Η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους, τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων, δεν τίθεται θέμα νέου πακέτου βοήθειας και σίγουρα ούτε εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ενώ τη Δευτέρα θα συζητηθεί στο Εurogroup το πως μπορεί να γίνει το χρέος της βιώσιμο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt κλπ.).  

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και οι στόχοι έχουν σχεδόν επιτευχθεί», δήλωσε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε πως τη Δευτέρα «θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πως μπορεί το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο», ενώ είπε πως δεν μπορεί να γίνει λόγος για τρίτο πακέτο και ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι καλύτερα των αναμενόμενων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθύμισε δε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2016, η οποία θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος. «Με το πρόγραμμα που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα απέκτησε τη βάση για να επιστρέψει σε μια μόνιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη», όπως είπε.

Ο Γιούνκερ τόνισε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελούσε επιλογή ήδη από τον περασμένο χρόνο «και δεν αποτελεί ασφαλώς ούτε σήμερα»

Κατά του φράχτη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

«Πολιτική καταστροφή» θα αποτελούσε το κλείσιμο του περάσματος του Μπρένερ από την Ιταλία προς την Αυστρία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσε την Βιέννη να λάβει υπόψη της τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει για όλη την Ευρώπη. Τάχθηκε δε κατά του φράχτη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γιούνκερ, στην ίδια συνέντευξή του, τόνισε την τεράστια σημασία του Μπρένερ ως συνδέσμου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης: «Οτιδήποτε μπλοκάρει το πέρασμα δεν θα έχει μόνο σοβαρές οικονομικές αλλά κυρίως σοβαρές πολιτικές συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος δε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Επιτροπής εκτίμησε ότι ήδη έχει αποτελέσματα, καθώς βοηθά στον περιορισμό της προσφυγικής ροής.

«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής» επισήμανε, αλλά διευκρίνισε ότι «λήξη συναγερμού» μπορεί να σημάνει μόνο όταν υπάρξει βιώσιμη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Τάχθηκε, τέλος, κατά του φράχτη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τονίζοντας: «Δεν συμμερίζομαι την άποψη μερικών ότι αυτός ο φράχτης ή η ανέγερση φραχτών γενικά στην Ευρώπη μπορεί να συμβάλει το παραμικρό στη μακροπρόθεσμη επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

Ο Δ. Μάρδας για τις δηλώσεις Γιούνκερ

«Ο κ. Γιούνκερ απλώς και μόνο επανέλαβε αυτά που είναι γνωστά και τα οποία έχουν ανακοινωθεί ακόμα και από τη Eurostat, ότι δηλαδή έχουμε προσεγγίσει τους στόχους μας και ορισμένους τους έχουμε ξεπεράσει», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους και τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων.

«Ως εκ τούτου, εμμέσως πλην σαφώς, δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τις απόψεις του ΔΝΤ», σημειώνει ο κ. Μάρδας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης