Σε κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, 20 Μαΐου στο Half Note Jazz Club διατύπωσαν τα αιτήματα του κλάδου της πολιτιστικής παραγωγής η Κατερίνα Σταματάκη πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) και ο Γρηγόρης Βαλτινός, ηθοποιός και αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών (ΕΝΘΕΠΑ).

Παρουσιάστηκαν περιληπτικά τα προβλήματα του κλάδου από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκαν οι προσπάθειες των δύο συνδέσμων για τη γνωστοποίηση των επιχειρήσεων πολιτισμού στα αρμόδια υπουργεία και την ένταξή τους στους  πληττόμενους κλάδους.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στην αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να υποστηρίξει την πολιτιστική παραγωγή με την παραχώρηση ατελώς των θεάτρων, εξαιρώντας το Δήμαρχο Αθηναίων και το Δήμαρχο Πειραιά που παραχώρησαν την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βεάκειο Θέατρο δίνοντας επιπλέον και παροχές.

Παρουσίασαν τον προβληματισμό τους και την απορία τους για το project ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ που και το 2020 και το 2021 άφησε απ’ έξω την ελεύθερη αγορά και τους καλλιτέχνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέπτυξαν τα προβλήματα με την χωρητικότητα, τα προβλήματα με τις εκδηλώσεις στις περιφέρειες της χώρας, την έλλειψη αποζημιώσεων από τις αυθαίρετες  και χωρίς κρατική εντολή ακυρώσεις το περυσινό καλοκαίρι και για την ασαφή οριοθέτηση στις αστυνομικές αρχές  των δράσεων των συναυλιών από αυτές των bar, club και άλλων κοινωνικών δράσεων.

Μίλησαν για τις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός από την επιδότηση επιχειρήσεων πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων και για τη μεγάλη ζημία που υπέστησαν οι εταιρείες παραγωγής με καλλιτεχνικά σχήματα από το εξωτερικό.

Αναφέρθηκαν και στις θετικές κινήσεις, όπως η καταγραφή σε μητρώο των εργαζομένων στον πολιτισμό, η ψήφιση του voucher, η απαλλαγή από την αστική ευθύνη των παραγωγών εφόσον τηρούν το πρωτόκολλο, η μείωση του ΦΠΑ στις live streaming παραστάσεις.

Τα κοινά αιτήματα ΠΣΔΠΕ και ΕΝΘΕΠΑ συνοπτικά είναι:

1. Άμεση αύξηση της χωρητικότητας στο 75%, στο ποσοστό δηλαδή που έχει δοθεί και στον θερινό κινηματογράφο,  καθώς το 50% είναι μη βιώσιμο για τους επαγγελματίες που δεν θέλουν να κάνουν εκπτώσεις στο καλλιτεχνικό προϊόν και στο επίπεδο παραγωγής. Πρέπει να επισημανθεί ότι το καλοκαίρι του 2020, η επιτρεπόμενη πληρότητα ανερχόταν σε 75% .Τον τελευταίο χρόνο, έχει δημιουργηθεί υψηλότερη ανοσία στον πληθυσμό είτε λόγω της νόσησής του από τον ιό, είτε λόγω του εμβολιασμού του. Παράγοντες  που από μόνοι τους, καθιστούν ευνοϊκότερες τις συνθήκες για την αποφυγή της διασποράς, απ’ ότι το καλοκαίρι του 2020. Με βάση τα ανωτέρω, είναι παράδοξο να μειώνεται η επιτρεπόμενη πληρότητα από το 75% πέρσι στο 50% φέτος δεδομένης και της πιστής τήρησης από τους διοργανωτές του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

2. Να ανακοινωθεί άμεσα το Υγειονομικό Πρωτόκολλο  για το καλοκαίρι 2021 για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους οι παραγωγοί .

3. Οικονομική ενίσχυση όπως αυτή δίδεται και στις επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού, εν όψει της επανέναρξης των δραστηριοτήτων τους.

4.Η δωρεάν παραχώρηση χώρων που ανήκουν στο υπουργείο πολιτισμού για την πραγματοποίηση παραστάσεων και η επιδότηση των ΟΤΑ προκειμένου αυτοί, να διαθέσουν επίσης δωρεάν του χώρους που διαχειρίζονται,. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων για την ενοικίαση χώρων και θα συμβάλει στην αύξηση των συναυλιών και  των  θεατρικών παραστάσεων.

5.Η επιδότηση των εισιτηρίων  και  των κενών θέσεων για τις καλοκαιρινές παραστάσεις  προκειμένου να  πραγματοποιηθούν παραγωγές και να κινηθεί η πολιτιστική αγορά και το καλλιτεχνικό δυναμικό της.

6.Η υποστήριξη των Δήμων μέσω της αγοράς παραστάσεων, στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσουν.

7. Να βρεθεί δημοσιονομική λύση, ώστε οι επαγγελματίες του χώρου να μπορούν να συμμετέχουν στις επιδοτούμενες δράσεις του ΥΠΠΟΑ  ισότιμα με τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, οι οποίες  πολλαπλά επιδοτήθηκαν και πέρυσι και φέτος με τα προγράμματα του Υπουργείου και με το  πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

8. Να υπάρξουν σαφείς ανακοινώσεις και οδηγίες προς Περιφέρειες, Δήμους και τοπικές  αστυνομικές αρχές, ώστε να μην συγχέονται οι παραγωγές μας με beach party, πανηγύρια, club  και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις και να μην υποστούμε και αυτό το καλοκαίρι αυθαίρετες και χωρίς αποζημιώσεις ακυρώσεις.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΣΔΠΕ

Η πρόεδρος Κατερίνα Σταματάκη

Η γραμματέας Δήμητρα Μαντζούκα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΕΠΑ

Ο πρόεδρος Διονύσης Παναγιωτάκης

Ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Βαλτινός

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης