Το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να ξεναγηθεί μόνος του στη μόνιμη έκθεση κοστουμιών στο Βασιλικό Θέατρο με τίτλο «Ίχνη του εφήμερου» μέσω του συστήματος Αυτόματης Ακουστικής Ξενάγησης στα ελληνικά και αγγλικά, που ξεκίνησε να λειτουργεί την  Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019.  

Πρόκειται για μια νέα παροχή σε μεμονωμένους επισκέπτες, που αδυνατούν να ενταχθούν στις οργανωμένες ξεναγήσεις, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να διεξάγονται παρουσία ξεναγού, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, κατόπιν συνεννόησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος και ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Ιουλία Σταυρίδου.

Η έκθεση αποτελεί μέρος της συστηματικής προσπάθειας του ΚΘΒΕ να αναδείξει τα ιστορικά κοστούμια του βεστιαρίου του και παρουσιάζει αξιόλογα θεατρικά ενδύματα, απτά δείγματα της εφήμερης τέχνης του θεάτρου. Το υλικό οργανώνεται στις ενότητες: Αρχαίο Δράμα, Μεσαίωνας-Βυζάντιο, 16ος-20ος αιώνας και καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της ιστορίας του οργανισμού.

Περιλαμβάνονται κοστούμια σπουδαίων ενδυματολόγων, όπως οι: Γιώργος Ανεμογιάννης, Γιώργος Βακαλό, Βασίλης Βασιλειάδης, Σπύρος Βασιλείου, Ντένη Βαχλιώτη, Απόστολος Βέττας, Ρένα Γεωργιάδου, Νίκος Εγγονόπουλος, Δαμιανός Ζαρίφης, Λίζα Ζαΐμη, Γιώργος Ζιάκας, Κλεόβουλος Κλώνης, Γιάννης Κύρου, Κέννυ ΜακΛέλλαν, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Γιάννης Μετζικώφ, Αγνή Ντούτση, Ιωάννα Παπαντωνίου, Φαίδων Πατρικαλάκις, Γιώργος Πάτσας, Νίκος Σαριδάκης, Νίκος Σαχίνης, Διονύσης Φωτόπουλος κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυκλοφορεί συνοδευτικός κατάλογος με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κείμενα των επιμελητών της έκθεσης, βιογραφικά σημειώματα των ενδυματολόγων κ.ά. Διατίθεται στα πωλητήρια του ΚΘΒΕ στην προνομιακή τιμή των 10 €.

Αυτόματη Ακουστική Ξενάγηση: Η παράδοση των συσκευών αυτόματης ακουστικής ξενάγησης σε ελληνικά και αγγλικά γίνεται από τους υπεύθυνους της ψηφιακής βιβλιοθήκης στο ισόγειο του Βασιλικού Θεάτρου.
Πληροφορίες-Κρατήσεις για ομαδικές ξεναγήσεις: 2315 200 011, t.karamanli@ntng.gr (κα Τίτι Καραμανλή)

Γενικές πληροφορίες: 2315 200 200 (Ταμεία ΚΘΒΕ)

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας
Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10:00-14:00

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό: 3€
Εκπτωτικό*: 2€

*Παρέχεται σε ομάδες 10-25 ατόμων ή με την επίδειξη εισιτηρίου:

του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκη

 του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης

 του Μουσείου Λευκού Πύργου

 του Τελλογλείου Ιδρύματος

 του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

 της Εταιρείας Περιήγησης “Thessaloniki Sightseeing”

Η έκθεση κοστουμιών «Ίχνη του εφήμερου» και η υλοποίηση της αυτόματης ξενάγησης εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης