Η «σκεπτόμενη» ξεκαρδιστική κωμωδία του πολυβραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Φλοριάν Ζελέρ, «Το Ψέμα» («Le mensonge», 2014) που έσπασε ταμεία σε πολλές ευρωπαϊκές σκηνές, ανεβαίνει από το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Σάββατο στις 8:30 μμ και Κυριακή στις 7:00 μμ στο θέατρο «Αλεξάνδρεια» Βασίλη Βλάχου, σε μετάφραση Μαριαλένας Κωτσάκη και σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά. Τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει η Τόνια Αβδελοπούλου και τη μουσική ο Τάκης Μπαρμπέρης.

Τους ρόλους των δύο ζευγαριών παίζουν οι ηθοποιοί Βασίλης Βλάχος, Κάτια Σπερελάκη, Αλίκη Αβδελοπούλου, Κώστας Τσάχρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Ψέμα» είναι ένα έργο για την αλήθεια και το ψεύδος στις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών. Όπως αναφέρει και ο εξαιρετικά δημοφιλής συγγραφέας του έργου Φλοριάν Ζελέρ – ο οποίος το 2020 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία «Ο πατέρας» με τον Άντονι Χόπκινς και την Ολίβια Κόλμαν – «Οι αλήθειες και τα ψέματα αποτελούν μέρος του θεάτρου και της ενέργειάς του». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα του Ζελέρ έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Στο ΨΕΜΑ ο Ζελέρ αφηγείται με γλαφυρό τρόπο την άβολη αλήθεια του γάμου δύο ζευγαριών που κινούνται στο λαβύρινθο της εξαπάτησης. Το έργο σκιαγραφεί, εν τέλει, με κωμικό τρόπο, την υποκρισία που κρατά ενωμένη την κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι μ’ έπιασε… Επέμενες να σου εκμυστηρευτώ κάτι για να ξαναβρείς την εμπιστοσύνη σου σε μένα. Έτσι δεν μου είπες; Μου το ζήτησες ως «ένδειξη αγάπης»… Και επινόησα αυτή την ηλίθια ιστορία. […] Σου το ορκίζομαι, είναι αλήθεια! Ότι δηλαδή όλα είναι ψέματα.  Άλλωστε αν ήταν αλήθεια, έτσι θα στο έλεγα;»

Η υπόθεση του έργου:

Δύο ζευγάρια φίλων συναντιούνται για δείπνο και ανταλλάσσουν, για μιαν ακόμη φορά, κοινότοπες αβρότητες και τετριμμένες συμβουλές. Ένα μυστικό, όμως, που είναι έτοιμο να αποκαλυφθεί, απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις τους και να αλλάξει ριζικά τις ζωές τους.
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που επιλέγουμε να αγαπήσουμε; Ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι και ποια είναι αληθινά η σχέση μας με τους άλλους; Πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας; Τα κατά συνθήκη ψεύδη και το ευεργετικό τους στάλαγμα στις άτακτες και φοβισμένες ανθρώπινες ψυχές…
 
Σκηνοθετικό σημείωμα:

Στο «Ψέμα» του Ζελέρ βιώνουμε μία ευτυχή στιγμή όπου ο σύγχρονος θεατρικός λόγος, μέσα από τη φαινομενική απλότητά του, αγγίζει ακραιφνώς την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου και ανιχνεύει την μοναχική του περιπλάνηση μέσα στο σύμπαν της νέας πραγματικότητας, αυτής που ενθαρρύνει το ψέμα ως μέσον επιβίωσης, διαβίωσης και επικοινωνίας. Δεν πρόκειται για κάποιο καινούριο φαινόμενο. Αν κοιτάξουμε προσεκτικά, έχουμε συναντήσει τέτοια θέματα ακόμη και στον αγαπημένο παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Πρόκειται όμως για έναν πιο σύγχρονο, ειλικρινή και απενοχοποιημένο τρόπο να αποδεχθούμε αυτό τα φαινόμενο, με πολύτιμο αρωγό μας τον θησαυρό που μας παρέδωσε ο νους και υιοθετήθηκε από το ένστικτο, ΤΟ ΓΕΛΙΟ. Κερασία Σαμαρά.
 
Ταυτότητα της παράστασης:

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Florian Zeller
Κωμωδία
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Μαριαλένα Κωτσάκη
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Κερασία Σαμαρά
ΣΚΗΝΙΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Τόνια Αβδελοπούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ Τάκης Μπαρμπέρης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ Γιώργος Μπούχρας
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Τώνια Αποστόλου

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ Βασίλης Βλάχος (Πωλ), Κάτια Σπερελάκη (Αλίς), Αλίκη Αβδελοπούλου (Λωράνς), Κώστας Τσάχρας (Μισέλ)

INFO
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Σάββατο 8:30 μμ,  Κυριακή 7:00 μμ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 14 €, 12 €, (φοιτητικό και άνω των 65), 8 €, (ΑΜΕΑ, άνεργοι)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75 λεπτά
Προπώληση VIVA
https://www.viva.gr/tickets/theater/festivalto-psema-tou-florian-zeller/
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 11/12/2021

«Αλεξάνδρεια»
Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, 11252 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 212-1007079

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης