίτα; Καταπίνουν οι άνθρωποι λέξεις; Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα.
Αφήγηση - Αλώνισμα (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες) Μυλοπόταμος (Αγρόκτημα Αρισταίου - Αλώνι) / 19.30 (Τόπος συνάντησης στο κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων «Αρισταίος»).
 
«Ένα ψωμί είμαστε όλοι κι ένα σώμα» Παραμύθια και ιστορίες για καλοζυμωμένα, αφράτα, λαχταριστά ψωμιά. Από το σιτάρι του πόνου, της χαράς αλέθει ο μύλος το αλεύρι για το ψωμί του αφέντη, του σκλάβου, του πλούσιου και του φτωχού. Ψωμιά πλουμιστά της γιορτής και του κύκλου της ζωής. Ψωμιά ζυμωμένα με τα δάκρυα της πίκρας και της χαράς.

Αφήγηση: Δωρίτα Βοσκαρίδου

Αφήγηση (Αγγλική γλώσσα) (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες) Μυλοπόταμος (Αγρόκτημα Αρισταίου - Αλώνι) / 21.30 «Roti Pani (Ψωμί και Νερό)» Ο ινδικής καταγωγής Βρετανός αφηγητής Peter Chand θα βρίσκεται μαζί μας σε μια ακόμη Γιορτή Παραμυθιών. Αυτή τη φορά θα μοιραστεί τη σκηνή με τον αφηγητή Gorg Chand. H παράστασή τους είναι ένα ζωντανό και απολαυστικό μείγμα μύθων και λαϊκών παραμυθιών από την Ινδία για την πείνα και τη δίψα. Θα ακούσουμε για το πώς γεννήθηκε ο Γάγγης, ο μεγάλος ποταμός-μητέρα, για το πώς μια σκληρή πεθερά χρησιμοποίησε το φαγητό σαν όπλο και για έναν καλό βασιλιά που έκανε τα πάντα για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Αφήγηση (Για παιδιά και ενήλικες) Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) - 12.30 «Με μέλι, κρασί κι αλάτι» Σε κήπο δεν φυτρώνεται, σε περιβόλι όχι, ο βασιλιάς το γεύεται κι όλος ο κόσμος το ’χει. Τι είναι; Ένα γαστρονομικό σεργιάνι σε νόστιμα παραμύθια με μπόλικο αλάτι, μέλι, κρασί, άρτους και ψωμί. Αφήγηση: Ανθή Θάνου Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής
 
Εκδήλωση λήξης – Μαγειρέματα

Παρουσίαση βιβλίων - 19.30 «Παραδοσιακές τζιώτικες συνταγές. Παραγωγή - συντήρηση - μαγειρική» «Το Ταξίδι του κριθινίτη» Παρουσιάζει η συγγραφέας Μαρία Μουζάκη
Αφηγήσεις και μαγειρέματα – 20.00 «Ορεκτικό» Αφήγηση - συνταγή: Σύλλογος Γυναικών Κέας «Η Μελίτη» «Σαλάτα» Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός, Συνταγή: Chef Γιάννης Παντελίδης «Κυρίως πιάτο» Αφήγηση - συνταγή: Peter Chand, Gorg Chand «Επιδόρπιο» Αφήγηση: Ανθή Θάνου, Συνταγή: Μαρία Μουζάκη
Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής, Τοπικοί οργανοπαίχτες
Έκθεση ζωγραφικής Βουρκάρι (Γκαλερί «Μαρίνα Κέας») «Οι τέσσερις εποχές» Έκθεση της Κατερίνας Μαρούδα με έργα από λάδι και καμβά. Διάρκεια: 14 - 31 Ιουλίου 2016. Ώρες λειτ.: 19.30-24.00 καθημερινά. Τηλ.: 22880 22444.
 
Η είσοδος σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις είναι δωρεάν

Εργαστήρια ενηλίκων
 

«Τα σύμβολα στα παραμύθια» (Στην ελληνική γλώσσα) Τι είναι τα σύμβολα; Και γιατί είναι τόσο σημαντικά όχι μόνο για τα παραμύθια αλλά και για τη ζωή μας; Στο εργαστήριο, αναλύονται και αποσυμβολοποιούνται γνωστές και λιγότερο γνωστές ιστορίες ενώ, μέσα από ασκήσεις και διαδραστικά παιχνίδια, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να δώσουν τους δικούς τους συμβολισμούς σε κάποιο συγκεκριμένο υλικό προς αφήγηση. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μαρία Βραχιονίδου (Λαογράφος- Γλωσσολόγος, Αφηγήτρια) Συνδρομή: 20ευρώ.

Παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής. Κυριακή 24/7/2016, 10.30-12.30 (Ώρα προσέλευσης, εγγραφή: 10.15) Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) Δηλώσεις συμμετοχής - εγγραφές: mythoscentre@gmail.com

«Just My Imagination» (Στην αγγλική γλώσσα) A lively and practical workshop exploring how we remember, sequence, and enhance our stories. Suitable for those with some storytelling experience. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Peter Chand (Αφηγητής, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Festival At The Edge in Shropshire England) Συνδρομή: 20ευρώ. Παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής.

Κυριακή 31/7/2016, 10.30-12.30 (Ώρα προσέλευσης, εγγραφή: 10.15) Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) Δηλώσεις συμμετοχής - εγγραφές: mythoscentre@gmail.com

Πληροφορίες: www.e-mythos.eu

Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών «Γιορτή Παραμυθιών» Κορησσία, Κέα, ΤΚ 84002, Κυκλάδες

«Το Σπίτι των Παραμυθιών» Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη, Αθήνα, ΤΚ 117 43

Τηλ: +30 210 4313332, FAX: +30 210 4313322 E-mail: mythoscentre@gmail.com Web site: www.e-mythos.eu

Οι Αφηγητές:

Βέλγιο: Tom Van Outryve Ελλάδα: Εύη Γεροκώστα, Φίλια Δενδρινού, Γιώργος Ευγενικός, Ανθή Θάνου, Σοφήλια Τσορτέκη, Μαρία Βραχιονίδου, Γιώργος Λάιος, Μαρία Ζουράρη Ινδία: Peter Chand, Gorg Chand Ιταλία: Sabrina Daniele Κύπρος: Δωρίτα Βοσκαρίδου Νορβηγία: Jorunn Karin Erfjord.
 
Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά:
 
Σμαράγδα Αποστολάτου, Μαρία Βλαχάκη, Αγγελική Γκόγκου, Μαρία Ζουράρη Σεμινάρια για ενήλικες: Peter Chand, Μαρία Βραχιονίδου.

Οι μουσικοί: Αλέξανδρος Μακρής, Οργανοπαίχτες της Κέας

Παρουσίαση βιβλίων: Μαρία Μουζάκη

Σεφ: Νικόλας Λάιος, Γιάννης Παντελίδης

Σχέδιο αφίσας: Κατερίνα Μαρούδα

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016, 13:00