Για τη στάση της Τουρκίας και τις κινήσεις της μίλησε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως η χώρας μας δεν πρόκειται να επιτρέψει στους γείτονές της να εκμεταλλευτούν τον πλούτο του Αιγαίου και εκτίμησε ότι «παρά τις προκλήσεις οι Τούρκοι δεν πρόκειται να προκαλέσουν επεισόδιο εντός του καλοκαιριού».

Σημείωσε πως πάγια στρατηγική της Άγκυρας τις τελευταίες δεκαετίες είναι να αμφισβητεί την κυριότητα περιοχών του Αιγαίου – το αποκαλούμενο «γκριζάρισμα» – με απώτερο σκοπό να δρομολογήσει συνεκμετάλλευση πόρων που κανονικά ανήκουν αποκλειστικά στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε ξεκάθαρη θέση: Αυτά που μας ανήκουν μας ανήκουν και σε καμία περίπτωση δεν πάμε να δώσουμε δικαιώματα σε κάποιον που δεν έχει», ανέφερε και τόνισε «σε περίπτωση που η γειτονική χώρα επιχειρήσει να επιβάλει τις θέσεις της «θα μας βρει αντιμέτωπους». Εξήγησε επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με αποτρεπτική ικανότητα, αν και η χρήση ένοπλων μέσω αποτελεί το «τελευταίο καταφύγιο».

Τα σχόλια του κ. Βαρβιτσιώτη έρχονται μία ημέρα αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε χάρτη που αμφισβητεί ευθέως την έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνεπώς των πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πάντως διευκρίνισε ότι δεν προσδίδει ανησυχητικό τόνο στην τοποθέτηση Τσαβούσογλου, όχι επειδή δεν την θεωρεί σοβαρή αλλά καθότι δεν πιστεύει ότι η Άγκυρα θα κλιμακώσει την ένταση το καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτίμησε πως μεγάλο μέρος της τουρκικής συμπεριφοράς συνδέεται με την Κύπρο, όπου υπάρχει εκ νέου κινητικότητα ενόψει της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αυτή την εβδομάδα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως αναμένονται επαφές στο μέλλον, αν και με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το πιθανότερο είναι ένα τετ α τετ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα λάβει χώρα στην Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης