Ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και όσα νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις επισήμανε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

«Εμείς νομοθετήσαμε το 2010 διευθέτηση χρόνου μόνο για ειδικές ανάγκες της επιχείρησης και αποκλειστικά με συλλογική σύμβαση», υπογράμμισε ο κ. Χρηστίδης και τόνισε: «Η ΝΔ, με όσα διαβάζουμε, αφήνει τον εργαζόμενο μόνο απέναντι στον εργοδότη, άρα ουσιαστικά απροστάτευτο. Συμφωνία εργοδότη- μεμονωμένου εργαζόμενου, σημαίνει επιβολή της θέλησης του εργοδότη. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι καμία σχέση δεν έχουν οι νόμοι ΠΑΣΟΚ με αυτό που φέρνει ο κ. Μητσοτάκης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε:

«… στο άρθρο 7 παρ. 6, προβλέπεται ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας των παραγράφων 1 και 2 καθορίζεται, κατά σειρά προτεραιότητας, με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με συμφωνίες του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου ή του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή του εργοδότη και των ενώσεων προσώπων της επόμενης παραγράφου, ενώ το άρθρο 7 παρ. 1 εδάφ. 2,3 προβλέπει ότι η επιπλέον απασχόληση παρέχεται από τον εργαζόμενο υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 6, εφόσον η επιχείρηση εμφανίζει σώρευση εργασίας που οφείλεται είτε στη φύση, στο είδος ή στο αντικείμενο των εργασιών της είτε σε ασυνήθεις ή απρόβλεπτους λόγους.

Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης