Το Θέατρο της Ημέρας συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία παρουσιάζει για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή τον «Διάλογο» του Διονυσίου Σολωμού σε δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία Μαρίας Φραγκή από την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Κυριακή στις 6 μμ.
 
Μια πρωτότυπη θεατρική πρόταση με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό, ιστορικό και παιδαγωγικό ενδιαφέρον

Γραμμένος από́ το  σημαντικότερο Έλληνα ποιητή́, τον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό (1824), ο «Διάλογος» είναι ένα σπουδαίο έργο του πεζού́ λογού, που αναδεικνύει θεματικά́ και φιλοσοφικά́ το υψηλό́ επίπεδο της σκέψης του σε ένα μαχητικό́, υποδειγματικό́ κείμενο για την ελεύθερη «Ελλάδα» όπως την ονειρεύτηκε και την παρουσίασε με κάθε αφορμή́.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Τονίζοντας το ενδιαφέρον μιας σύγχρονης ανάγνωσης αυτών των αριστουργημάτων, που πηγάζει από́ τη διαχρονικότητα και τη θεμελιακή́ αξία τους για τον νεοελληνικό́ κόσμο, προβάλλεται μια εποχή́ ιδιαίτερα σημαντική́ για πολλούς λόγους: οικονομική́ και πολιτισμική́ επανεξέταση, πνεύμα ελευθερίας και εθνικής συνείδησης. Η παιδεία και η μόρφωση που έλαβε στην Ευρώπη ο Δ. Σολωμός, δεν μείωσε διόλου την εθνική́ διάσταση της τέχνης του και τη σημασία της για την ελληνική́ γλώσσα. Ειδικά́ στην προσέγγιση του “Διαλόγου” του, φαίνεται καθαρά́ η οικουμενική́ διάσταση και οι αξίες της ελληνικότητας και της ελευθερίας χωρίς προκαταλήψεις. Η παράσταση πλαισιώνεται από παράλληλη εκδήλωση – συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους θεατές.
 
Σκηνοθετικό σημείωμα

Με τον «ΔΙΑΛΟΓΟ», ο Διονύσιος Σολωμός πλησιάζει τα δυο μεγάλα θέματά του: την ελευθερία και τη γλώσσα. Ο ποιητής ανέπτυξε μια σχέση με την τεχνική της διαλογικής φόρμας από την ευρωπαϊκή μόρφωσή του ενώ βίωσε και το λαϊκό δρώμενο του νησιού, τις «ομιλίες» απ’ όπου άντλησε και το στοιχείο της εύφορης ανατρεπτικότητας και του καυστικού σχολίου. Μέσα από το ρόλο του «Ποιητή», παίζοντας μισοκρυμμένος και μισοαποκαλυπτικός, ο ποιητής μάς  καταθέτει όλη του την κοσμοθεωρία. Δημιουργεί τον «ΔΙΑΛΟΓΟ», γιατί γνωρίζει ότι τα επιχειρήματα είναι προτιμότερο να υποστηρίζονται από  μια ζωντανή, πάλλουσα και ίσως πάσχουσα ανθρώπινη ύπαρξη. Το θεατρικό του ύφος υπογραμμίζεται και με σκηνικές υποδείξεις (κλάμα, γέλιο κ.ά) στο κείμενο. Όλα τα παραπάνω  συστατικά μάς οδηγούν σε μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση, που επιδιώκει την ανάδειξη της ποιητικής αγωνίας του επαναστατημένου ανθρώπου και της παρουσίας των σκοταδιστών. Αυτοί οι «σοφοί» έχουν πάντοτε ένα σημαντικό ρόλο στις ακραίες ανατροπές της ιστορίας και συμβάλλουν στην καθυπόταξη του ελληνικού λαού σε συντηρητικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, ειδικά στον τομέα της έκφρασης  και της διεκδίκησης του λόγου: «…Ελευθερία και γλώσσα».

Μαρία Φραγκή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτότητα της παράστασης

Είδος: Κοινωνικό

Διάρκεια: 65 λεπτά

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Φραγκή
Σκηνικά – κοστούμια: Ανδρομάχη Μοντζολή
Μουσική: Άννα Μουζάκη

Ερμηνεύουν:
Τάσος Μπλάτζιος, Γιώργος Ρουστέμης, Τάσσος Ζιάκκας

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κάθε Κυριακή, ώρα 6:00μ.μ.
Έναρξη: Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021
Επιπλέον παραστάσεις:
Κυριακή 17, 24, 31 Οκτωβρίου 2021 στις 8:00μ.μ.
 
 Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος:  12 €
Mειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων): 8 €

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:
Ν. Γεννηματά 20 (δίπλα στο ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ)
Τηλ. 210-6929090, 6974 374103

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης