Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Στράτος Καμπισιούλης είναι ένας 16χρονος καραγκιοζοπαίκτης από «κούνια». Ο ταλαντούχος νεαρός καλλιτέχνης ήταν τεσσάρων ετών όταν είδε για πρώτη φορά θέατρο σκιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν θυμάμαι καλά, η πρώτη παράσταση που είδα ήταν «Ο Καραγκιόζης Γραμματικός» από τον Θανάση Σπυρόπουλο. Με μάγεψε! Μου μπήκε το μικρόβιο. Δεν αγάπησα απλά τον Καραγκιόζη. Τον λάτρεψα» αναφέρει ο Στράτος Καμπισιούλης στο zougla.gr και προσθέτει: Όσα χρήματα κι αν του δοθούν, ο Καραγκιόζης θα λέει την αλήθεια. Επίσης, είναι ο πιο γνήσιος Έλληνας καθώς σε επετειακές παραστάσεις πολεμάει στο πλευρό των μεγαλύτερων Ελλήνων αγωνιστών!

Ο χαρισματικός Στράτος Καμπισιούλης ανήκει σίγουρα στη νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών που θα τιμήσει και θα υπερασπιστεί τη συνέχιση του αγαπημένου θεάτρου σκιών αποδεικνύοντας πως ο Καραγκιόζης ήταν είναι και θα είναι διαχρονικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μίλησε μας για τη διαδρομή  σου στον κόσμο του θεάτρου σκιών;

Τεσσάρων ετών ήμουν όταν είδα για πρώτη φορά θέατρο σκιών. Εάν θυμάμαι καλά, η πρώτη παράσταση που είδα ήταν «Ο Καραγκιόζης Γραμματικός» από τον Θανάση Σπυρόπουλο. Με μάγεψε! Μου μπήκε το μικρόβιο. Δεν αγάπησα απλά τον Καραγκιόζη. Τον λάτρεψα! Οι φιγούρες, τα σκηνικά, οι λαρυγγοφωνές και οι ανεξίτηλες ατάκες του  Καραγκιόζη με έκαναν να βάλω τον λαϊκό ήρωα στη ζωή μου. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Μέχρι σήμερα έχω συνεργαστεί με τους περισσότερους καραγκιοζοπαίκτες και έχω παίξει και πολλές δικές μου παραστάσεις!

Τι είναι για σένα ο Καραγκιόζης; Και τι σε έκανε να τον αγαπήσεις;

Ο Καραγκιόζης είναι η ζωή μου! Τα καλοκαίρια μου, τα βράδια μου. Δεν υπάρχει μέρα να μην παίξω, να μην ζωγραφίσω, να μην σκεφτώ κάτι καινούργιο. Δόξα τω Θεώ, το μυαλό μου «γεννά» συνέχεια ιδέες. Μακάρι να υλοποιήσω όσες περισσότερες γίνεται! Τον αγάπησα γιατί είναι αληθινός. Προσέξτε το αυτό. Σπανίζουν οι αληθινοί άνθρωποι πια. Όσα χρήματα κι αν του δοθούν, ο Καραγκιόζης θα λέει την αλήθεια. Επίσης, είναι ο πιο γνήσιος Έλληνας καθώς σε επετειακές παραστάσεις πολεμάει στο πλευρό των μεγαλύτερων Ελλήνων αγωνιστών!

Πώς ξεκίνησες να σχεδιάζεις και να ζωγραφίζεις φιγούρες του Καραγκιόζη;

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτή την τέχνη ήθελα να τα κάνω όλα μόνος μου. Είχα και έτοιμες, αγοραστές φιγούρες σαν παιδί αλλά από πολύ νωρίς ξεκίνησα να δημιουργώ εγώ τις φιγούρες μου. Με πολύ δουλειά έχω φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα. Φιγούρες μου έχουν πάρει μέρος μέχρι και σε έκθεση ζωγραφικής!

Γράφεις και δικά σου σενάρια;

Στο θέατρο σκιών δεν υπάρχει σενάριο και αυτό είναι δύσκολο για τον καραγκιοζοπαίκτη. Πιστέψτε με. Θα ήταν το πιο εύκολο να διάβαζα ένα έτοιμο σενάριο. Ούτε αυτοσχεδιάζω όμως γιατί έχω πάντα μία υπόθεση στο νου μου. Πρέπει εκείνη την ώρα να δημιουργήσω το σενάριο, πάνω σε μια πεπατημένη φυσικά.

Μπορείς να αποτυπώσεις τον ήχο κάθε φιγούρας;

Ναι! Εξάλλου αυτή είναι η τέχνη του καραγκιοζοπαίκτη. Να μπορεί μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου να αλλάζει τη φωνή του. Το δύσκολο δεν είναι η φωνή αλλά ότι ο καραγκιοζοπαίκτης πρέπει να αλλάξει χροιά, προφορά και γλώσσα πολλές φορές. Αφού μπορεί να χρειαστεί να βγει ένας Ιταλός ή Γερμανός.

Είσαι από τα λίγα παιδιά που συνεχίζουν την παράδοση του καραγκιοζοπαίκτη. Ποιο πιστεύεις θα είναι το μέλλον του θεάτρου σκιών;

Είναι αλήθεια ότι είμαστε λίγοι αυτοί που το έχουμε πάρει σοβαρά. Το θέατρο σκιών δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ. Έχει αντέξει σε πολύ δυσκολότερους καιρούς! Ο Καραγκιόζης ήταν, είναι και θα είναι διαχρονικός!

Έχεις συναντήσει άλλα παιδιά που ασχολούνται με το θέατρο Σκιών;

Ναι, έχω συναντήσει αλλά δυστυχώς όπως είπα λίγοι το παίρνουν σοβαρά και δείχνουν στην τέχνη μας τη σοβαρότητα που της αρμόζει.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος, για να γίνει καραγκιοζοπαίκτης;

Για να λέμε την αλήθεια, δεν μπορεί να γίνει κάποιος καραγκιοζοπαίκτης ούτε από το YouTube, ούτε απο διάφορα CD και φιγούρες που κυκλοφορούν. Είναι μια παραδοσιακή τέχνη που μαθαίνεται παραδοσιακά. Δίπλα σε δάσκαλο, δηλαδή έμπειρο καραγκιοζοπαίκτη. Εγώ είχα την τύχη, να βρεθεί στον δρόμο μου ο κορυφαίος καραγκιοζοπαίκτης Θανάσης Σπυρόπουλος με τον γιο του, Κώστα και να μαθητεύσω κοντά τους. Ο μαθητής πρέπει να ακούει τον δασκαλό του. Εγώ «ρούφαγα» τη διδαχή του Σπυρόπουλου όπως ρουφάει το ξερό σφουγγάρι το νερό!

Θα ήθελες να εξασκήσεις το επάγγελμα του καραγκιοζοπαίχτη;

Είναι όνειρό μου! Δεν είναι εύκολη δουλειά αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημά μου. Μου αρέσει η δουλειά! Το πρόβλημα είναι ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Έχουν εμφανιστεί νέα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει ένας καραγκιοζοπαίκτης. Παλιότερα ήταν αλλιώς… Σήμερα, βιοπορίζεται ένας καραγκιοζοπαίκτης αλλά σαν επάγγελμα έχει θετικά και αρνητικά. Οι δυσκολίες  είναι ότι ο καραγκιοζοπαίκτης δεν ξέρει πως θα πάει η κάθε παράσταση. Μπορεί να κόψει πολλά εισιτήρια, μπορεί λιγότερα, μπορεί καθόλου, άρα δεν γνωρίζει εάν θα κερδίσει ή θα χάσει χρήματα. Είναι λίγο απρόβλεπτο επάγγελμα, όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες,  αλλά και υπέροχο να ασχολείσαι με μια λαϊκή  τέχνη και να κάνεις χαρούμενους, μικρούς και μεγάλους!

Τι ονειρεύεσαι για την καλλιτεχνική σου διαδρομή;  

Έχω υποσχεθεί ότι δεν θα αφήσω ποτέ το θέατρο σκιών (αφήστε που και να θέλω να το αφήσω, δεν μπορώ) και θα δώσω όσα περισσότερα μπορώ! Έχω κάνει πάρα πολλά κι έχω ακόμη όλο το μέλλον δικό μου! Έχω παίξει δωρεάν σε σχολεία και σε εκδηλώσεις που μαζεύαμε χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό. Δεν θα ξεχάσω μια παράσταση στο Μαρούσι που αντί εισιτηρίου είχαμε μαζέψει ρούχα και παιχνίδια για φτωχά παιδιά! Όπως βλέπετε, ο στόχος μου δεν είναι να βγάλω χρήματα αλλά να κάνω χαρούμενα τα παιδιά! Τέλος, έχω συνεργαστεί με πολλά «μεγάλα» ονόματα καραγκιοζοπαικτών, μουσικών και ηθοποιών και ονειρεύομαι να συνεργαστώ με ακόμη περισσότερους!

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης