Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου.

Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 

Ακόμα ενα δυσάρεστο νέο και μια μεγαλη απώλεια για το θέατρο και τον πολιτισμό μας..Η σπουδαια κυρία του θεάτρου μας και…

Posted by Σπύρος Μπιμπίλας on Wednesday, 25 November 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εύα Κοταμανίδου γεννήθηκε το 1936 στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου μεγάλωσε και σπούδασε στο θέατρο τέχνης Κάρολος Κουν, ενώ έγινε γνωστή ως η πρωταγωνίστρια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Αξέχαστες οι ερμηνείες της στις ταινίες «Ο Θίασος», «Μεγαλέξαντρος», «Τοπίο στην ομίχλη» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Η σπουδαία ηθοποιός είχε εξίσου μακριά και αξιόλογη πορεία στο θέατρο ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση.

Το 1989 στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Η ταινία «Θίασος» και η γνωριμία της Εύας Κοταμανίδου με τον Αγγελόπουλο

«Ο Αγγελόπουλος δεν με είχε δει, δεν με ήξερε ως ηθοποιό, του μιλήσανε για μένα κάποιο φίλοι του. Έψαχνε ρόλους για το “Θίασο”, του οποίου το σενάριο δεν το ήξερε κανείς παρά μόνο ο ίδιος, ίσως και κάποιος φίλος του» έλεγε για την πρώτη τους γνωριμία. Με πήραν στο τηλέφωνο, ήταν καλοκαίρι του ’73 θυμάμαι, να περάσω από το γραφείο του, που τότε βρισκόταν στην οδό Αριστοτέλους. Από κει άρχισε το πράγμα και η συνεργασία μας. Το πρώτο μας γύρισμα ήταν στην πλατεία της Καρδίτσας» λέει η Εύα Κοταμανίδου, όπως αναφέρει το cinephilia.gr.

«Μετά ήρθε το Πολυτεχνείο και σταματάνε τα πάντα. Ξαναρχίσαμε στην πιο σκληρή περίοδο, της χούντας επί Ιωαννίδη. Τα γυρίσματα κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια. Όταν ξεκίνησε ο Θίασος την περίοδο της χούντας, κανείς από μας τους ηθοποιούς δεν ήξερε τι ταινία γυρίζαμε, ποιο είναι το σενάριο, ούτε τι ρόλο είχαμε. Ήταν δύσκολες εποχές και ο Θόδωρος δεν ήξερε ποιοι είμαστε. Γυρίζαμε πλάνα μακριά και αποστασιοποιημένα και όταν άρχισε να μας γνωρίζει, μια μέρα στο ξενοδοχείο στα Γιάννενα μας κάλεσε όλους στο δωμάτιό του και μας διηγήθηκε το σενάριο».

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης