Γιάννης Κακλέας, «Ορέστης» του Ευριπίδη, 18 Ιουλίου, 21.00

Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει στην Επίδαυρο για την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας τραγωδίας με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. Ένα έργο γεμάτο ανατροπές και πολιτικό προβληματισμό, που θέτει ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, και την κοινωνική συνοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιχαήλ Μαρμαρινός, «Ιχνευταί» του Σοφοκλή, 23-25 Ιουλίου, 21.00

Το τριήμερο 23-25 Ιουλίου θα δούμε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου τους Ιχνευτές του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Ένα έργο που παρουσιάζεται σπάνια, με έναν εξαιρετικό θίασο ηθοποιών και τον Σταμάτη Κραουνάκη στον ρόλο του Σιληνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιάννης Μόσχος, «Φοίνισσες» του Ευριπίδη – Εθνικό Θέατρο, 30 Ιουλίου – 1 Αυγούστου, 21.00

Θέλουν πραγματικά οι άνθρωποι να αποφύγουν την εμφύλια διχόνοια; Το διαχρονικό ερώτημα απασχολεί τον Ευριπίδη στις «Φοίνισσες«, έργο με σταθερή παρουσία στο ρεπερτόριο του Εθνικού. Μετά τις σκηνοθεσίες του Αλέξη Μινωτή, που ανέβασε τελευταία φορά το έργο το 1988, θα το δούμε φέτος στην Επίδαυρο σε μια σύγχρονη παράσταση που υπογράφει ο Γιάννης Μόσχος.

Βασίλης Παπαβασιλείου, «Ελένη» του Ευριπίδη  –  Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 6-8 Αυγούστου, 21.00

Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη… Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί την «Ελένη» του Ευριπίδη, μια «τραγωδία» με κωμικά στοιχεία βασισμένη στον μύθο που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος, που παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας. Ένα έργο με αντιπολεμικό χαρακτήρα, που αναδεικνύει αρετές όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα μιας γυναίκας.

Νικαίτη Κοντούρη, «Βάκχες» του Ευριπίδη –  Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna – ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, 13 – 15 Αυγούστου, 21.00

«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι “Βάκχες” του Ευριπίδη» για τη σκηνοθέτιδα Νικαίτη Κοντούρη. Μια ανοιχτή σε νέες προσεγγίσεις και αναγνώσεις τραγωδία, η μοναδική σωζόμενη με τον θεό Διόνυσο ως πρόσωπο της πλοκής, να τιμωρεί ανελέητα όσους αντιστέκονται στη δύναμη της φύσης και τη μεταμορφωτική εμπειρία της ένθεης μέθης.

Άρης Μπινιάρης, «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου – Θέατρο Πορεία – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, 20-22 Αυγούστου

Ο Άρης Μπινιάρης συνεχίζει την έρευνά του πάνω στην αρχαία τραγωδία, με τoν «Προμηθέα Δεσμώτη», διαχρονικό σύμβολο αντίστασης απέναντι στην εξουσία. Μέσα από ένα ζωντανό ηχητικό περιβάλλον αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας πάντα επίκαιρης ιστορίας, «μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον», όπως λέει ο σκηνοθέτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης