Για πρώτη φορά δύο μεγάλοι θεατρικοί οργανισμοί σε Ελλάδα και Γερμανία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και το θέατρο Regensburg, συνεργάζονται για ένα διεθνή διαγωνισμό θεατρικής γραφής. Η ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού «MYTHOS?!» είναι ότι «απευθύνεται σε Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, στην ελληνική θεατρική γραφή, θέτοντας ως στόχο να εστιάσει σε νέες αφηγήσεις, σε διαφορετικές οπτικές, σε καινοτόμες δραματουργίες και να παρουσιαστούν τα έργα τους στη Γερμανία και γενικότερα στο διεθνή χώρο», όπως εξήγησε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου η προϊσταμένη του Τμήματος Καλλιτεχνικού Έργου- Δραματολογίου ΚΘΒΕ, Αμαλία Κοντογιάννη.

Το πρότζεκτ «MYTHOS?!» χωρίζεται σε τρία στάδια: στην υποβολή των κειμένων και τα βραβεία, στην προετοιμασία παραγωγής και την παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης και τέλος, σε ένα υβριδικό φεστιβάλ που θα συνδέει Ελλάδα και Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έργα -η υποβολή των οποίων πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2021- θα αξιολογηθούν από ελληνογερμανική κριτική επιτροπή και προβλέπονται τρία βραβεία. Το πρώτο βραβείο θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα, στο θέατρο Regensburg, το οποίο θα κάνει και την παραγωγή του έργου. Η πρεμιέρα θα πλαισιωθεί από ένα παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο θα ενώσει τη Θεσσαλονίκη και το Regensburg σε έναν κοινό διαδικτυακό τόπο, με τη βοήθεια της ArtBOX Creative Arts Management.

«Είμαστε ευτυχείς και υπόχρεοι για αυτή τη συνεργασία» ανέφεραν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του ΚΘΒΕ, Νίκος Κολοβός και του θεάτρου Regensburg, Κλάους Κούσενμπεργκ, κι ο δεύτερος πρόσθεσε ότι ενώ το αρχαίο ελληνικό δράμα είναι αρκετά γνωστό στη Γερμανία, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το σύγχρονο ελληνικό θέατρο και αυτός ο διαγωνισμός μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής σκηνής.

Ο διαγωνισμός δεν έχει συγκεκριμένη θεματική, ωστόσο ο τίτλος «Μύθος» λειτουργεί «σαν γέφυρα ανάμεσα στον αρχαίο τρόπο που αντιμετωπιζόταν το θέατρο βασισμένο σε μύθους και συνδέοντάς τον με σύγχρονους τρόπους που μπορεί να ειπωθεί μια ιστορία» τόνισε η κ. Κοντογιάννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντονίστρια του διαγωνισμού στη Γερμανία είναι η Λάουρα Μάνγκελς, η οποία ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πριν από τέσσερα χρόνια, όταν είχε ζήσει στη Θεσσαλονίκη για έξι μήνες και δήλωσε ενθουσιασμένη για αυτή τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο θεατρικούς οργανισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό: https://www.ntng.gr/gallery/ntng///attachments/DIAGWNISMOI/Prosklhsh_MYTHOS.pdf

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης