Η performance «Anti gone» ξεκίνησε το δημιουργικό της ταξίδι, στο φεστιβάλ «playground of ideas Schmiede» στο Hallein της Αυστρίας τον Σεπτέμβρη του 2014.

Από μια ιδέα της Τατού Δέδε να ενώσει τον μύθο της Αντιγόνης αλλά και το λογοπαίγνιο Anti gone / αντί φεύγω/ μένω και παλεύω, με την σύγχρονη τεχνολογία του video art και του video mapping προέκυψε, σε συνεργασία με τη video artist και programmer Melanie Thewlis, μία πεντάλεπτη performance που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του work show του φεστιβάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εξέλιξη της δουλειάς αυτής, αλλά και στο πλαίσιο ενός work in progress, η performance «Anti gone», παρουσιάστηκε, σε ένα στάδιο λίγο μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, 15 λεπτών, στην Ανοιχτή Πλατφόρμα του Εθνικού Θεάτρου τον Μάιο του 2015 στην σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

Έτσι, έφτασε φέτος, και συγκεκριμένα στις 16 Φεβρουαρίου του 2017, να κάνει την πρεμιέρα της, ως ολοκληρωμένη δουλειά, στον υπέροχο χώρο του θεάτρου  Αμαλία στην Θεσσαλονίκη.

Η performance «Anti gone» εξερευνά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα, στα πλαίσια του αγώνα της να μείνει στην πατρίδα της σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ο αγώνας της να μείνει και το σθένος που χρειάζεται για να υποστηρίξει την επιλογή της, αντανακλά τον αγώνα και την αντοχή που επέδειξε η τραγική ηρωίδα Αντιγόνη. Το ταξίδι και των δύο είναι ένα ταξίδι προσωπικής ανακάλυψης. Εμπεριέχει μια εσωτερική αναζήτηση, τον ερχομό της ηλικίας: που απαιτεί να ελευθερώσει τον εαυτό της από εμπόδια που μπήκαν από το «φύλο» της, με σκοπό να ανακαλύψει την αληθινή της ταυτότητα. Είναι ένα ταξίδι από το παρόν στο παρελθόν, σε έναν λογικό χώρο όπου η Αντιγόνη στέκεται ακίνητη. Έτσι απαρνιέται τον Οίκο της και την Πόλη της και στέκεται στο φώς, μία ακτινοβόλα, αιώνια παρουσία που καμία εξουσία στην γή δεν μπορεί να ταρακουνήσει. Δεν φεύγει ποτέ. She is never gone.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωμα της Τατού Δέδε:

Γιατί μένουμε σε αυτή την χώρα; Τι μας κρατάει εδώ; Τι μας κινεί; Έχουμε τίποτα άλλο να δώσουμε; Ποια είναι η ταυτότητά μας; Ποια είναι η αρχή μας; Ποια είναι η ελληνίδα γυναίκα και ποια πλευρά της προβάλει προς τα έξω; Μήπως έχουμε ξεχάσει;

Συντελεστές:

Ιδέα/Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Τατού Δέδε
Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου
Χορογραφία: Ροδούλα Γκουλιαμπέρη
Σκηνογραφία: Melanie Thewlis
Κοστούμια: Αθηνά Κυριακάκου
Πρωτότυπη μουσική/ σύνθεση: Μηνάς Εμμανουήλ
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Video art and interactive programming: Melanie Thewlis
Βοηθός Σκηνογράφου: Αθηνά Κυριακάκου
Σχεδιασμός Αφίσας/Γραφιστικά: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Παραγωγή: ΤΑΤΟUmdt / www.tatou.gr
Facebook page/ Press: Johnny K. studio / www.johnnyk.gr

Ερμηνεία: Ροδούλα Γκουλιαμπέρη, Τατού Δέδε

Παραστάσεις:

16, 17, 18, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Πέμπτη – Σάββατο 21:00 και Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια: Κανονικό 12,00€, Φοιτητικό, ανέργων 8,00€

Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Reload, Media Markt Seven Spots, 11876, και στο ταμείο του θεάτρου Αμαλία

Ώρες ταμείου: Δευτέρα – Τρίτη 10:30-13:30, Τετάρτη έως και Κυριακή 17:30-21:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης