με την Έλενα Βόγλη και τη Μαρίνα Μαυρογένη

Μια διαδρομή στο Θέατρο του Παραλόγου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ποιους απευθύνεται
: Σε ηθοποιούς, χορευτές, σπουδαστές παραστατικών τεχνών, θεατρολόγους, σκηνοθέτες αλλά και σε οποιονδήποτε αγαπά το θέατρο, είναι λάτρης της μάθησης και έχει εμπειρία στην κίνηση και το λόγο.

Εισαγωγικό σεμινάριο
Εισηγητές: Έλενα Βόγλη και Μαρίνα Μαυρογένη
Ημερομηνία: 12/11 και 13/11
Ώρα Διεξαγωγής: 16.00-19.00

Η διαδρομή ολόκληρου του σεμιναρίου «Παράλογοι Άνθρωποι, Παράλογα κινούνται» που θα ακολουθήσει το εισαγωγικό, ξεδιπλώνεται σε δύο μέρη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α’ Μέρος. Διάρκεια: 4 ώρες.
Εισηγήτρια: Έλενα Βόγλη.
Ημερομηνία: 21/11
Ώρα Διεξαγωγής: 16.00-20.00

Β’ Μέρος. Διάρκεια: 24 ώρες.
Εισηγητές: Έλενα Βόγλη και Μαρίνα Μαυρογένη.
Ημερομηνία: Κάθε Δευτέρα 28/11, 5/12, 12/12, 19/12, 9/1, 16/1
Ώρα Διεξαγωγής: 16.00-20.00

Κόστος παρακολούθησης του σεμιναρίου:
Κόστος συμμετοχής στο εισαγωγικό σεμινάριο (6 ώρες): 35 ευρώ, συν ΦΠΑ
Κόστος συμμετοχής δύο μέρη του σεμιναρίου (24 ώρες): 130 ευρώ, συν ΦΠΑ
Με την έγκυρη κράτηση θέσεως μέχρι 10/11, ολόκληρο το σεμινάριο (30 ώρες): 140 ευρώ, συν ΦΠΑ


Τόπος διεξαγωγής
: Α ΚΙΝ Art Space, Σαρρή 14, ΨΥΡΡΗ
(Μετρό Μοναστηράκι ή ΗΣΑΠ Θησείο)

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 6976 334315
Ε-mail:marinamav@gmail.com
https://www.facebook.com/events/625522497628391/629019657278675/?notif_t=admin_plan_mall_activity&notif_id=1478014797667226

Λίγα λόγια για το σεμινάριο:
Υπάρχει ένας ολόκληρος «παράλογος» κόσμος που μπορούμε να ανακαλύψουμε σε αυτό το σεμινάριο υποκριτικής και κίνησης με την Έλενα Βόγλη και τη Μαρίνα Μαυρογένη.

Στόχος του σεμιναρίου είναι, οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν προσωπική αντίληψη της φιλοσοφίας και της αισθητικής του «Θεάτρου του Παραλόγου» και ιδιαίτερα της δραματουργίας του Ιονέσκο. Τα έργα του «Παραλόγου», παρ’ όλη τη δημοσιότητα και τη συχνή σκηνική τους παρουσίαση, γίνονται θύματα στερεότυπων και παρεξηγήσεων. Πολλοί τα θεωρούν αντι-θέατρο, ενώ είναι έργα, με έντονη θεατρικότητα, χωρίς κοινωνικοπολιτικές επιχειρηματολογίες. 
Μέσα από τα έργα «Η φαλακρή τραγουδίστρια» (1948) και «Οι Καρέκλες» (1951) θα προσεγγίσουμε σκηνικά ένα θέατρο συνεχώς εξελισσόμενο και ανοικτό σε πολλές ερμηνείες. 
  • Στο εισαγωγικό μέρος (11 και 12/11) θα δοθεί μία μικρή εικόνα ολόκληρου του σεμιναρίου που θα ακολουθήσει: 

– Αναδρομή στο καλλιτεχνικό Παρίσι του ’50. Η εμφάνιση της καινούριας θεατρικής φόρμας και αντίληψης μέσα από το αποκαλούμενο «Θέατρο του Παραλόγου».
– Μια πρώτη προσέγγιση στα έργα « Η φαλακρή τραγουδίστρια» και «Οι Καρέκλες».
– Επιλογή σκηνών από τα έργα, πάνω στις οποίες θα εργαστούμε υποκριτικά και κινησιολογικά μέσα από συλλογικούς αυτοσχεδιασμούς.

  • Α’ Μέρος / 4 ώρες / Εισηγήτρια: Έλενα Βόγλη

– Μια σύντομη διαδρομή στη ζωή και τη δραματουργία του Ιονέσκο.
– Το Θέατρο της Γελοιότητας.
– Το ασύνδετο της ανθρώπινης ύπαρξης.
– Το χιούμορ ως συνειδητοποίηση του τραγικού.
– Ανάλυση των έργων.

Το Α’ Μέρος θα γίνει υπό μορφή συζήτησης και ανταλλαγής σκέψεων με τους συμμετέχοντες. Στο τέλος αυτού του μέρους θα δοθούν οι σκηνές πάνω στις οποίες θα δουλέψουμε υποκριτικά και κινησιολογικά στο Β’ Μέρος.

  • Β’ Μέρος / 24 ώρες / Εισηγητές: Έλενα Βόγλη και Μαρίνα Μαυρογένη

– Σώμα και πρόθεση
– Κίνηση/ακινησία
– Η έντονη θεατρικότητα των προσώπων / θέατρο εν θεάτρω
– Η Παντομίμα
– Διδασκαλίες και Σκηνοθεσία
– Ερμηνευτικές και σκηνοθετικές απόπειρες με τις ομάδες των συμμετεχόντων πάνω στις ορισμένες σκηνές.
– Σωματική επεξεργασία των σκηνών.

—————————–
* Αφού ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος κύκλος των 30 ωρών, επόμενος σταθμός μας, το θέατρο του Μπέκετ. Πρόθεσή μας είναι να έχουμε μία συνέχεια στη διαδρομή του «Θεάτρου του Παραλόγου» και στους κύριους εκπροσώπους του διότι θεωρούμε τη συγκεκριμένη δραματουργία απόλυτα επίκαιρη και ιδιαίτερα πρόσφορη στη σκηνική δημιουργία.

Σημείωση: H ανάγνωση των θεατρικών έργων θα πρέπει να προηγηθεί του σεμιναρίου.


Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Έλενα Βόγλη
Δραματολογία – Υποκριτική

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας και Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών (master) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας (2007). Υποψήφια Διδάκτωρ του ίδιου τμήματος.

Σπούδασε υποκριτική με τον Άκη Δαβή και τη Ρούλα Πατεράκη. Συμμετείχε στο Β΄ Εργαστήρι Ηθοποιών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Εργάστηκε ως ηθοποιός σε πολλές παραγωγές του Εθνικού και του Ελεύθερου Θεάτρου. Το 2002 δημιουργεί την ομάδα Φιλική Εταιρεία «Τάσσει δ’ έρωτα» με την οποία ερευνά τη σκηνική συνομιλία διαφορετικών τεχνών. Έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις σε αθηναϊκά θέατρα, και σε σχολεία παραστάσεις με παιδιά και εφήβους. Εφέτος σκηνοθέτησε τον «Υμπύ Τύραννο» του Alfred Jarry, που παρουσίασε στο θέατρο «Σταθμός» για 5 sold out παραστάσεις με την ομάδα ActUBŬστες.

Δίδαξε «Ευρωπαϊκή και Σύγχρονη Δραματολογία» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2008-2009), Υποκριτική και Παραστασιολογία στη Δραματική Σχολή «Μοντέρνοι Καιροί» (2008-2010). Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.) για την υλοποίηση του περιφερειακού πολιτιστικού προγράμματος ArtLocus – Όλος ο Τόπος μία Σκηνή, πάνω σε δική της ιδέα. Το πρόγραμμα ArtLocus ταξίδεψε από 22 Αυγούστου έως 2 Οκτωβρίου 2009, με παραστάσεις Θεάτρου και Χορού στην Ελευσίνα, στον Πόρο, στο Άργος, στον Βώλακα Ηλείας και στα Κύθηρα, σε συνεργασία με τους Δήμους και είχε ευρεία απήχηση.

Έχει μεταφράσει τα θεατρικά έργα: Το Δέντρο των Τροπικών (Γιούκιο Μισίμα) (Θέατρο Αλκμήνη, 1995), Σάλιντζερ (Μπερνάρ-Μαρί Κολτές), Ξενοδοχείον Ιφιγένεια (Μισέλ Βιναβέρ), Καπετάν Μπαντά (Ζαν Βωτιέ), Έκτρωμα (Μπόρις Βιάν), το δοκίμιο του Ζακ Λεκόκ, Το Ποιητικό Σώμα, (εκδ. ΚΟΑΝ, 2005) και το ποιητικό έργο του Jean-Phillipe Carlot, Η Πορεία.

Μαρίνα Μαυρογένη
Κίνηση – Αυτοσχεδιασμός

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν».

Συνεχίζει τη μελέτη πάνω στην κίνηση, τον χορό, τη χορογραφία, τον αυτοσχεδιασμό και την έκφραση δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες/δασκάλους όπως οι: Jylian Hamilton, Guy Gools, Sumako Koseki, Norbert Servos, Kurt Koegel, Thomas Thayer, Wendy Peron, Lutz Foster, Claude Brumachon & Benjamin, JamesLepore, Daniel Lommel, Ja mes D’Silva.
Παράλληλα διδάσκει, χορεύει, χορογραφεί και σκηνοθετεί στην Αθήνα. Από το Νοέμβριο του 1997 έως και σήμερα είναι καλλιτεχνική διευθύντρια, χορογράφος και σκηνοθέτης της ομάδας Α ΚΙΝ, ενώ τον Απρίλιο του 2015 ίδρυσε το χώρο τέχνης και έρευνας “A KIN Art Space” στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα και σκηνές χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης