«Ανεξόφλητο χρέος σε όσους έδωσαν το αίμα τους και σε όσους κατάφεραν να σταθούν όρθιοι για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία» χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης την ημερίδα μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στο Πολεμικό Μουσείο και τόνισε ότι «η εκδήλωση αυτή είναι η απαρχή μιας σειράς δράσεων με σκοπό είναι να γίνει ένας θεσμός που θα μελετά και θα ερευνά το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Όχι απλά για τιμάμε τη μνήμη αλλά για να δώσουμε συνέχεια έτσι ώστε η Δημοκρατία να απαντήσει με ένα δυναμικό τρόπο».

«Ήταν ντροπή για την Ελλάδα η αδυναμία εξάλειψης του φαινομένου της τρομοκρατίας επί σχεδόν 28 χρόνια. Δεν αξίζει η Ελλάδα τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στην Δημοκρατία και στο κράτος Δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποδείχτηκε ότι υπάρχουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι ένα μεγάλο μέρος της δημοκρατικής Ελλάδας που απάντησε συντριπτικά “όχι” στην προσβολή της ζωής και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων», υπογράμμισε.

«Ο τρομοκράτης έχει χάσει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του να είναι άνθρωπος και σε αντίθεση με τον κοινό δολοφόνο που κινείται από μίσος, απληστία, πάθος η απανθρωπιά του τρομοκράτη είναι δεδομένη. Η ιδιοσυστασία του δεν περιέχει κανένα συναίσθημα. Αλλιώς είναι αδύνατον να ενεργήσει επίθεση. Αυτό είναι που τρομάζει στην τρομοκρατία. Η κατάληξη του να πάψεις να είσαι άνθρωπος», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε.

«Στην τρομοκρατία δεν υπάρχει κανένα ρομαντικό στοιχείο και οι πιο σπουδαίες έννοιες θρυμματίζονται και παραβιάζεται η ατομική ευθύνη του καθένα μας να συμβιώνουμε με διαφορετικές αξίες. Αυτή η στάση είναι κίνδυνος για την ίδια την Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρομοκρατικές πράξεις αφήνουν μόνο θύματα, νεκρούς και ζωντανούς, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος και στους συγγενείς των θυμάτων.

«Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ένα πρόσθετο βάρος το οποίο καλούνται να ξεπεράσουν. Να εξηγήσουν το ανεξήγητο, αφού έστω και αθέλητα οι τρίτοι ψάχνουν τι είχε κάνει το θύμα ώστε να συμβεί αυτό. Για μεγάλο διάστημα η ταυτότητα των θυμάτων κυριαρχείται από την σύνδεση με το θύμα».

«Οι σύγχρονες απειλές για την Δημοκρατία στην Ευρώπη στην οποία τα μεταϋλιστικά αιτήματα περιλαμβάνουν την ελευθερία της έκφρασης την αποδοχή της διαφορετικότητας την υιοθέτηση διαφορετικών προτύπων του αγαθού. Αυτό σημαίνει την ασφάλεια και την ελευθερία επιλογής των πολιτών. Η τρομοκρατία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες απειλές για την Δημοκρατία στην Ευρώπη και η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στην αντιτρομοκρατική δράση της Ε.Ε., και την καθιέρωση του συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης», ανέφερε η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου και πρόσθεσε.

«Η χώρα μας έχει δυστυχώς μακρά εμπειρία από παλαιότερες και σύγχρονες μορφές τρομοκρατίας. Όλοι γνωρίζουμε τα πρόσωπα και τα περιστατικά αλλά κυρίως δεν πρέπει να λησμονούμε τα θύματα της τρομοκρατίας τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Στην Ελλάδα επί δεκαετίες, τμήματα της κοινωνίας, επέδειξαν ανοχή στην πολιτική βία γενικά, κυρίως όταν συνδεόταν με ακροαριστερές ιδέες. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραβλέπω την πολιτική βία η οποία υπήρξε το 2008 από την ακροδεξιά, αλλά η ακροαριστερή βία είναι αυτή που επέδειξε ανθεκτικότητα στον χρόνο και ικανότητα στρατολόγησης νέων στελεχών».

«Σε ορισμένα μόνο τμήματα της κοινωνίας φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη αυτή η ανοχή και η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης γιατί βιώσαμε μια πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης προς την πολιτική τους θεσμούς», συνέχισε η πρώην υπουργός και κατέληξε.

«Όταν διαμορφώνεται μια κουλτούρα καταστρατήγησης βασικών κανόνων οι οποίοι συγκροτούν την κοινωνία μας, τότε τίθεται ζήτημα κοινωνικής συνοχής. Μόνο η κοινωνική συγκρότηση και η παιδεία, μπορεί να κάνει άνθρωπο τον άνθρωπο με την αρχαιοελληνική έννοια».

«Το ερώτημα είναι εάν μπορεί η δυτική Δημοκρατία να αμυνθεί απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας, χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το ερώτημα αυτό ταυτίζεται με ένα άλλο, εάν στη σημερινή κοινωνία, που είναι κοινωνία της διακινδύνευσης και των ασύμμετρων απειλών, μπορεί να υπάρξει ένα εδραιωμένο και πρακτικά εγγυημένο αίσθημα ασφάλειας, από ένα κράτος μειωμένης κυριαρχίας, το οποίο μετέχει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την διεθνή κοινότητα, πρέπει να υπακούει σε προδιαγραφές του διεθνούς δικαίου και υπόκειται σε διεθνή δικαστικό έλεγχο», τόνισε στην ίδια εκδήλωση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε.

«Το ερώτημα αυτό δεν απαντιέται εύκολα και πάντως δεν απαντιέται μόνο σε εθνικό επίπεδο».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο πως αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της τρομοκρατίας από τα όργανα της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται με πολιτικές επιλογές και σημείωσε.

«Αυτό που εμείς αντιμετωπίσαμε σαν τρομοκρατία, είναι ένα ειδικό φαινόμενο που συνδέεται με τις παθογένειες της μεταπολίτευσης και του εγγενούς λαϊκισμού που απορρέει από τους πόρους της ελληνικής κοινωνίας και από τα επάλληλα στρώματα συγχύσεων και παρεξηγήσεων ιστορικών και αξιακών που καθιστούν την βία εν μέρει ανεκτή αν όχι αποδεκτή.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με τις αποφάσεις του το ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει διαμορφώσει ένα κέλυφος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

 

«Πρέπει να έχουμε το νου μας με δυο στόχους. Να μην ξεπεράσουμε τα όρια σε βάρος των ελευθεριών, αλλά να μην οδηγηθούμε και στο αντίθετο», ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος και πρόσθεσε.

«Η ελληνική κοινωνία με την σύμπραξη και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης και των εξουσιών, της πολιτικής, της δικαστικής, της επικοινωνιακής εξουσίας, διαχρονικά, έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση υποβάθμισης του αγαθού της ασφάλειας που αποτελεί ατομικό δικαίωμα. Αυτό φαίνεται από την στάση που τηρείται έναντι της Αστυνομίας. Ναι. Πολλοί αστυνομικοί κατά την άσκηση της εξουσίας τους, προχωρούν σε κατάχρηση και πρέπει να αντιμετωπίζονται και δεν ξέρω αν αντιμετωπίζονται δεόντως.

Ο κ. Σταθόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο περιστατικό στο Κουκάκι με την εκκένωση της κατάληψης και πρόσθεσε πως «φαίνεται να ξεχνιέται η καλή πλευρά της Αστυνομίας που μας είναι αναγκαία. Στο περιστατικό αυτό η Αστυνομία έκανε μια επιχείρηση εκκένωσης ενός σπιτιού που ήταν υπό κατάληψη. Η κατάληψη ήταν παράνομη και άρα η επιχείρηση της Αστυνομίας έγινε για την αποκατάσταση της νομιμότητας του κράτους δικαίου. Και η επιχείρηση διευκολύνονταν από την χρήση της διπλανής ταράτσας. Η στάση ενός ενεργού πολίτη θα είναι ή να επιτρέψει στην Αστυνομία την είσοδο όπως θα έπραττα εγώ ή εάν θα πει όχι , χρειάζεται εισαγγελέας. Γιατί λέει όχι μία εκδοχή είναι φόβος να μην μπλέξω μια άλλη δεν πειράζει ας μείνει η κατάληψη.

Υπάρχει ανοχή από την κοινή γνώμη και αντιπάθεια ή δυσπιστία έναντι της Αστυνομίας έχει εκτραφεί από αυτούς που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Η πολιτική εξουσία δείχνει ανοχή, οι δικαστικές αρχές πολλές φορές ατολμία, και έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου η ασφάλεια υποβαθμίζεται. Κατέληξε με μια ευχή προς τον κ. Χρυσοχοΐδη να πετύχει και στους δύο στόχους, να παταχθεί η κατάχρηση της αστυνομικής βίας και η ανομία που είναι τόσο εκτεταμένη στην κοινωνία».

Μήνυμα στην εκδήλωση απέστειλε ο πρέσβης της Ισπανίας, Ενρίκε Βιγκέρα, ενώ παρεμβάσεις έκαναν η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ και ο Επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Μπέργκερ, οι οποίοι τόνισαν την στενή συνεργασία των χωρών τους με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. •

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οικογένειες των θυμάτων και άνθρωποι οι οποίοι στοχοποιήθηκαν από την τρομοκρατία. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασουλας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκοπου Αθηνών, εκπρόσωποι των αρχηγών των κομμάτων και πολλοί βουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης