Οι δράσεις που πραγματοποιούνται για την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, καθώς και η ανάγκη που υπάρχει να αναπτυχθούν πολιτικές πρόληψης και ετοιμότητας απέναντι στις καταστροφές και στους κινδύνους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια διαδικτυακού διαλόγου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) και την Παγκόσμια Τράπεζα, μελέτη που έχει εκπονηθεί, με θέμα: «Οικονομία για την πρόληψη καταστροφών και την ετοιμότητα». Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του 2020, ενώ πρόκειται για την πρώτη εκπόνηση μελέτης με αυτό το αντικείμενο, μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη που υπάρχει για την προώθηση πολιτικών πολιτικής προστασίας, αλλά και δραστηριοτήτων που θα έχουν ως στόχο τη διαχείριση των κινδύνων και των καταστροφών με τον πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και παραγωγικό τρόπο, προς όφελος των χωρών και των πολιτών της ΕΕ. Αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας στο θέμα αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι από την έναρξη της θητείας της, αυτή η κυβέρνηση έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα της την πλήρη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

«Στο παρελθόν, η Ελλάδα έχει υποφέρει από καταστροφές αξιοσημείωτου μεγέθους και επιπτώσεων, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι μέθοδοί μας και οι αντιδράσεις μας ήταν ανεπαρκείς και αναχρονιστικές. Πιστεύω ότι όλοι θυμόμαστε την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τις ζωές σε περισσότερους από 100 ανθρώπους. Έτσι, από το ξεκίνημά της η σημερινή κυβέρνηση είχε ως κορυφαία προτεραιότητά της την πλήρη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότι ανάμεσα στους στόχους τους είναι η μακροχρόνια επένδυση σε συνεκτικές πολιτικές Πολιτικής Προστασίας, που επικεντρώνονται στην πρόληψη και στην ετοιμότητα, προωθούν την ανθεκτικότητα, αλλά συνεισφέρουν και σημαντικά στην οικονομικά αποδοτική διαχείριση των κινδύνων και των καταστροφών. 

Στη συνέχεια, παρουσίασε τους δύο άξονες που στηρίζεται η προσέγγιση για την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτα απ’ όλα, όπως είπε, χρειάζεται, ένα ολιστικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας, ικανό να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους συνήθεις κινδύνους που διαχρονικά η Ελλάδα αντιμετωπίζει, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, αλλά επίσης και τους αναδυόμενους νέους κινδύνους. Για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή που έχει μετατραπεί σε μία κλιματική κρίση με ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. «Η πανδημία δείχνει ότι νέες απειλές ανακύπτουν απροσδόκητα. Συνεπώς χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι, να είμαστε προετοιμασμένοι», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ο δεύτερος άξονας που στηρίζεται η προσέγγιση, είναι το κομμάτι της ταχύτητας. «Η επένδυση στην πρόληψη και στην ετοιμότητα αποτελεί πλέον το επίκεντρο των προσπαθειών μας ώστε να χτίσουμε ένα σύγχρονο και πραγματικά αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης