Δύο μουσικοθεατρικές παραγωγές με θέμα την Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821 και φυσικό σκηνικό τους τόπους που αποτέλεσαν την κοιτίδα της Επανάστασης στην περιοχή, αποτελούν τη συμμετοχή του Δήμου Αριστοτέλη στις επετειακές εκδηλώσεις της φετινής χρονιάς.

Στους ιστορικούς τόπους των Μαδεμοχωρίων, όπου ξεκίνησε η Επανάσταση και στο Μαύρο Αλώνι της Ιερισσού, όπου γράφτηκε το ηρωικό τέλος με την έξοδο και τη σφαγή 400 Ιερισσιωτών θα «ζωντανέψουν» έργα και ημέρες του Εμμανουήλ Παππά, των μελών της Φιλικής Εταιρείας, του ηγουμένου Ευθύμιου της Ι.Μονής Εσφιγμένου, του Καπετάν Χάψα και ανώνυμων ηρώων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκτιμούμε ότι ο Δήμος Αριστοτέλη κάνει το χρέος του απέναντι σε αυτό το εθνικό στοίχημα του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση και αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, καθώς τα κείμενα και η μαγνητοσκόπηση θα μείνει», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος. Σημείωσε, δε, ότι το υλικό αυτό μπορεί «να αποτελέσει την αφορμή για να κινητοποιηθεί και η ίδια η πολιτεία για να εγκαθιδρύσει την επανάσταση της Χαλκιδικής ως ιστορικό γεγονός στη σημαντικότητα που έχει για τη συνολική ιστορία της ελληνικής επανάστασης».

Ο υποτιμημένος ρόλος της Χαλκιδικής στην Επανάσταση

Ο κ. Βαλιάνος στάθηκε στον «υποτιμημένο», όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της συμμετοχής της Χαλκιδικής στην Επανάσταση, τόσο στα σχολικά βιβλία όσο και στην αποτύπωσή της στη συλλογική μνήμη, τονίζοντας ότι η θυσία των ανθρώπων της περιοχής, έδωσε πολύτιμο χρόνο για την Επανάσταση στον Μοριά, καθηλώνοντας στην Χαλκιδική περισσότερους από 30.000 Τούρκους. «Η Επανάσταση στη Χαλκιδική όπως διαμορφώθηκε αποτέλεσε την ανάσχεση και την καθυστέρηση των τούρκικων στρατευμάτων», υπογράμμισε ο κ. Βαλιάνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε, ακόμη, ότι ήδη ο Δήμος Αριστοτέλη έχει έρθει σε επαφή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με στόχο η συνεργασία του Δήμου και του πανεπιστημίου να οδηγήσει σε μια επιστημονική τεκμηρίωση, η οποία μπορεί να παραδοθεί στο υπουργείο Παιδείας, ώστε να συμπεριληφθεί στα σχολικά βιβλία ο ρόλος της Χαλκιδικής στην επανάσταση του 1821.

Φυσικό τοπίο, αφήγηση και δραματοποίηση

Οι παραστάσεις «Η εξέγερση των Μαδεμοχωριτών» και «Η θυσία των 400 Ιερισσιωτών στο “Μαύρο Αλώνι”», βασίζονται στην αφήγηση και στη δραματοποίηση ιστορικών και λογοτεχνικών κειμένων, δημοτικών τραγουδιών και ποίησης, ενώ στα κείμενα αποτυπώνονται χρονολογικά η αναχώρηση του Εμμανουήλ Παπά από την Κωνσταντινούπολη για τη χερσόνησο του Άθω, η οργάνωση της Επανάστασης με τη βοήθεια των μοναχών του Αγίου Όρους και ο ρόλος της Φιλικής Εταιρίας, η επίθεση στον Πολύγυρο από τον Γιουσούφ Μπέη και η κήρυξη της Επανάστασης στις Καρυές, οι ιστορικές μάχες σε περιοχές όπως η Ιερισσός, τα Μαδεμοχώρια, η Αρναία, η Ρεντίνα και η Κασσάνδρα, η Επανάσταση στην Ιερισσό και ο ρόλος που έπαιξε η περιοχή, το Μαύρο Αλώνι και ο Καγκελευτός χορός, καθώς και ο  σημαντικός ρόλος του Καπετάν Χάψα και η τελική μάχη στα Βασιλικά.

«Η προσέγγιση μας έχει να κάνει με μια σκηνογραφική σύνδεση με τον ίδιο τον τόπο και τον χώρο. Προσπαθήσαμε επίσης να συνδέσουμε την αφήγηση με μία δραματοποίηση των γεγονότων χρησιμοποιώντας τη βιβλιογραφία», σημείωσε ο σκηνοθέτης των παραστάσεων Στέλιος Καλαϊτζής, ο οποίος μαζί με τους ηθοποιούς Στέλιο Ψαρουδάκη και Ευθύμη Γεωργόπουλο συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Το χρέος μας είναι να σεβαστούμε τον τόπο και τους ανθρώπους για τους οποίους μιλάμε», σημείωσε ο κ. Καλαϊτζής, να τιμήσουμε τις θυσίες γνωστών και άγνωστων ανθρώπων», όπως τόνισε ο Ευθύμης Γεωργόπουλος, ενώ ο Στέλιος Ψαρουδάκης συμπλήρωσε ότι δεν ήθελαν οι παραστάσεις αυτές να είναι μια φολκλορική ματιά στην ιστορία.

Τη μουσική επιμελήθηκε ο Μάνος Αντωνιάδης, τη σκηνογραφία – ενδυματολογία η Ελένη Σουμή και τα κείμενα ο Στέλιος Καλαϊτζής με τον Ευθύμη Χρήστου. Ερμηνεύουν οι: Ευθύμης Γεωργόπουλος, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Βασίλης Τσιγκριστάρης και Στέλιος Ψαρουδάκης. Συμμετέχει το Χορευτικό Συγκρότημα Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου, ο Χορευτικός Σύλλογος «Καγκελευτός», το Χορευτικό Τμήμα και η Χορωδία του συλλόγου «Κλειγένης» και η Χορωδία Αρναίας.

Η παράσταση «Η εξέγερση των Μαδεμοχωριτών», θα ανέβει στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, στις 20:30 στο Άλσος Αριστοτέλη και η παράσταση «Η θυσία των 400 Ιερισσιωτών στο “Μαύρο Αλώνι”», με μουσικοχορευτική συμμετοχή κατοίκων της περιοχής, στις 12 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:30, στην ιστορική τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης