Πρεμιέρα στο Tristan Bates Theatre κάνει σήμερα η θεατρική παράσταση «Phaedra», με τη σύμπραξη καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μ. Βρετανία. Το έργο, που θα παρουσιάζεται από σήμερα για εννέα παραστάσεις, μέχρι και το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, θα αποδοθεί στην αγγλική γλώσσα, και σκοπεύει να συνεχίσει μία διεθνή πορεία, πριν παρουσιαστεί στην Αθήνα το φθινόπωρο.

Η παράσταση επιχειρεί να αποδώσει μία νέα ανάγνωση στην κλασική ιστορία της Φαίδρας και του Ιππόλυτου, όπως είναι γνωστή από την αρχαία τραγωδία του Ευρυπίδη, στην οποία, η μία και μοναδική πρωταγωνίστρια, η Φαίδρα, με την συμβολή της πολυμεσικής απεικόνισης, ενσωματώνει σκηνικά, υποδύεται και συνομιλεί με όλους τους χαρακτήρες του δράματος: τον Ιππόλυτο, τον Θησέα, την Αφροδίτη και τον χορό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την παρουσίαση της παράστασης για πρώτη φορά στο Λονδίνο, η σκηνοθέτις της καλλιτεχνικής ομάδας Persona, επίκουρη καθηγήτρια θεατρικών σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Αύρα Σιδηροπούλου, αναφέρθηκε στην καινοτομία της σύζευξης της ψηφιακής τεχνολογίας με τον κλασσικό και ποιητικό λόγο και το αποτέλεσμά της επί σκηνής. «Το κοστούμι της Φαίδρας είναι το σκηνικό της παράστασης, είναι ο χώρος και το σπίτι της. Πάνω σε αυτό γίνονται οι προβολές, που δεν αφορούν μόνο τα πρόσωπα του δράματος, αλλά και κινηματογραφημένες σκηνές της ηθοποιού με έναν άλλο ηθοποιό, όπως για παράδειγμα με τον Θησέα. Έτσι η ζωντανή συνομιλεί με αυτή την εικόνα, αλλά υπάρχουν και άλλες πιο αφηρημένες εικόνες, όπως η ίδια η πόλη κατά το μεγαλείο και την πτώση της» δήλωσε η κ.Σιδηροπούλου.

Σκοπός είναι, όπως εξήγησε, μέσα από τη συγκεκριμένη δραματουργία και σκηνική αναπαράσταση να έρθει ο κατακερματισμός της Φαίδρας με τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού της, κάποιες από τις οποίες είναι και οι άλλοι ήρωες με τους οποίους συνομιλεί διαρκώς στη σκηνή. «Η Φαίδρα ακροβατεί πάνω στον μύθο της παράδοξης βασίλισσας και στην ψυχική ασάφεια του σύγχρονου ανθρώπου» είπε.

Η καλλιτεχνική ομάδα Persona, που εδρεύει στην Αθήνα, αποτελείται από καλλιτέχνες σκηνογράφους, σκηνοθέτες, μουσικούς, δραματολόγους, και έχει παρουσιάσει έργα της σε Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη, Ιράν και Κύπρο και τώρα για πρώτη φορά στη Μ.Βρετανία. Το καλοκαίρι η παράσταση θα ταξιδέψει σε φεστιβάλ για το σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο στο Παρίσι, και σε άλλους σταθμούς πριν καταλήξει στην Ελλάδα το φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ρόλο της Φαίδρας εμφανίζεται η Έλενα Πελλόουν, σκηνογράφος – ενδυματολόγος – video artist είναι η Μικαέλα Λιακατά, συνθέτης ο Βάνιας Απέργης, δραματολόγοι οι Ελένη Γκίνη και Μιράντα Μανασιάδης, φωτίστρια η ‘Αννα Σμπόκου, και βοηθοί σκηνοθέτη οι Ιουλία Κόνγκου και Μαρία Χατζηστιλή.

Οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά στις 19.45, ενώ την Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο θα υπάρχει επιπλέον παράσταση και στις 15.00.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης